Över 800 ensamkommande barn stoppades vid USA:s gräns under en dag

En gränspolis organiserar en grupp av över 350 illegala migranter efter att de korsat Rio Grande från Mexiko till Del Rio i Texas den 25 juli 2021. Foto: Charlotte Cuthbertson


Gränspolis grep 834 ensamkommande barn som illegalt korsat den södra gränsen i USA den 4 augusti. Det är den högsta dagssiffran sedan Bidenadministrationen började publicera sådan statistik i mars.

Statistiken, som först rapporterades av Washington Examiner, kommer efter att en topptjänsteman i USA:s departement för inrikes säkerhet, DHS, uppskattar att över 19 000 ensamkommande barn omhändertogs av migrationstjänstemän i juli.

Tull- och gränsmyndigheten, CBP, tog hand om över 15 000 ensamkommande i juni. I maj var antalet över 14 000.

Samtidigt fortsätter Bidenadministrationen att avvisa vuxna och familjer som illegalt har tagit sig in landet under den så kallade hälsoparagrafen ”Title 42”. Enbart i juni avvisades nästan 105 000 människor ut ur USA.

Hälsoparagrafen tillåter myndigheter att avvisa människor som har kommit in i landet illegalt. Detta för att reducera risken för smittspridning av covid-19. Ensamkommande innefattas dock inte av ”Title 42”.

Både demokratiska och republikanska lagstiftare ställer sig kritiska till Bidenadministrationens migrantpolitik, som de menar uppmuntrar människor till att ta sig in i landet illegalt.

Den republikanske senatorn Tom Cotton kommenterade den nya statistiken.

”Bidens öppna gränspolitik är en katastrof”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Samtidigt säger DHS-tjänstemän att antalet illegala, som har tagit sig in i USA:s södra gräns och testat positivt för covid-19, har ”ökat betydligt” de senaste veckorna. De flesta som korsar gränsen kommer främst från Centralamerika.

Staden Laredo i Texas lämnade nyligen in en stämningsansökan mot Bidenadministrationen för att få stopp på de tusentals illegala immigranter som gripits i Rio Grande och Del Rio och som sedan skickats vidare till Laredo.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!