18 förbipasserande ignorerade överkörd tvååring i Kina
En man går runt Yueyue några sekunder efter att hon blivit överkörd av en minibuss. (Foto: skärmdump från NTDTV)


I en gränd i staden Foshan i Guangdongprovinsen i södra Kina lät 18 personer som gick förbi bli att hjälpa en tvåårig flicka som blev överkörd två gånger om av förare som smet från platsen. En kvinna som letade sopor var till slut den som hjälpte flickan, som nu intensivvårdas på sjukhus.

Det var sent på eftermiddagen den 13 oktober som Yueyue lekte i gränden i närheten av sina föräldrars järnhandel. En övervakningskamera fångade hela händelseförloppet.

Hon blir påkörd av en vit minibuss, och högra framhjulet kör över henne. Bilen stannar till precis innan bakhjulet också kör över henne, gungar tillbaka lite när föraren tar foten från bromsen, och fortsätter sedan framåt. Bakhjulet kör också över flickan och dunsar sedan hårt ner på vägen igen.

Bara sekunder senare lyckas en man i en vit kortärmad skjorta gå runt Yueyues kropp till synes utan att se henne. En man på skoter (eldriven motorfordon) kör runt henne, och föraren kastar en blick över axeln på den lilla flickan. En annan fotgängare tar en rejäl omväg runt henne.

Sedan, ungefär tio sekunder efter att den första bilen kört över henne kör en pickup över Yueyue utan att ens sakta in. Både fram- och bakhjulet kör över henne.

Därefter passerar fyra skotrar, tre bilar och tre fotgängare, inklusive en kvinna med en liten flicka i sexårsåldern. Man kan se på filmen hur de som passerar tar en titt på den lilla orörliga och blodiga kroppen och sedan går vidare utan att stanna eller ringa polisen.

Sju minuter efter att Yueyue blivit påkörd kommer en kvinna som verkar leta sopor. Hon kastar sin sin stora säck på marken och försöker hjälpa flickan att sitta upp. Sedan bär hon bort henne från grändens mitt medan hon ropar på hjälp.

Några sekunder senare dyker flickans mor upp i kameran och efter det togs Yueyue i ilfart till sjukhuset.

Kvinnan som letade sopor var 58-åriga Chen Huimei. Hon sade till Guangzhou Daily att hon såg ett barn som låg på gatan. Utan att tänka närmare på saken gick hon dit för att hjälpa till. 

– Det är inget konstigt med det, det är vanligt, sade hon.

Till tidningen New Express Daily sade hon att hon ropade på hjäp efter att hon lyft upp barnet. Folk i affärerna runt omkring svarade henne att ”Jag vet inte vem det där är”, eller ”Hon är inte ditt barn, varför bryr du dig?”. Andra passerade också förbi, men ingen hjälpte henne, sade Chen. 


Yueyue på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i Guangzhou, den 16 oktober. Hennes huvud är svullet och hon hålls vid liv med respirator. (Foto: Epoch Times Arkiv)

Yueyue på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i Guangzhou, den 16 oktober. Hennes huvud är svullet och hon hålls vid liv med respirator. (Foto: Epoch Times Arkiv)

På frågan om hon var rädd att få skulden för olyckan sade Chen till Guangzhou Daily:
– Jag är inte rädd för det. När jag ser gamla människor ramla går jag och hjälper dem. Det måste finnas någon som är villig att hjälpa till.

Till New Express sade hon:

– Jag är en sopletare. Vem skulle jag vara rädd för?

När Yueyues föräldrar träffade Chen knäböjde de framför henne, grät och sade ”Tack för att du räddade vår dotter”. Chen grät också, enligt New Express.

Yueyue intensivvårdas nu på ett militärsjukhus i Guangzhou. Vid lunchtid den 17 oktober sade doktor Wen, som är biträdande chef för intensivvårdsavdelningen till New Tang Dynasty (NTD) TV:
– Hjärnstamsfunktionen har inte återhämtat sig än. Hennes tillstånd är fortfarande mycket kritiskt. Hon kommer hållas under observation i sju till tio dagar för att se om behandlingen hjälper. Det viktigaste är att patienten återfår andningsförmågan och hjärnfunktionerna.

De två förarna greps. Yueyues far, Wang Chichang, sade till NTD att han sett hela filmen från övervakningskameran och att han kände desperation.

– Den första föraren sade att det skulle kosta honom lite mer än 10 000 yuan för att han dödat någon. När han intervjuades erkände han att han visste att han kört på ett barn, men han fortsatte att köra. Det är uppenbart att han ville döda min dotter.

Videon med vad som hände Yueyue har spritts på internet och chockat många.

Ett lokalt nyhetsankare på TV sade:
– Om de tre personer som gick förbi efter att den första bilen kört över henne hade hjälpt henne, hade Yueyues tillstånd inte varit så allvarligt nu.

Det har redan börjat spekuleras i betydelsen av vad som hände Yueyue i gränden.

Voice of America citerade en person som kommenterade det faktum att ingen hjälpte Yueyue såhär:
– Det är ett politiskt fenomen, inte ett kulturellt. Det är resultatet av det styrande kommunistpartiets konstanta förtryck av rättfärdighet, medkänsla och godhet genom politik och lagstiftning.

Enligt Guangzhou Daily har folk till och med kritiserat Chen, kvinnan som hjälpte den lilla flickan och sagt att ”hon vill bara bli berömd”.

När hon fick höra denna kommentar blev Chen förtvivlad.
– Varför är det så svårt att vara en god människa?

Den kinesiska regimens medier har direktiv att ”leda den allmänna opinionen i en positiv riktning och försöka beskriva ett modernt Kina fyllt av människor med hög moral”.

Statliga Guangdong Jinyang Network publicerade också följaktligen en artikel på måndagen med rubriken ”Lilla Yueyues mor: Det finns så många goda människor i det här samhället”.

Översatt från engelska