Tusentals kinesiska chipföretag gick i konkurs under 2022

Kina: Näringsliv

Ett kinesiskt chipföretag i staden Nantong. Kinas halvledarindustri har svårt att hävda sig på egen hand nu när USA inför begränsningar. Foto: STR/AFP via Getty Images


Halvledarindustrin i Kina har problem. Efter amerikanska sanktioner och inhemsk ekonomisk nedgång har tusentals chipföretag gått i konkurs. Experter tror att det blir svårt för den kinesiska chipsektorn att återhämta sig.

Under 2022 avregistrerades hela 5 476 kinesiska chipföretag. Det är en ökning av nedläggningarna inom sektorn med 68 procent jämfört med föregående år, enligt kinesiska Titanium Media App. Det här innebär att i snitt 15 chipföretag om dagen gick omkull i Kina.

En stor orsak kan vara att oerfarna aktörer kastat sig in i branschen och dragit sig ur snabbt när de märkt att de inte kunde tjäna pengar på det, enligt en analys på sajten Chip Language. Men USA:s exportbegränsningar på kinesiska halvledare har också haft en betydande effekt på både verksamheten och marknadens förtroende.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!