37 diktaturer och muslimska länder ger stöd i FN till Kinas politiska fångläger i Xinjiang
Kinesiska flaggan bakom taggtråd i Yangisar, Xinjiang, Kina, den 4 juni 2019. Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images


Denna text publicerades först på nyhetsbloggen InBeijing. Den återges här med författaren Jojje Olssons tillstånd. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

För två dagar sedan skrev jag inlägget ”Sverige bland 22 länder som kritiserar Kina för behandlingen av muslimer i Xinjiang” på InBeijing. Det handlade om en gemensam skrivelse till FN angående situationen i Xinjiang, undertecknat av 21 västländer och Japan.

Brevet riktade sig till FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), och uppmanade Kina att sluta med massinterneringen av över en miljon uigurer och andra etniska minoriteter i Xinjiang. Texten föreskrev också att tjänstemän från FN och andra oberoende organisationer skulle få tillgång att resa runt i regionen.

En anmärkningsvärd detalj med skrivelsen var att det inte fanns något muslimskt land bland undertecknarna. Ännu mer anmärkningsvärt blev detta i dag, då Reuters rapporterade att 37 länder har skrivit ett gemensamt brev till FN för att hylla framgångarna med Kinas politik i Xinjiang.

Bland de länder som står för denna skrivelse märks Ryssland, samt rena diktaturer som Nordkorea, Kuba och Venezuela. Där finns också flera muslimska länder: Saudiarabien, Syrien, Pakistan, Qatar, Kuwait, Oman, Förenade arabemiraten och Bahrain.

Reuters kommenterar också innehållet i brevet:

"But the letter supporting China commended what it called China’s remarkable achievements in the field of human rights.

“Faced with the grave challenge of terrorism and extremism, China has undertaken a series of counter-terrorism and deradicalisation measures in Xinjiang, including setting up vocational education and training centres,” the letter said.

The letter said security had returned to Xinjiang and the fundamental human rights of people of all ethnic groups there had been safeguarded. It added there had been no terrorist attack there for three years and people enjoyed a stronger sense of happiness, fulfilment and security."

Kinas nyhetsbyrå Xinhua återger brevet i ännu mer detalj, och framhåller bland annat textens beröm för Kinas stora bidrag till mänskliga rättigheter från ett internationellt perspektiv. Skrivelsen hyllar även Kinas ”öppenhet och transparens” vad gäller Xinjiang, och menar att såväl diplomater och journalister bjudits in till regionen.

Jag får ofta frågan – senast i dag i en intervju med svensk media – varför muslimska länder säljer ut sina trosfränder på detta vis? Svaret är tvådelat.

Dels är majoriteten av världens muslimska länder – i synnerhet de som undertecknat brevet ovan – inte själva några vidare förkämpar för mänskliga rättigheter. Det är därför vanskligt att peka ut Kinas brister inom samma område.

Dels har många muslimska länder ett omfattande ekonomiskt samarbete med Kina, och vill särskilt locka till sig investeringar i samband med de nya sidenvägarna, som går genom många av dessa nationer. Då passar det sig inte att kritisera Kina över Xinjiang, den kanske allra mest känsliga frågan för landets myndigheter just nu.

Det är alltså bara konstatera att tro och religion inte betyder ett smack för ledarna i majoriteten av världens muslimska länder, om det finns kinesiska blodspengar att håva in.

Jojje Olsson är journalist och författare bosatt i Taipei sedan 2016. Han levde tidigare i Peking i åtta år, men är nu svartlistad från Kina på grund av sitt arbete. Jojje har skrivit för över 100 svenska tidningar och jobbar nu på sin sjätte bok om Kina. Han har sedan 2010 drivit bloggen InBeijing, som är Sveriges största nyhetssida om Kina.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.