10-årings rop på rättvisa censurerades
En 10-åring håller upp begravningsfotografiet på sin far, Huang Guohui. (Foto från Weibo.com)


En ung tjej ber om rättvisa efter att hennes far dog i händerna på polisen i ett häkte, vilket har orsakat ramaskri på internet. Tusentals personer visade inom några timmar sin sympati via kommentarer på en bloggwebbsida.

Den 10-åriga tjejen som kallar sig själv “Hjälplösa Yuan-Yuan” och ber läsarna att sprida sanningen om hennes fars resa, som sträckte sig från ett naturskyddsområde till bårhuset, och sätta press på polisen för att få reda på detaljerna kring hans död.

”Morgonen den 12 augusti råkade min far, Huang Guohui, ovetandes gå in i Datians naturskyddsområde i Hainanprovinsen”, skrev hon.

”Efter lite bråk fördes han
till en polisstation. Två timmar senare dog han i förhörsrummet, med blåmärken.”

Många internetanvändare blev berörda av hennes blogginlägg som kopierades vidare av 200 000 personer.

Men bara några timmar senare stängdes “Hjälplösa Yuan-Yuans” blogg ned och inläggen togs troligtvis bort med hjälp av censur för att tona ner ämnet kring den påstådda polisbrutaliteten.

I den officiella polisrapporten
hävdar man att Huang “begick självmord i förhörsrummet genom att hänga sig själv”.

Huangs familj tror inte på den förklaringen, utan anser fortfarande att fallet är fyllt av suspekta omständigheter och att polisen ljuger.

När Huangs bror och far fick veta att han dött, skyndade de sig till Datian för att undersöka det plötsliga dödsfallet, och fann att hans fötter, ben, panna och axlar var täckta av blåmärken. Polisen sade att märkena orsakades av obduktionen.

Huangs bror tyckte också att det var suspekt att polisen inte genast visade dem ett videoklipp om vad som verkligen hände.

– Jag kunde inte se personens ansikte framifrån i filmen från den dolda kameran, bara en del av fötterna. När jag kom dit, frågade jag om jag kunde få se filmen av min brors kvarlevor, men det tog två dagar innan jag fick se den. Så de hade säkerligen tillräckligt med tid att frisera filmen, säger han.

– Jag misstänker att de har friserat filmen.

Han lade också märke till att
Huang Guohuis personliga tillhörigheter, till exempel pengarna och guldhalsbandet, var borta.

När Epoch Times kontaktade polisstationen, sade polismannen i tjänst att hans chef var på möte och detaljerna kring fallet var ofullständigt. Han bad oss kontakta den kommunala polisavdelningen, men någon där sade att tiden inte passade för en intervju.

Huang Guohuis bror har i stället gått ut på internet för att få klarhet i fallet, och har även med Yuan-Yuans medgivande lagt ut hennes tidigare blogginlägg.

Men myndigheter har enträget
förföljt Huang Guohuis bror – både på internet och utanför – för att tysta ned hans kritik av att hans bror blev illa misshandlad i polisförvar.

– Mitt [blogg]meddelande har blockerats sedan [den 21 augusti]. Några tjänstemän hotade mig och sade att det jag gjorde var olagligt och jag kunde gripas”, sade han.

– För närvarande kan jag inte använda datorn och telefonen i hotellet. Jag är bevakad och någon kommer att följa efter mig om jag går ut.

Översatt från engelska