10 Livsmedel som kan skada eller till och med döda din hund


Vi människor har ofta en stark lust att dela med oss av den mat vi själva tycker om till våra husdjur – men det är inte alltid en så bra idé.

När var senaste gången du friskade upp minnet om vilka livsmedel som är farliga för dina husdjur?

När du sitter och mumsar på den där chokladbiten till fikat – tittar din vovve på dig med sina vädjande ögon och ber om en liten smakbit, det luktar ju så gott? Det är svårt att tänka sig att något som de flesta människor tycker så mycket om kan vara så giftigt för en hund. Men var försiktig – den allra minsta bit choklad kan vara dödlig.

Men det är inte bara choklad, andra livsmedel på listan här nedan kan faktiskt också visa sig vara dödliga. Så det är bra att känna till vilken sorts mat du absolut ska undvika att ge till din hund.

En lista på 10 sorters mat och dryck som är farliga för din hund

1. Choklad

Choklad innehåller teobromin, ett ämne som är ofarligt för människor, men som är giftigt för din hund. Endast en liten bit kan orsaka kräkning och diarré, och i stora mängder kan det leda till anfall, hjärtfel, muskelskakningar eller hjärtinfarkt. Förgiftningssymtomen kan visa sig omedelbart eller efter någon dag.

Choklad.

2. Alkohol

Alla former av alkohol, såsom vin, öl eller sprit kan leda till att din hund får en släng av alkoholförgiftning. Hundars njurar är inte gjorda för att filtrera bort alkohol, och på grund av hundens storlek behövs en betydligt mindre mängd för att de ska bli påverkade i jämförelse med oss människor. Symtomen kan komma väldigt snabbt, och kan visa sig som kräkning, diarré, och svårighet att kissa, och om förgiftningen är allvarlig – även med endast en liten mängd alkohol – kan koma, njur- och hjärtfel orsakas. Så låt inte din hunds naturliga nyfikenhet leda till en tragedi.

3. Koffein

Vi människor behöver ofta en kopp kaffe på morgonen för att komma igång inför dagen, och många av oss ser verkligen fram emot den. Det luktar så gott och bara doften kan få en att vilja bjuda sin fyrbenta vän på en liten smutt, men var försiktig; koffein är giftigt för hundar även i små doser. Glass med kaffesmak är inte mindre giftigt, och glöm inte bort de där chokladöverdragna kaffebönorna som Barista kanske lagt så tjusigt vid sidan av din kopp – det blir en ännu värre dos av både koffein och choklad.

4. Vindruvor

Druvor och russin kan vara giftigt för hundar även i små mängder. Bara tre eller fyra druvor anses som en giftig dos för en 9-kilos hund. Intag kan leda till allvarliga hälsoproblem såsom njurfel. Forskningen har ännu inte kommit fram till vilket ämne i druvorna som orsakar toxiciteten, och inte alla hundar påverkas av att äta dem.

Vindruvor.

Kom ihåg att livsmedel såsom kakor med russin, druvjuice, kakor med torkad frukt, och andra livsmedel som innehåller russin också står på förbjudna-listan för hundar.

5. Avokado

Kan hundar äta avokado? Svaret är ja – bara de inte äter bladen, skalet eller kärnan vilka är giftiga. Så det är okej att ge det som en godbit lite då och då, så länge du inte kombinerar det med andra giftiga livsmedel såsom lök, vitlök, och andra kryddor.

– I allmänhet ska hundar (och katter) inte äta någon form av frön eller kärnor från frukt. Många av dem (såsom äpple och aprikos) innehåller cyanid, säger Jean Hofve,  läkare och författare till What Cats Should Eat och Paleo Dog: Give Your Best Friend a Long Life, Healthy Weight, and Freedom from Illness by Nurturing His Inner Wolf.

6. Lök

Lök, vitlök, purjolök och gräslök innehåller ett ämne som heter tiosulfat – håll din hund borta från dem! Eftersom hunden inte har det enzym som bryter ner tiosulfat så är det giftigt för dem.

En tugga av mat som innehåller lök då och då kanske inte påverkar din hund, men om de äter lök regelbundet kan giftet ansamlas över tid och kan orsaka ett tillstånd som kallas hemolytisk anemi, och som förstör röda blodkroppar.

7. Macadamia nötter

De flesta nötter innehåller mycket fett vilket gör dem svåra att smälta för hundar och kan därmed orsaka problem med matsmältningen. Men vissa nötter ska uteslutas till alla pris. Överst på listan för toxicitet finns macadamia nötter. Valnötter och pekannötter hamnar också  i den här kategorin, och även om andra nötter är mindre giftiga så är det bäst att undvika allihop. När allt kommer omkring så är din hund beroende av dig för att veta vad den kan eller inte kan äta. Det är inte klarlagt vad som gör dem så giftiga, men bara en eller två macademia nötter kan leda till att hunden får yrsel, darrningar och tillfällig förlamning.

Macademianötter.

8. Xylitol

Det här sötningsmedlet finns i många livsmedel, alltifrån godis och tugummi till kakor och bröd – och till och med i tandkräm. Xylitol stimulerar frisläppandet av insulin, vilket får blodsockernivåerna att minska drastiskt. Får hunden i sig detta kan kräkning, trötthet, yrsel och kollaps inträffa på väldigt kort tid. Dana Brooks, läkare vid Seattle Veterinary Specialist i Kirkland, USA, säger att antalet hundar och katter som kommit in för xylitolförgiftning har ökat.

– Omedelbart efter att de har fått i sig detta kan de börja kräkas. Inom 30 till 60 minuter får de lågt blodsocker vilket leder till apati och svaghet. Dessa tecken kan snabbt utvecklas till ataxi (svårt att gå), kollaps och krampanfall. Förlängd blodkoagulationstid, såväl som hud- och tarmblödning, är tecken som kan utvecklas inom några timmar och visar på en mycket dålig prognos, säger Brooks i The Seattle Times.

Så xylitol är definitivt ingenting som du vill ge till din hund.

9.  Majskolv

Hundar kan älska resterna som finns kvar av en majskolv, med smaken av smör och lite salt. De kanske gillar att tugga på kolven, och kan till och med svälja ganska stora bitar av den. Det är här problemet uppstår. Bitarna kan orsaka blockering i tarmarna. Även om bitarna kanske kan ta sig igenom mag- tarmkanalen på större hundar, så är det nästan omöjligt på små hundar. Det kan snabbt bli en medicinsk nödsituation, och förutom att det blir ett dyrt besök hos veterinären, så kan det kosta din hund livet. Så ge din hund någon säkrare godbit istället.

Majskolv.

10. Kokta ben

Ge aldrig kokta ben till ditt husdjur; de kan lätt gå sönder i vassa små bitar när de passerar genom tarmkanalen och orsaka skada eller blockering. Råa ben är säkrare, men det beror på vilken typ av ben det är. Stora ben som hunden kan gnaga på är ett säkrare kort, men det är bäst att du håller koll så att den inte råkar svälja stora bitar. Fågel- eller fläskben, vare sig kokta eller okokta, ska du aldrig ge till din hund.

Det säkraste sättet att ge hunden ett ben är direkt efter att den ätit en måltid, då äter han sannolikt inte lika mycket av det och du kan ta bort det efter 10 eller 15 minuter och förvara det i kylen. Kom ihåg att alla ben kan orsaka blockering, så om din hund har problem med förstoppning så behövs en veterinärundersökning.

Kom ihåg att det är bättre att ta det säkra före det osäkra, och om du misstänker att din hund har ätit något giftigt och mår dåligt – ring veterinären!


För mer information om livsmedel som är giftiga för hundar, gå in på Animal Poison Control.