100 000 hektar fjällnära skog skyddas

Nu ska skog längs fjällkedjan skyddas. Här skog invid Sälen i Dalarna. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Sveaskog och Naturvårdsverket har kommit överens om att 100 000 hektar fjällnaturskog nu ska skyddas långsiktigt. Det handlar om skog längs den svenska fjällkedjan från den finska gränsen ned till Dalarna.

Av de 100 000 hektaren är 48 000 produktiv skogsmark. Skogen som ska skyddas är uppdelad på 108 områden i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna. En del av dessa områden var frivilligt skyddade tidigare, men nu blir ett sammanhängande område skyddat.

"De blivande naturreservaten bidrar också till Sveriges internationella åtaganden för att skydda biologisk mångfald i skogen och ett ökat formellt skydd av skog och mark", skriver Björn Risinger, generaldirektör vid Naturvårdsverket i ett pressmeddelande

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!