loading
Människor utövar Qigongmetoden Falun Gong i Shenyang City, Kina 1998 (©Minghui)
Människor utövar Qigongmetoden Falun Gong i Shenyang City, Kina 1998 (©Minghui)
Utrikes

100 miljoner utövade qigongmetoden 1999 – vart försvann de sedan?

Epoch Times

Om du någon gång varit i Kina har du troligtvis sett att människor gillar att göra olika former av stillsamma qigong- och taichiövningar utomhus, oftast i parker. Det fanns dock en qigongmetod som blev mer populär än alla andra under 1990-talet. Man kunde se människor från alla samhällsklasser och alla åldrar samlas om morgnarna för att utföra de lugna rörelserna en timme eller två innan de begav sig av till arbete eller skola. Vad var det här för qigong, och varför drogs så många människor till just den här metoden? Och vart tog de alla vägen efter 1999?

Qigong har sitt ursprung långt tillbaka i det forna Kina, och traditionellt sett lärdes den ut från en mästare till endast en eller ett fåtal elever. Under mitten av 1900-talet började dock flera av dessa övningsmetoder spridas offentligt i samhället, och människor idag dras framför allt till dessa övningar för de positiva hälsoeffekterna. Det är ett system av stillsamma, meditativa övningsrörelser, och det finns många olika sorter. 

Gruppövning i Guangzhou innan förföljelsen började 1999. Foto: (©Minghui)

Idag finns tyvärr fler falska övningsmetoder i Kina än äkta, vilket har lett till mycket besvikelse och misstro mot qigong. Många så kallade ”qigong- och taichi-mästare” var bara ute efter pengar och lurade människor. Men den qigongmetod som kom ut i samhället 1992 hade ingen hört talas om tidigare. Den lärdes ut helt gratis och lade även vikt vid att undervisa människor i att förbättra sig själva inifrån. Kineserna upplevde att den var en äkta form av qigong.

Den här qigongmetoden som heter Falun Gong (och även kallas Falun Dafa) introducerades till allmänheten av Mästare Li Hongzhi. Den blev snabbt ett namn på allas läppar, och människor över hela Kina uppmuntrade familj och vänner att börja utöva eftersom det var den ”äkta varan”. Många som började öva förbättrade både sin fysiska hälsa och sitt mentala välmående, och blev till och med av med sjukdomar som konventionella mediciner och sjukvård inte rådde på.

Barn övar tillsammans i Changchun City innan förföljelsen började år 1999. Foto: ©Minghui

En utövare från Wuhan berättar i en rapport på minghui.org om sina positiva förändringar efter att ha börjat utöva Falun Gong i april 1993: ”På mindre än ett år försvann alla mina sjukdomar: migrän, en ’frusen axel’, kolit, bronkit, njurproblem … jag blev av med alla mina sjukdomar.”

En annan utövare som deltog på en av Mästare Li Hongzhis föreläsningar i Lingyuan City i Liaoningprovinsen 1994 skrev: ”Under den 7 dagar långa föreläsningskursen upplevde många deltagare mirakulösa tillfrisknanden från sjukdomar, exempelvis en kvinna som hade bröstcancer, en man vars ben hade skadats i en cykelolycka, en kvinna som varit sängbunden i åratal, en student med kronisk bronkiektasi, och en kvinna som var halvt förlamad.”

År 1993 vann Mästare Li Hongzhi de finaste utmärkelserna på den Orientaliska hälsomässan i Peking, inklusive “Cutting Edge Scientific Progress Award” och “Special Gold Prize”, samt tilldelades titeln ”Mest populära Qigongmästare”. Falun Gong fick också hedersutmärkelsen ”Stjärn-qigongmetoden”.

Mästare Li Hongzhi tilldelades flera priser på den Orientaliska Hälsomässan i Peking 1993. Foto: ©Minghui

Människor omfamnade Falun Gong, inte bara för dess harmoniska övningar, utan även för dess andliga undervisning; om vikten av att höja sin moral och karaktär genom att följa de universella principerna sanning, godhet och tålamod.

De med dåligt temperament kunde förbättra sig och bli mer toleranta. De som hade en ansträngd relation med sin partner eller andra familjemedlemmar fick en mer harmonisk hemmiljö. De som var studenter eller yrkesarbetande började fokusera på hur de kunde utföra sina studier och arbeten bättre. Dessa människor inspirerades till att uppföra sig enligt en högre moralstandard.

Kinas statsmedia rapporterade om allt det positiva med Falun Gong, och uppskattade att omkring 100 miljoner människor utövade metoden år 1999. Människor från alla samhällsskikt hade börjat öva, även högt rankade tjänstemän inom regeringen. 

Gruppövning utanför Changchun City’s No. 1 Automobile Factory före 1999 Foto: ©Minghui

Terrorvåg

Men allt förändrades när den dåvarande kommunistpartiledaren Jiang Zemin uppfattade Falun Gongs popularitet som ett hot mot regimens totalitära makt. Jiang beordrade landets säkerhetsstyrkor att utplåna metoden, och en förtalskampanj som involverade hela den statsstyrda mediaapparaten sattes in med full kraft i avsikt att vända folkopinionen mot Falun Gong.

”Förstör deras rykte, ruinera dem ekonomiskt, och förstör dem fysiskt”, var Jiang Zemins instruktioner till såväl ministeriet för allmän säkerhet som till polisen.

En kvinnlig Falun Gong-utövare arresteras av polis för att ha vädjat för att få utöva qigong-metoden fritt. Foto: Chien-Min Chung, ©AP

När den här folkmordskampanjen inleddes svepte en terrorvåg över Kina. Ingen vågade ens nämna ”Falun Gong”, eller dess grundprinciper ”sanning, godhet, tålamod”. Om de gjorde det riskerade de att bli arresterade, torterade och till och med att förlora sina liv under polisens hand. Kinas hårt censurerade telekommunikationsindustri och internet kan enkelt plocka upp vad som helst som sägs eller skrivs, varpå polis skickas dit så snart användarens ursprung har spårats.

Plötsligt förlorade 100 miljoner människor, som brukade öva Falun Gong fridfullt i parkerna på morgonen över hela Kina, sin rätt att göra det.

Civilklädda poliser trycker ner en Falun Gong-utövare på marken i Kina. Foto: Chien-min Chung, ©AP

På Jiang Zemins order skapades en specialstyrka kallad 610-byrån (likt ett Gestapo) vars enda syfte var att koordinera och genomföra förföljelsen av Falun Gong-utövare. Regimen använder landets BNP och utländska investeringar för att finansiera förföljelsen. I en rapport från människorättsorganisationen Freedom House står att: ”Den uppskattade årliga budgeten för alla 610-byråer över hela landet är 879 miljoner yuan (cirka 1183 miljoner SEK).” 

Vart tog utövarna vägen?

Människor över hela Kina som utövade Falun Gong utsattes för terror; de förlorade sina jobb, stängdes av från utbildningar och skolor, fängslades, torterades och dödades. Även familjemedlemmar förhördes och hotades. Utövare tvingades på flykt och fick leva ”under jord”. Tusentals och åter tusentals familjer splittrades. 

Fängelsevakter elchockar en Falun Gong-utövare med högvoltsbatonger. Foto: ©Minghui

Än mer chockerande är att det kinesiska kommunistpartiet använder det oräkneliga antalet Falun Gong-utövare som sitter i fängelser och interneringsläger som en enorm organbank. Utövares blod testas och katalogiseras. En rapport från den 21 juni 2016 som publicerades i The Epoch Times avslöjar att det var Jiang Zemin själv som gav order om den storskaliga organstölden av Falun Gong-utövare.

”Vid den tiden var det ordförande Jiang. Det fanns en order om att starta den här saken, organtransplantation”, uppgav Bai Shuzhong, tidigare hälsominister på den allmänna logistikavdelning vid folkets befrielsearmé.

©Minghui Human Rights Report

När människor åker till Kina för att få en organtransplantation inser de inte att de kommer att bli delaktiga i mord, eftersom en Falun Gong-utövare eller annan samvetsfånge blodmatchas och dödas efter behov. Kina är det enda land i världen som kan garantera ett matchande organ inom loppet av några dagar eller veckor – där det i alla andra länder är en fråga om flera års väntetid.  

Efter en omfattande utredning av Kinas organstöldssyndikat, bekräftade den tidigare kanadensiske statssekreteraren för Asien-Oceanien-avdelningen David Kilgour att, ”Vi har kommit till den tragiska slutsatsen att dessa anklagelser är sanna.” Och den undersökande journalisten Ethan Gutmann kallade de statssanktionerade, systematiska organstölderna för “en ny form av folkmord.”

David Kilgour, tidigare kanadensisk statssekreterare med ansvar för Asien-Stillahavsområdet, talar med journalister i Ottawa, Kanada den 24 juni 2016, om den uppdaterade rapporten om organstöld i Kina som han skrev tillsammans med David Matas och Ethan Gutmann. Foto: Jonathan Ren, ©The Epoch Times

En liten del av alla de 100 miljoner människor som utövar Falun Gong i Kina har kunnat fly och ta sig till andra länder där de fritt kan fortsätta med sin utövning av metoden. Men de allra flesta är kvar i Kina, och så många som miljontals kan sitta i fängelser och interneringsläger, eller ha mist sina liv till följd av tortyr eller organstöld. 

Se videon nedan för att veta mer om Falun Gong.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Människor utövar Qigongmetoden Falun Gong i Shenyang City, Kina 1998 (©Minghui)
Människor utövar Qigongmetoden Falun Gong i Shenyang City, Kina 1998 (©Minghui)
Utrikes

100 miljoner utövade qigongmetoden 1999 – vart försvann de sedan?

Epoch Times

Om du någon gång varit i Kina har du troligtvis sett att människor gillar att göra olika former av stillsamma qigong- och taichiövningar utomhus, oftast i parker. Det fanns dock en qigongmetod som blev mer populär än alla andra under 1990-talet. Man kunde se människor från alla samhällsklasser och alla åldrar samlas om morgnarna för att utföra de lugna rörelserna en timme eller två innan de begav sig av till arbete eller skola. Vad var det här för qigong, och varför drogs så många människor till just den här metoden? Och vart tog de alla vägen efter 1999?

Qigong har sitt ursprung långt tillbaka i det forna Kina, och traditionellt sett lärdes den ut från en mästare till endast en eller ett fåtal elever. Under mitten av 1900-talet började dock flera av dessa övningsmetoder spridas offentligt i samhället, och människor idag dras framför allt till dessa övningar för de positiva hälsoeffekterna. Det är ett system av stillsamma, meditativa övningsrörelser, och det finns många olika sorter. 

Gruppövning i Guangzhou innan förföljelsen började 1999. Foto: (©Minghui)

Idag finns tyvärr fler falska övningsmetoder i Kina än äkta, vilket har lett till mycket besvikelse och misstro mot qigong. Många så kallade ”qigong- och taichi-mästare” var bara ute efter pengar och lurade människor. Men den qigongmetod som kom ut i samhället 1992 hade ingen hört talas om tidigare. Den lärdes ut helt gratis och lade även vikt vid att undervisa människor i att förbättra sig själva inifrån. Kineserna upplevde att den var en äkta form av qigong.

Den här qigongmetoden som heter Falun Gong (och även kallas Falun Dafa) introducerades till allmänheten av Mästare Li Hongzhi. Den blev snabbt ett namn på allas läppar, och människor över hela Kina uppmuntrade familj och vänner att börja utöva eftersom det var den ”äkta varan”. Många som började öva förbättrade både sin fysiska hälsa och sitt mentala välmående, och blev till och med av med sjukdomar som konventionella mediciner och sjukvård inte rådde på.

Barn övar tillsammans i Changchun City innan förföljelsen började år 1999. Foto: ©Minghui

En utövare från Wuhan berättar i en rapport på minghui.org om sina positiva förändringar efter att ha börjat utöva Falun Gong i april 1993: ”På mindre än ett år försvann alla mina sjukdomar: migrän, en ’frusen axel’, kolit, bronkit, njurproblem … jag blev av med alla mina sjukdomar.”

En annan utövare som deltog på en av Mästare Li Hongzhis föreläsningar i Lingyuan City i Liaoningprovinsen 1994 skrev: ”Under den 7 dagar långa föreläsningskursen upplevde många deltagare mirakulösa tillfrisknanden från sjukdomar, exempelvis en kvinna som hade bröstcancer, en man vars ben hade skadats i en cykelolycka, en kvinna som varit sängbunden i åratal, en student med kronisk bronkiektasi, och en kvinna som var halvt förlamad.”

År 1993 vann Mästare Li Hongzhi de finaste utmärkelserna på den Orientaliska hälsomässan i Peking, inklusive “Cutting Edge Scientific Progress Award” och “Special Gold Prize”, samt tilldelades titeln ”Mest populära Qigongmästare”. Falun Gong fick också hedersutmärkelsen ”Stjärn-qigongmetoden”.

Mästare Li Hongzhi tilldelades flera priser på den Orientaliska Hälsomässan i Peking 1993. Foto: ©Minghui

Människor omfamnade Falun Gong, inte bara för dess harmoniska övningar, utan även för dess andliga undervisning; om vikten av att höja sin moral och karaktär genom att följa de universella principerna sanning, godhet och tålamod.

De med dåligt temperament kunde förbättra sig och bli mer toleranta. De som hade en ansträngd relation med sin partner eller andra familjemedlemmar fick en mer harmonisk hemmiljö. De som var studenter eller yrkesarbetande började fokusera på hur de kunde utföra sina studier och arbeten bättre. Dessa människor inspirerades till att uppföra sig enligt en högre moralstandard.

Kinas statsmedia rapporterade om allt det positiva med Falun Gong, och uppskattade att omkring 100 miljoner människor utövade metoden år 1999. Människor från alla samhällsskikt hade börjat öva, även högt rankade tjänstemän inom regeringen. 

Gruppövning utanför Changchun City’s No. 1 Automobile Factory före 1999 Foto: ©Minghui

Terrorvåg

Men allt förändrades när den dåvarande kommunistpartiledaren Jiang Zemin uppfattade Falun Gongs popularitet som ett hot mot regimens totalitära makt. Jiang beordrade landets säkerhetsstyrkor att utplåna metoden, och en förtalskampanj som involverade hela den statsstyrda mediaapparaten sattes in med full kraft i avsikt att vända folkopinionen mot Falun Gong.

”Förstör deras rykte, ruinera dem ekonomiskt, och förstör dem fysiskt”, var Jiang Zemins instruktioner till såväl ministeriet för allmän säkerhet som till polisen.

En kvinnlig Falun Gong-utövare arresteras av polis för att ha vädjat för att få utöva qigong-metoden fritt. Foto: Chien-Min Chung, ©AP

När den här folkmordskampanjen inleddes svepte en terrorvåg över Kina. Ingen vågade ens nämna ”Falun Gong”, eller dess grundprinciper ”sanning, godhet, tålamod”. Om de gjorde det riskerade de att bli arresterade, torterade och till och med att förlora sina liv under polisens hand. Kinas hårt censurerade telekommunikationsindustri och internet kan enkelt plocka upp vad som helst som sägs eller skrivs, varpå polis skickas dit så snart användarens ursprung har spårats.

Plötsligt förlorade 100 miljoner människor, som brukade öva Falun Gong fridfullt i parkerna på morgonen över hela Kina, sin rätt att göra det.

Civilklädda poliser trycker ner en Falun Gong-utövare på marken i Kina. Foto: Chien-min Chung, ©AP

På Jiang Zemins order skapades en specialstyrka kallad 610-byrån (likt ett Gestapo) vars enda syfte var att koordinera och genomföra förföljelsen av Falun Gong-utövare. Regimen använder landets BNP och utländska investeringar för att finansiera förföljelsen. I en rapport från människorättsorganisationen Freedom House står att: ”Den uppskattade årliga budgeten för alla 610-byråer över hela landet är 879 miljoner yuan (cirka 1183 miljoner SEK).” 

Vart tog utövarna vägen?

Människor över hela Kina som utövade Falun Gong utsattes för terror; de förlorade sina jobb, stängdes av från utbildningar och skolor, fängslades, torterades och dödades. Även familjemedlemmar förhördes och hotades. Utövare tvingades på flykt och fick leva ”under jord”. Tusentals och åter tusentals familjer splittrades. 

Fängelsevakter elchockar en Falun Gong-utövare med högvoltsbatonger. Foto: ©Minghui

Än mer chockerande är att det kinesiska kommunistpartiet använder det oräkneliga antalet Falun Gong-utövare som sitter i fängelser och interneringsläger som en enorm organbank. Utövares blod testas och katalogiseras. En rapport från den 21 juni 2016 som publicerades i The Epoch Times avslöjar att det var Jiang Zemin själv som gav order om den storskaliga organstölden av Falun Gong-utövare.

”Vid den tiden var det ordförande Jiang. Det fanns en order om att starta den här saken, organtransplantation”, uppgav Bai Shuzhong, tidigare hälsominister på den allmänna logistikavdelning vid folkets befrielsearmé.

©Minghui Human Rights Report

När människor åker till Kina för att få en organtransplantation inser de inte att de kommer att bli delaktiga i mord, eftersom en Falun Gong-utövare eller annan samvetsfånge blodmatchas och dödas efter behov. Kina är det enda land i världen som kan garantera ett matchande organ inom loppet av några dagar eller veckor – där det i alla andra länder är en fråga om flera års väntetid.  

Efter en omfattande utredning av Kinas organstöldssyndikat, bekräftade den tidigare kanadensiske statssekreteraren för Asien-Oceanien-avdelningen David Kilgour att, ”Vi har kommit till den tragiska slutsatsen att dessa anklagelser är sanna.” Och den undersökande journalisten Ethan Gutmann kallade de statssanktionerade, systematiska organstölderna för “en ny form av folkmord.”

David Kilgour, tidigare kanadensisk statssekreterare med ansvar för Asien-Stillahavsområdet, talar med journalister i Ottawa, Kanada den 24 juni 2016, om den uppdaterade rapporten om organstöld i Kina som han skrev tillsammans med David Matas och Ethan Gutmann. Foto: Jonathan Ren, ©The Epoch Times

En liten del av alla de 100 miljoner människor som utövar Falun Gong i Kina har kunnat fly och ta sig till andra länder där de fritt kan fortsätta med sin utövning av metoden. Men de allra flesta är kvar i Kina, och så många som miljontals kan sitta i fängelser och interneringsläger, eller ha mist sina liv till följd av tortyr eller organstöld. 

Se videon nedan för att veta mer om Falun Gong.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024