250 000 demonstrerade i London mot nedskärningar
Ett demonstrationståg mot den brittiska regeringens nedskärningar samlades på Embankment för att tåga mot Londons centrum 26 mars. (Foto: Carl Court / AFP)


Den brittiska regeringen har aviserat nedskärningar på 81 miljarder pund (cirka 867 miljarder kronor) under fem år. Budgetnedskärningarna ska minska underskottet i statsfinanserna.

Protester lät inte vänta på sig och den fackliga landsorganisationen TUC utlyste demonstrationer i London på lördagen. 250 000 människor deltog i olika demonstrationståg. Ett gick förbi parlamentet till Hyde Park där Labourledaren Ed Miliband talade.

Enligt BBC var huvuddemonstrationen ”fridfull”, men det hände en del incidenter i West End som ledde till att 13 personer greps.

– Tyvärr har vi en grupp på omkring 500 kriminella som stör, kastar färg mot affärer och polis och skrämmer allmänheten som försöker handla, sade Bob Broadhurst från polisen enligt BBC.

Den demonstration där flest personer deltog, gick från Embankment till Hyde Park där TUC:s generalsekreterare Brendan Barber talade:

– Vi kommer att bekämpa de brutala nedskärningarna och vi kommer inte att låta dem förstöra samhällstjänster, folks jobb och liv, sade Barber.

Många äldre och massor av familjer deltog, atmosfären var god men det fanns en verklig ilska i botten uppger BBC. Ljudet blev öronbedövande när regerings- och departementsbyggnaderna passerades med dånande trummor, visselpipor och ropen som skallade från slagorden.

Vid det brittiska rodret finns en ny regering med de konservativa och liberaldemokraterna sedan maj 2010. Den tidigare Labourregeringen har fått skulden för det stora underskottet.