2000 veteraner protesterade i Shaanxiprovinsen
På morgonen den 8 januari försökte nästan 2000 veteraner tvinga sig in på Shaanxiprovinsens lokalregerings kontor. (Foton: Epoch Times)


På morgonen den 8 januari försökte nästan 2000 veteraner att med våld ta sig in på det lokala regeringskontoret för Shaanxiprovinsen. De krävde att få träffa guvernören Yuan Chunqing och att de skulle få hjälp att lösa sina problem med hälsovård och bostäder.

Myndigheterna svarade med att skicka beväpnad polis och säkerhetsstyrkor för att stoppa dem. Många skadades och en 67-årig veteran dödades enligt en officiell rapport.

Många skadades under sammandrabbningen. Myndigheterna skickade en ambulans för att ta dem till sjukhuset. Entrén till regeringsbyggnaden var bara öppen för folk som lämnade byggnaden, så de flesta av de demonstrerande kom inte in i byggnaden. 


En ambulans vid demonstrationen i Shaanxi.

En ambulans vid demonstrationen i Shaanxi.

En man vid namn Liu bevittnade det hela:

– När jag kom var några av veteranerna redan inne i byggnaden. Det kom allt fler beväpnade poliser och säkerhetsstyrkor och blockerade entrén. Strax hörde jag hur några veteraner utanför ropade ”Polisbrutalitet! Någon har blivit ihjälslagen!”. Sedan kom en ambulans.

Enligt den lokala statsstyrda nyhetssajten cnwest.com var många av veteranerna från städerna Xian, Xianyang och Weinan. De är pensionerade efter militärtjänst.

Veteranerna hängde dussintals banderoller utanför regeringsbyggnaden.


Vid protesten i Shaanxi hängde demonstranterna banderoller utanför regeringsbyggnaden.

Vid protesten i Shaanxi hängde demonstranterna banderoller utanför regeringsbyggnaden.

– Det var omkring 2000 personer. De ropade slagord väldigt högt, sade Liu.

En man som svarade i telefon på provinsregeringens appellkontor sade att han inte visste mycket om händelsen. Han bad reportern att ringa propagandadepartementet

Dessa veteraner gick in i det militära på 50- och 60-talet. De flesta av dem var över 60 år gamla. Det finns i nuläget mellan 40 000 och 50 000 veteraner i Shaanxi som jobbar.

Somliga av dessa veteraner som arbetade för privata företag efter att de lämnat det militära blev av med sina arbeten på grund av den ekonomiska nedgången. De får mindre än 1500 kronor i månaden från den militära pensionsfonden. De flesta har problem med att klara kostnaderna för bostäder och hälsovård.

Översatt från:http://en.epochtimes.com/n2/content/view/10074/