10 000 invånare i våldsam sammandrabbning med polis i Hainan
Demonstranter står vid ett uppochnedvänt polisfordon i staden Haikou i Hainanprovinsen, Kina, den 18 november. En omfattande demonstration mot byggandet av ett sjukvårdscenter, mynnade ut i en våldsam sammandrabbning under tisdagen. Polis sköt gummikulor och demonstranter slog sönder polisfordon.(Internetfoto)


Enligt ögonvittnen ägde en våldsam sammandrabbning rum mellan polis och lokalbefolkningen tisdagen den 18 november i huvudstaden i Hainanprovinsen, efter lokalinvånares protester mot en ny sjukhusbyggnad. Tio polisbilar slogs sönder och vältes och nästan 100 demonstranter ska ha skadats.

Den 18 november samlades tusentals medborgare för att protestera mot en byggarbetsplats, som ska bli ett center för behandling av hudsjukdomar, könssjukdomar, tbc och lepra i stadsdelen Sanjiang i Hainanprovinsens huvudstad Haikou

Trots att det statliga projektet utlovar att man har kapacitet att ta hand om läkemedelsrester och miljöfarligt avfall, litar inte många av lokalinvånarna på statens löften och är rädda för förorening av läkemedelsrester och sjukdomsspridning.

Olika versioner

Statliga medier och ögonvittnen ger två olika skildringar av vad som hände efter att demonstranterna anlände.

Statliga medier rapporterade att efter att demonstranter försökte riva ner väggen till byggarbetsplatsen, drabbade de samman med polis, och flera personer skadades.

De statliga medierna rapporterade att demonstranter slog sönder 10 polisbilar och visade en video, som togs av en polis med en mobiltelefon, där ursinniga lokalinvånare jagar och kastar sten mot polisen. Lokala befattningshavare har begärt att de demonstranter som agerade våldsamt ska straffas. 

Enligt lokala ögonvittnen började demonstranterna riva ner väggen först flera timmar efter att polisen attackerade dem. 

En lokalinvånare, som endast vill uppge sitt förnamn som Han, sade att över 1 000 poliser och kravallpoliser började attackera och gripa demonstranter omkring sex på morgonen den 18 november. 

– [Polisen] misshandlade till och med äldre, barn och kvinnor, sade Han till Epoch Times i en telefonintervju. 

Vid niotiden började demonstranter förstöra väggen till byggnaden och polisen sköt tårgas och gummikulor mot demonstranterna, enligt lokala ögonvittnen.

– En god vän till mig rusade fram till frontlinjen. En kravallpolis tog fram en pistol och sköt honom i huvudet med en gummikula. [Min vän] föll föll genast ihop och slutade röra sig, berättade Shen, som sade att han bevittnade sammandrabbningen mellan polis och demonstranter.

Shen sade att hans vän fortfarande är i ett kritiskt tillstånd på sjukhuset. 

Sjukhuset fullt av skadade

Polisens våldsamma agerande i samband med sammandrabbningen lockade fler lokalinvånare att gå med i demonstrationen. Över 10 000 människor samlades vid byggarbetsplatsen under eftermiddagen, varav en del unga skolbarn.

När allt fler poliser skickades till platsen för att med våld mota bort demonstranterna, började demonstranterna slå sönder polisfordonen och vända dem upp och ned, sade Shen. 

Foton visar att åtminstone tre olika polisenheter fanns på plats, inklusive polis som bar hjälm och höll i kravallsköldar och batonger, beväpnad polis i kamouflagekläder och vanlig säkerhetspolis. 

Nästan 100 lokalinvånare skadades och 20 greps av polis, sade lokala ögonvittnen. Shen sade att det lokala sjukhuset var fullt med skadade invånare från sammandrabbningen.

Incidenten är inte över än, och polis har fortsatt att gripa fler människor som var involverade i demonstrationen. 

– Nu är vårt internet censurerat. Om våra [invånares] inlägg på internet delas över 500 gånger, kommer polisen att gripa de människor som publicerar dem, sade Han. 

Byggnadsprojektet för hälso- och sjukvårdscentret sköts upp i augusti förra året på grund av lokalinvånarnas protester. Utan att en lösning eller överenskommelse mellan myndighetstjänstemännen och lokalinvånarna, började byggnadsarbetet åter ta fart det här året, och dispyten har sedan dess intensifierats. 

Lokalregeringen i staden Haikou sade efter incidenten att byggnadsarbetet inte kommer att fortsätta innan man nått konsensus med lokalinvånarna, enligt statliga nyhetsmedier.