"Star wars" tänder nya stjärnor
Daisy Ridley gör en av huvdrollerna i "Star wars"-filmen. Hon har inte fått berätta något om handlingen för sina vänner före premiären. "Det har inte varit några problem. Mina vänner har egentligen inte frågat mig om det, och om de någonsin kommit in på det så har det varit med kommentaren 'fast du får förstås inte berätta något'". (Foto: Jordan Strauss /arkivbild)


Årets mest omtalade film är snart här. I ”Star wars: The force awakens” har 23-åriga Daisy Ridley huvudrollen som Rey. Och hon vet att hon kommer att bli världskänd över en natt.

– Folk lägger redan ut bilder på sig själva som Rey på Instagram och jag tycker det är gulligt, säger hon till TT.

Fakta: Daisy Ridley
Född: 1992 i London, England.
Bakgrund: Uppvuxen i västra London, som den yngsta av fem systrar. Utbildade sig till dansare och sångerska på Tring Park School for the Performing Arts. Fick en roll i tv-serien ”Youngers” direkt efter skolan. Framträdde i videon till låten ”Lights on” av Wiley 2013.
Filmografi: Har medverkat i kortfilmerna ”Blue season” och ”Lifesaver” samt haft roller i tv-serier som ”Tyst vittne”, ”Mr Selfridge” och ”Casualty”.
Aktuell: Som Rey i ”Star wars: The force awakens” som får svensk biopremiär 16 december.

Att säga att den sjunde ”Star wars”-filmen är årets mest hajpade är att ta till i underkant. Miljontals fans världen över räknar ner dagarna till premiären (i Sverige och några andra länder den 16/12, i övriga världen 18/12), och teorier om vad som händer i filmen har stötts och blötts i månader.

Regissören JJ Abrams första reaktion när han fick erbjudandet att göra filmen var att tacka nej. Förslaget kändes ”skrämmande”, säger han och han tyckte dessutom att han hade gjort sitt när det gällde uppföljare.

– Men sedan började vi tala om det. Och till min förvåning kändes det plötsligt helt rätt.

Regissören JJ Abrams är medveten om att han inte kommer att kunna tillfredsställa alla fans med filmen. "Det vi gör är att hylla 'Star wars'-traditionen samtidigt som vi berättar en ny berättelse. Visst, det finns stunder då jag känner mig skräckslagen, men mestadels är det kul. Möjligheterna är fler än riskerna", säger han. (Foto: Richard Shotwell /arkivbild)

Regissören JJ Abrams är medveten om att han inte kommer att kunna tillfredsställa alla fans med filmen. ”Det vi gör är att hylla ‘Star wars’-traditionen samtidigt som vi berättar en ny berättelse. Visst, det finns stunder då jag känner mig skräckslagen, men mestadels är det kul. Möjligheterna är fler än riskerna”, säger han. (Foto: Richard Shotwell /arkivbild)

Glömmer aldrig känslan

Han såg själv sin första ”Star wars”-film när han var elva år gammal, och säger att han aldrig kommer att glömma känslan han fick då.

– Den förde mig bort till en annan värld, den fick mig att tro på denna andra värld. Det fanns hjärta och det fanns hopp i berättelsen, och det gjorde ett oerhört intryck på en elvaåring.

Veteranerna Mark Hamill, Harrison Ford och Carrie Fischer är med i den nya filmen. Men huvudpersonerna spelas av två unga britter, Daisy Ridley och John Boyega, båda 23 år gamla. Han är känd i England efter kultfilmen ”Attack the block”.

– Jag har ju lite grand hunnit vänja mig vid att få uppmärksamhet, men jag vet att det inte liknar någonting mot det som kommer nu. Jag ser fram mot det med skräckblandad förtjusning, säger han.

Ingen press har fått se filmen i förväg, och allt är hemligt, vilket innebär att TT har fått göra intervjuer utan att kunna tala om innehållet i filmen.

Skådespelarna värjer sig för alltför detaljerade frågor. När Daisy Ridley får frågan om hon är bra på att slåss med lasersvärd, säger hon:
– Ah, en kuggfråga… låt oss säga att jag är bra på att slåss med den påk ni ser mig ha i filmens trailer.

Fakta: John Boyega
Född: 1992 i London, England.
Bakgrund: Uppvuxen i södra London. Började redan som nioåring spela teater efter skolan. Efter grundskolan studerade han vid Identity School of Acting. 2011 fick han en roll i filmen ”Attack the block”. Samma år omnämndes han som en av Storbritanniens ”kommande stjärnor” av Screen International.
Filmografi: ”Junkhearts”, ”Half a yellow sun” (efter Chimamanda Ngozi Adichies roman ”En halv gul sol”), ”Imperial dreams”.
Aktuell: Som Finn i ”Star wars: The force awakens” som får svensk biopremiär 16 december.

Inget hängivet fan

Daisy Ridley är inte bara ny i ”Star wars”-världen, det är nu hon lärt sig uppskatta den.
– Ingen i min familj var något hängivet fan. Det fanns ju alltid där i periferin, eftersom det är ett sådant popkulturellt fenomen. Jag såg filmerna, det var det det, var min enda relation till ”Star wars” då. Självfallet såg jag om dem nu, med ett något annorlunda perspektiv.

Hon har kontrakt på att vara med i ”Star wars del VIII”, där inspelningen börjar tidigt 2016. Men redan under nästa år kommer en fristående ”Star wars”-film, ”Rogue one”, som utspelas i perioden mellan film nummer tre och fyra i serien. Felicity Jones har huvudrollen. Regissören Gareth Edwards säger:

– Hon spelar en rebellsoldat, och kommer att bli fantastisk. Riktiga soldater är inte enbart tuffa utan är också humoristiska och ömsinta, och detta kommer Felicity att få fram.

Och handlingen då? Jodå, lite får vi veta:
– Det är en mörk tid, jedikrigarna har ju nästan blivit utrotade. En liten skara rebeller försöker stjäla ritningarna till Dödsstjärnan, som de vet är under konstruktion.