60 döda i oväder över Sydostasien
INDONESIA, Pekanbaru, Sumatra : Boende vadar i knädjupt vatten i Pekanbaru, den 23 december 2006. (Foto: AFP/Bobby Triadi)


Drygt 60 människor har dödats och många tiotusen drivits på flykt på grund av översvämningar i delar av Indonesien och Malaysia. I Indonesien betecknas flera hundra människor som saknade. 70 000 är hemlösa i Aceh.

I Indonesien betecknas flera hundra människor som saknade. Värst drabbad är ön Sumatra. I Acehprovinsen som drabbades extremt svårt av Flodvågskatastrofen för två år sedan har 70 000 personer förlorat sina hem.

I Malaysia dödades sju människor medan 90 000 tvangs att flyg genom den värsta översvämningen på flera decennier.

I Malaysia är premiärminister Abdullah Ahmad Badawi upprörd över plundrare, som har utnyttjat situationen. Han uppmanar medborgarna att gripa dem de ser i färd med att stjäla ur övergivna hus:

”Grip dem bara, det är inget fel med det. Polisen kan inte klara allt” säger han till tidningen Sunday Star.

Vicepresidenten i Indonesien Jusuf Kalla säger att illegal skogsavverkning är en orsak till katastrofen och lovar att regeringen ska se till att återplantering i stor skala kommer i gång.

Röda korset och armén har mobiliserats för att hjälpa de nödlidande.


INDONESIA, ACEH TAMIANG : Floderna har dödat över 60 personer i Indonesien och hundratals saknas. (Foto: AFP/Ho/Brr/Arif Ariadi)

INDONESIA, ACEH TAMIANG : Floderna har dödat över 60 personer i Indonesien och hundratals saknas. (Foto: AFP/Ho/Brr/Arif Ariadi)