55 000 år gammalt kranium funnet i Israel
Israelisk professor Hershkowitz visar en del av den 55 000 år gamla skallen som hittades i Manot-grottan i västra Galiléen, Israel, nära bosättningen i Manot, den 28 januari, 2015. (Foto: Menahem Kahana / AFP / Getty Images)


Ett unikt fynd, en 55 000 år gammal mänsklig skalle som hittats i norra Israel bekräftar att människan levde i området vid den tiden. Forskare har en teori om att människan migrerade från Afrika till Europa mellan 40 000 till 60 000 år sedan, och denna skalle hyllas som ett nyckelbevis i denna teori. Fyndet tillkännagavs den 28 januari och har publicerats i Nature.

Det är en viktig bit som saknas i människans förhistoria, berättade forskaren Israel Hershkovitz till Israel, eftersom den visar på en koppling mellan de afrikanska och europeiska hominiderna. Skallen begravdes i Manot-grottan vid ett ras för omkring 30 000 år sedan. Grottan upptäcktes när en bulldozer öppnade av misstag ett hål i grottans tak under 2008. 

Utbytte gener för 50 000 år sedan

Skallen från Manot-grottan nära Haifa, är den första som påvisar att både neandertalmänniskan och den moderna människan levde samtidigt i Levanten-området. Studier på senare år har visat att människor idag (icke-afrikaner) har en liten andel av DNA från neandertalmänniskan, och forskningen har visat att de utbytte gener för omkring 50 000 år sedan. Detta datum kan stödjas av skallen som hittade i Manot-grottan.

Européerna kan ha ärvt anatomiska drag från de tidiga levantiska populationerna, enligt studien.

 – Den här populationen kan ha varit den som fick barn med de här neandertalarna som fanns här, som då ledde till att alla nu levande människor utanför Afrika har neandertal-gener i sig, säger Dan Hammarlund, geolog från Lunds universitet, till SR.

Liknar skallen hos dagens människa

Skallen är det äldsta fyndet som liknar den moderna människan som hittats utanför Afrika.

I samma område har andra tidiga människotyper hittats, men ingen som liknar oss, enligt Sveriges Radio.

– Det är första gången man har ett fynd som skulle kunna representera en andra spridningsvåg ut ur Afrika, och som kanske sedan ledde till en vidare spridning till bland annat Europa, säger Dan Hammarlund, till SR.

Översatt från engelska.

Tillägssrapportering Epoch Times Sverige.