Dirigenten Ragnar Bohlin: Mitt ställningstagande var enkelt
Mötet: Kultur och konst i samtiden
Musik har alltid funnits med i Ragnars Bohlins liv. Foto: Roy Manzanares


Ragnar Bohlin berättar i en öppenhjärtig intervju om beslutet att lämna sin tjänst som chefsdirigent i San Francisco. Musiken spelar en central roll i hans liv, men nu har även frågan om vaccinpass fått ta plats.

Ragnar Bohlin har inte bara gjort sig känd som en skicklig dirigent på världsarenan, utan på senare tid även i samband med att han lämnat sin tjänst som chefsdirigent för San Francisco Symphony Chorus. Han gör det efter krav på att alla anställda måste ha vaccinpass.

– Jag vänder mig emot hela idén med vaccinpass eftersom covid-19-vaccinerna fortfarande är experimentella. Studierna befinner sig i fas 3 av 4, och vi känner inte till vilka långtidseffekterna är. Det finns hundratals väletablerade läkare och forskare som visselblåser och varnar om potentiellt allvarliga både kort- och långtidsbiverkningar. Att i det läget skapa tvingande mekanismer som vaccinpass, som stänger ute dem som väljer att inte medverka i det här experimentet, går emot Nürnbergkonventionens deklaration om informerat samtycke om man ska ingå i ett medicinskt experiment. Det går även emot Helsingforsdeklarationen från 1958 och många andra medicinska lagar och regelverk som både Sverige och andra länder har. Det måste få vara frivilligt att ta ett sådant här experimentellt vaccin eller inte. Det får inte påtvingas och om det görs är det oetiskt, därför var mitt ställningstagande enkelt.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!