3 700 år gammal vinkällare upptäckt i Israel
Zach Dunseth, före detta student på George Washington University, borstar försiktigt bort smuts och stoft från forntida vinkrus under en utgrävning av den nyligen upptäckta vinkällaren i ett palats i Israel. Vinkällaren har daterats till runt år 1700 f Kr och är belägen nära staden Nahariya i norra Israel. (Foto: AP /George Washington University, Eric H. Cline)


En 3 700 år gammal vinkällare har upptäckts i Israel i ruinerna av ett kanaanitiskt palats. Forskarna har grävt fram 40 keramiska krus som daterats till runt år 1700 f Kr.

De gamla krusen uppvisar bevis på sofistikerade – röda och möjligen vita – viner. Spår av vinsyra och gallussyra, huvudkomponenter i vin, hittades med hjälp av en kemisk teknik. Man fann också att vinerna hade blandats med andra ingredienser som honung, mint, cederträ, kanel, enbär och kåda. Vinreceptet liknade de viner som senare användes av egyptierna, och sedan runt omkring Medelhavet.

Bevis tyder på att vin inte konsumerades av lokalbefolkningen utan var reserverat för kungligheter, viktiga gäster och vid banketter i palatset i det forntida Kanaan.

Andelarna av varje beståndsdel analyserades i krusen och en anmärkningsvärd likhet upptäcktes.

”Detta var inget hembränt som någon bryggde i sin källare”, säger Andrew Koh, en av forskarna från Brandeis University i universitetets tidning. ”Vinreceptet följdes strikt i vart och ett av krusen.”

Detta tyder på en ”… kontroll man kunde förvänta sig i ett palats”, säger Curtis Runnels, arkeolog på Boston University, enligt AP.

Det här är den äldsta vinkällaren i ett palats som någonsin upptäckts, enligt Brandeis University. Vinkällaren bör ha kunnat rymma ungefär 2 400 liter vin.

”Vinkällaren var belägen nära en sal där banketter ägde rum, en plats där eliten i Kabri och möjligen utländska gäster konsumerade getkött och vin”, säger Assaf Yasur-Landau, en av ledarna för utgrävningen från University of Haifa, enligt Brandei Universitys tidning.


Forskare har nyligen hittat 40 keramiska vinkrus i ruinerna av ett kanaanitiskt palats i norra Israel som daterats till omkring 1700 f.Kr. (Foto: AP /George Washington University, Eric H. Cline)

Forskare har nyligen hittat 40 keramiska vinkrus i ruinerna av ett kanaanitiskt palats i norra Israel som daterats till omkring 1700 f.Kr. (Foto: AP /George Washington University, Eric H. Cline)

Två dörrar upptäcktes som ledde ut ur vinkällaren, förmodligen till ytterligare lagringsutrymmen. Egenskaper och innehåll i de andra rummen kommer inte att klarläggas förrän under 2015.

Upptäckten sprider nytt ljus över utvecklingen för vintillverkningen i det forntida Kanaan. Innan den här upptäckten var sofistiken kring vin bara något man hittat i forntida texter.

I teamet av arkeologer och analytiker fanns medlemmar från Brandeis University, University of Pennsylvania, George Washington University, Boston University, and University of Haifa i Israel.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n3/368768-3700-year-old-wine-cellar-discovered-in-israel/?photo=2