loadingDet klassiska hotellet Waldorf Astoria på Park Avenue i New York såldes 2014 till Pekingbaserade Anbang Insurance Group, för 1,95 miljarder dollar. (Foto: Spencer Platt/Getty Images)
Det klassiska hotellet Waldorf Astoria på Park Avenue i New York såldes 2014 till Pekingbaserade Anbang Insurance Group, för 1,95 miljarder dollar. (Foto: Spencer Platt/Getty Images)
Utrikes

Fem företag som leder Kinas internationella expansion

Fan Yu

Kinas militär har ännu inte kapaciteten att agera snabbt och kraftfullt på global nivå. Men på det ekonomiska planet är Kina på god väg. Kinesiska företag samlar hastigt – och tyst – på sig tillgångar utomlands. Kinas M&A-aktiviteter utomlands (olika typer av förvärv, överlåtelser och fusioner) uppgick under årets första tre kvartal till 174 miljarder dollar, enligt data från Dealogic. För första gången överträffades USA inom detta område.

Kinesiska M&A-investeringar har breddats från traditionell resursrelaterad industri till högteknologi, transporter, media och konsumentprodukter. Den statssanktionerade expansionen av kinesiska företag siktar på att sprida Pekings mjuka makt och öka inflytandet över konsumenter globalt.

De senaste förvärven drivs inte av statligt ägda företag. Expansionen på senare tid visar på skiftet från resursindustrin till mer värdehöjande tillväxt och tjänstesektorer. En handfull privata företag går först i ledet, med djärva entreprenörer i täten och uppbackade av en kreativ finansiering.

”På grund av stigande kostnader för arbetskraft i Kina är landets företag ivriga att migrera till en starkt värdehöjande produktion och utvidga sin närvaro, särskilt på tillväxtmarknaderna”, skrev Moody’s Investors’ Service nyligen i en rapport.

Vi har tagit en titt på de fem företag som går i täten för Kinas globala expansion – alla är privatägda men har nära relationer med den kinesiska regimen.

Kinas fastighetsmarknad är ett ponzispel

Anbang Insurance

Finans- och försäkringsjätten Anbang Insurance Group väckte internationell uppmärksamhet för första gången när budet på 14 miljarder dollar för att köpa Starwood Hotels and Resorts inte gick hem.

Men detta har inte hindrat Anbang att lämna avtryck i den amerikanska hotellbranschen. Nyligen avslutades en portföljaffär, med ett totalt värde på 6,5 miljarder dollar, för att köpa 16 lyxhotell runt USA – inklusive det ikoniska JW Marriott Essex House vid Central Park South, som tidigare ägdes av riskkapitalbolaget Blackstone Group. Detta var det dyraste fastighetsköp som någonsin gjorts av ett kinesiskt företag.

Anbang är mitt uppe i en shoppingrunda, där man hittills handlat för 13,5 miljarder dollar. Det började 2014 när företaget tog över Waldorf-Astoria på Manhattan för närmare 2 miljarder dollar. Förvärven omfattar företag och egendomar från Sydkorea till Nederländerna.

Som ett privat företag inom finansiella tjänster har Anbang varit rätt okänt tidigare, även i Kina. Verksamheten startade för tolv år sedan som ett regionalt försäkringsbolag baserat i Peking. Försäljning av försäkringar har på senare tid givit företaget de medel som behövs för att backa upp förvärven. Men till skillnad från många andra försäkringsbolag, som investerar i obligationer, är en stor del av Anbangs tillgångar bundna i icke-likvida egendomar som kan sätta företaget i likviditetssvårigheter om utfallet inte blir det förväntade.

Även ägandet är något av ett mysterium. Ägarstrukturen består av dussintals lager av enheter som i sin tur ägs av olika människor från många olika håll. Men de har alla en sak gemensamt; de är släktingar eller affärsbekanta till Anbangs ordförande Wu Xiaohui, enligt en artikel i New York Times. Wu, vars fru är barnbarn till kommunistpartiets tidigare ledare Deng Xiaoping, är märkligt nog inte listad som aktieägare i företaget. Anfang har senare tillbakavisat NYT:s uppgifter.

WH Group

Få amerikanska konsumenter är medvetna om att kinesiska WH Group är en stor leverantör av basvaror till mataffärer i USA. WH Group äger två dotterbolag, Shuanghui Development och Smithfield Foods, som gör företaget till världens största producent av fläskkött och till Kinas största köttproducent överhuvud taget.

Företaget är ett resultat av Shuanghuis fientliga övertagande, för 7,1 miljarder dollar, av den amerikanska fläskproducenten Smithfield Foods som i sin tur äger varumärken som Farmland Pork, Nathan’s Famous och Smithfield. Affären innebar att mer USA-producerat fläskkött skeppas till Kina, där livsmedelssäkerhet har varit på tapeten under senare år.

Kinesiska myndigheter upphävde förra månaden delvis ett 13 år gammalt förbud mot amerikanskt nötkött, och tillåter även nötköttsimport från djur som är yngre än 30 månader.

På en presskonferens i Hongkong 2014 ses Wan Long, ordförande för WH Group, med två av Smithfield Foods högsta chefer Larry Pope och Kenneth Sullivan. (Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images)

På en presskonferens i Hongkong 2014 ses Wan Long, ordförande för WH Group, med två av Smithfield Foods högsta chefer Larry Pope och Kenneth Sullivan. (Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images)

Med tanke på den kinesiska köttmarknadens mycket dåliga rykte vad gäller förorenade produkter är förbudet politiskt motiverat. Det kinesiska stoppet för nötköttsimport kom 2003 efter ett kort utbrott av galna ko-sjukan i USA och har blivit impopulärt bland kinesiska konsumenter.

– Du  får fråga centralregeringen om varför förbudet infördes och varför det nu upphävs. På grund av förbudet kunde vi inte kommunicera med våra amerikanska motsvarigheter, men nu kan vi det, sade Chen Wei, vice ordförande för Kinas branschorganisation för köttindustrin, i en intervju med Time Magazine.

Samarbetet kan öppna dörren till framtida övertaganden i takt med att den kinesiska efterfrågan på köttprodukter av högre kvalitet växer.

Kinesiska banker expanderar globalt

Dalian Wanda

Dalian Wanda Groups aggressiva expansion i Hollywood har fått uppmärksamhet från politiker i Washington. Detta efter köpet nyligen av produktionsbolaget Legendary Entertainment för 3,5 miljarder dollar, vilket innebar att ett kinesiskt företag för första gången äger ett större amerikanskt filmföretag.

Wanda är en kinesisk fastighetsutvecklare som under senare år snabbt har expanderat och breddat sina innehav. Det första stora internationella köpet kom 2012 med den amerikanska biografkedjan AMC Theaters. Sedan dess har man fortsatt köpa underhållningsföretag i både USA och Kina. För närvarande pågår förhandlingar att dessutom köpa Carmike Cinemas, vilket skulle göra Wanda till den största biografägaren i USA, samt även samtal om att köpa upp Hollywood-producenten Dick Clark Productions.

Branschfördelningen inom Dalian Wanda Group. (Nikkei)

Branschfördelningen inom Dalian Wanda Group. (Nikkei)

Den gångna sommaren var Wanda nära att slutföra köpet av en 49-procentig andel av det väldiga filmbolaget Paramount Pictures. Avtalet gick i stöpet på grund av motstånd från Summer Redstone och hans familj som kontrollerar Paramounts moderbolag Viacom Inc.

Wandas agerande i Hollywood har väckt oro över om Kina exporterar sin propaganda utomlands. Wanda ägs av Wang Jianlin, Kinas rikaste man och en insider i kommunistpartiet. Företaget är inte börsnoterat och har en komplex operativ struktur. Vad som dock inte är komplext är dess öppna längtan efter att sprida det moderna Kinas inflytande.

Öppet krig har förklarats mot Walt Disney Co. genom planerna på att öppna 15 nöjesparker i mångmiljardklassen i Kina, i ett försök att dra uppmärksamhet från Disneys nya anläggning i Shanghai. Några av dessa är redan i drift, som i Nanchang i Jiangxi-provinsen, och provinserna Hebei och Anhui.

– Disney borde inte ha kommit till fastlandet. Vi ska göra Disneys park olönsam inom 10 till 20 år, sade Wang i en intervju med CCTV tidigare i år.

Fosun International

Fosun är ett Shanghaibaserat privat investmentföretag och var en av de första kinesiska investerare som satsade på utländska tillgångar. Företaget grundades av miljardären Guo Guangcheng och tre av hans klasskamrater från universitetet i Fudan. Fosun utgör en diversifierad portfölj av tillgångar – inklusive välkända sådana som semesterrekreatören Club Med, cirkustruppen Cirque du Soleil, accessoartillverkaren Folli Follie, det kvinnliga modemärket St. John och den centrala Manhattan-skyskrapan One Chase Manhattan Plaza.

Guo är en lärjunge till den amerikanske investeraren Warren Buffett och använder en tillgångsbas med försäkringsbolag, från vilken han investerar i andra företag. Fosun är generellt en klok investerare och tillämpar value investing. Men Fosun har nyligen lagt ut tillgångar värda flera miljarder dollar till försäljning, för att kunna betala av skulder. Guo har även gått ut och antytt att värderingar kan bli för höga. ”När alla blir upphetsade så blir vi mer försiktiga”, sade han till Wall Street Journal tidigare i år.

Guo Guangcheng är grundare av och ordförande för Fosun International. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Guo Guangcheng är grundare av och ordförande för Fosun International. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Guo försvann under några veckor i december 2015 och sdet ryktades att han hade hamnat i myndigheternas förvar. Nyheten innebar att Fosuns aktier och obligationer störtdök, men de har i stort återhämtat sig efter att Guo frisläpptes och även tilläts att resa utomlands. Vissa politiska analytiker undrade om Guo hade svepts med i regimledaren Xi Jinpings anti-korruptionskampanj, med tanke på hans förbindelser i Shanghai. Efter frisläppandet har Guo vägrat att diskutera detaljerna kring gripandet.

Hur som helst fortsätter Fosun med sin internationella shoppingrunda på marknader som företaget ser som undervärderade. För närvarande ska de sista buden läggas på National Grids gasdistribution i Storbritannien. Fosun meddelade nyligen också att man lägger en miljard dollar för att skapa en kommersiell fastighetsfond i Indien.

Kina vill att CDS:er sprider skuldriskerna

HNA Group

HNA Group flyger bokstavligen under radarn för västobservatörer, samtidigt som det privata kinesiska holdingföretaget i lugn och ro bygger upp en utbredd flygverksamhet, logistik och även ett rekreationsimperium.

HNA är moderbolag till Hainan Airlines, ett kinesiskt flygbolag som huvudsakligen fokuserar på inrikes rutter och är baserat i den sydliga semesterprovinsen Hainan. Men HNA:s har växt rejält från sin blygsamma start. Bara i år har gruppen spenderat 20 miljarder dollar på förvärv.

Det enskilt största köpet i år var när HNA:s bolag för flygplansleasing, Avolon Holdings, förvärvade CIT Groups leasingverksamhet för flygplan. Prislappen blir 10 miljarder dollar, och när avtalet slutförs i början av 2017 blir Avolon världens tredje största inom flygplansleasing, med 910 flygplan värderade till över 43 miljarder dollar, enligt en uppskattning av Bloomberg.

CIT-affären avslutar en kavalkad av affärer under året, inkluderande köpet av den amerikanska IT-distributören Ingram Micro (6 miljarder dollar), förvärvet av Carlson Hotels (som äger Radisson och Park Plaza Hotels) för en okänd summa pengar, en minoritetsandel i Virgin Australia Airline-gruppen och det senaste köpet som bestod av åtta golfbanor nära Seattle för omkring 137 miljoner dollar, en affär som avslutades helt nyligen.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDet klassiska hotellet Waldorf Astoria på Park Avenue i New York såldes 2014 till Pekingbaserade Anbang Insurance Group, för 1,95 miljarder dollar. (Foto: Spencer Platt/Getty Images)
Det klassiska hotellet Waldorf Astoria på Park Avenue i New York såldes 2014 till Pekingbaserade Anbang Insurance Group, för 1,95 miljarder dollar. (Foto: Spencer Platt/Getty Images)
Utrikes

Fem företag som leder Kinas internationella expansion

Fan Yu

Kinas militär har ännu inte kapaciteten att agera snabbt och kraftfullt på global nivå. Men på det ekonomiska planet är Kina på god väg. Kinesiska företag samlar hastigt – och tyst – på sig tillgångar utomlands. Kinas M&A-aktiviteter utomlands (olika typer av förvärv, överlåtelser och fusioner) uppgick under årets första tre kvartal till 174 miljarder dollar, enligt data från Dealogic. För första gången överträffades USA inom detta område.

Kinesiska M&A-investeringar har breddats från traditionell resursrelaterad industri till högteknologi, transporter, media och konsumentprodukter. Den statssanktionerade expansionen av kinesiska företag siktar på att sprida Pekings mjuka makt och öka inflytandet över konsumenter globalt.

De senaste förvärven drivs inte av statligt ägda företag. Expansionen på senare tid visar på skiftet från resursindustrin till mer värdehöjande tillväxt och tjänstesektorer. En handfull privata företag går först i ledet, med djärva entreprenörer i täten och uppbackade av en kreativ finansiering.

”På grund av stigande kostnader för arbetskraft i Kina är landets företag ivriga att migrera till en starkt värdehöjande produktion och utvidga sin närvaro, särskilt på tillväxtmarknaderna”, skrev Moody’s Investors’ Service nyligen i en rapport.

Vi har tagit en titt på de fem företag som går i täten för Kinas globala expansion – alla är privatägda men har nära relationer med den kinesiska regimen.

Kinas fastighetsmarknad är ett ponzispel

Anbang Insurance

Finans- och försäkringsjätten Anbang Insurance Group väckte internationell uppmärksamhet för första gången när budet på 14 miljarder dollar för att köpa Starwood Hotels and Resorts inte gick hem.

Men detta har inte hindrat Anbang att lämna avtryck i den amerikanska hotellbranschen. Nyligen avslutades en portföljaffär, med ett totalt värde på 6,5 miljarder dollar, för att köpa 16 lyxhotell runt USA – inklusive det ikoniska JW Marriott Essex House vid Central Park South, som tidigare ägdes av riskkapitalbolaget Blackstone Group. Detta var det dyraste fastighetsköp som någonsin gjorts av ett kinesiskt företag.

Anbang är mitt uppe i en shoppingrunda, där man hittills handlat för 13,5 miljarder dollar. Det började 2014 när företaget tog över Waldorf-Astoria på Manhattan för närmare 2 miljarder dollar. Förvärven omfattar företag och egendomar från Sydkorea till Nederländerna.

Som ett privat företag inom finansiella tjänster har Anbang varit rätt okänt tidigare, även i Kina. Verksamheten startade för tolv år sedan som ett regionalt försäkringsbolag baserat i Peking. Försäljning av försäkringar har på senare tid givit företaget de medel som behövs för att backa upp förvärven. Men till skillnad från många andra försäkringsbolag, som investerar i obligationer, är en stor del av Anbangs tillgångar bundna i icke-likvida egendomar som kan sätta företaget i likviditetssvårigheter om utfallet inte blir det förväntade.

Även ägandet är något av ett mysterium. Ägarstrukturen består av dussintals lager av enheter som i sin tur ägs av olika människor från många olika håll. Men de har alla en sak gemensamt; de är släktingar eller affärsbekanta till Anbangs ordförande Wu Xiaohui, enligt en artikel i New York Times. Wu, vars fru är barnbarn till kommunistpartiets tidigare ledare Deng Xiaoping, är märkligt nog inte listad som aktieägare i företaget. Anfang har senare tillbakavisat NYT:s uppgifter.

WH Group

Få amerikanska konsumenter är medvetna om att kinesiska WH Group är en stor leverantör av basvaror till mataffärer i USA. WH Group äger två dotterbolag, Shuanghui Development och Smithfield Foods, som gör företaget till världens största producent av fläskkött och till Kinas största köttproducent överhuvud taget.

Företaget är ett resultat av Shuanghuis fientliga övertagande, för 7,1 miljarder dollar, av den amerikanska fläskproducenten Smithfield Foods som i sin tur äger varumärken som Farmland Pork, Nathan’s Famous och Smithfield. Affären innebar att mer USA-producerat fläskkött skeppas till Kina, där livsmedelssäkerhet har varit på tapeten under senare år.

Kinesiska myndigheter upphävde förra månaden delvis ett 13 år gammalt förbud mot amerikanskt nötkött, och tillåter även nötköttsimport från djur som är yngre än 30 månader.

På en presskonferens i Hongkong 2014 ses Wan Long, ordförande för WH Group, med två av Smithfield Foods högsta chefer Larry Pope och Kenneth Sullivan. (Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images)

På en presskonferens i Hongkong 2014 ses Wan Long, ordförande för WH Group, med två av Smithfield Foods högsta chefer Larry Pope och Kenneth Sullivan. (Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images)

Med tanke på den kinesiska köttmarknadens mycket dåliga rykte vad gäller förorenade produkter är förbudet politiskt motiverat. Det kinesiska stoppet för nötköttsimport kom 2003 efter ett kort utbrott av galna ko-sjukan i USA och har blivit impopulärt bland kinesiska konsumenter.

– Du  får fråga centralregeringen om varför förbudet infördes och varför det nu upphävs. På grund av förbudet kunde vi inte kommunicera med våra amerikanska motsvarigheter, men nu kan vi det, sade Chen Wei, vice ordförande för Kinas branschorganisation för köttindustrin, i en intervju med Time Magazine.

Samarbetet kan öppna dörren till framtida övertaganden i takt med att den kinesiska efterfrågan på köttprodukter av högre kvalitet växer.

Kinesiska banker expanderar globalt

Dalian Wanda

Dalian Wanda Groups aggressiva expansion i Hollywood har fått uppmärksamhet från politiker i Washington. Detta efter köpet nyligen av produktionsbolaget Legendary Entertainment för 3,5 miljarder dollar, vilket innebar att ett kinesiskt företag för första gången äger ett större amerikanskt filmföretag.

Wanda är en kinesisk fastighetsutvecklare som under senare år snabbt har expanderat och breddat sina innehav. Det första stora internationella köpet kom 2012 med den amerikanska biografkedjan AMC Theaters. Sedan dess har man fortsatt köpa underhållningsföretag i både USA och Kina. För närvarande pågår förhandlingar att dessutom köpa Carmike Cinemas, vilket skulle göra Wanda till den största biografägaren i USA, samt även samtal om att köpa upp Hollywood-producenten Dick Clark Productions.

Branschfördelningen inom Dalian Wanda Group. (Nikkei)

Branschfördelningen inom Dalian Wanda Group. (Nikkei)

Den gångna sommaren var Wanda nära att slutföra köpet av en 49-procentig andel av det väldiga filmbolaget Paramount Pictures. Avtalet gick i stöpet på grund av motstånd från Summer Redstone och hans familj som kontrollerar Paramounts moderbolag Viacom Inc.

Wandas agerande i Hollywood har väckt oro över om Kina exporterar sin propaganda utomlands. Wanda ägs av Wang Jianlin, Kinas rikaste man och en insider i kommunistpartiet. Företaget är inte börsnoterat och har en komplex operativ struktur. Vad som dock inte är komplext är dess öppna längtan efter att sprida det moderna Kinas inflytande.

Öppet krig har förklarats mot Walt Disney Co. genom planerna på att öppna 15 nöjesparker i mångmiljardklassen i Kina, i ett försök att dra uppmärksamhet från Disneys nya anläggning i Shanghai. Några av dessa är redan i drift, som i Nanchang i Jiangxi-provinsen, och provinserna Hebei och Anhui.

– Disney borde inte ha kommit till fastlandet. Vi ska göra Disneys park olönsam inom 10 till 20 år, sade Wang i en intervju med CCTV tidigare i år.

Fosun International

Fosun är ett Shanghaibaserat privat investmentföretag och var en av de första kinesiska investerare som satsade på utländska tillgångar. Företaget grundades av miljardären Guo Guangcheng och tre av hans klasskamrater från universitetet i Fudan. Fosun utgör en diversifierad portfölj av tillgångar – inklusive välkända sådana som semesterrekreatören Club Med, cirkustruppen Cirque du Soleil, accessoartillverkaren Folli Follie, det kvinnliga modemärket St. John och den centrala Manhattan-skyskrapan One Chase Manhattan Plaza.

Guo är en lärjunge till den amerikanske investeraren Warren Buffett och använder en tillgångsbas med försäkringsbolag, från vilken han investerar i andra företag. Fosun är generellt en klok investerare och tillämpar value investing. Men Fosun har nyligen lagt ut tillgångar värda flera miljarder dollar till försäljning, för att kunna betala av skulder. Guo har även gått ut och antytt att värderingar kan bli för höga. ”När alla blir upphetsade så blir vi mer försiktiga”, sade han till Wall Street Journal tidigare i år.

Guo Guangcheng är grundare av och ordförande för Fosun International. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Guo Guangcheng är grundare av och ordförande för Fosun International. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Guo försvann under några veckor i december 2015 och sdet ryktades att han hade hamnat i myndigheternas förvar. Nyheten innebar att Fosuns aktier och obligationer störtdök, men de har i stort återhämtat sig efter att Guo frisläpptes och även tilläts att resa utomlands. Vissa politiska analytiker undrade om Guo hade svepts med i regimledaren Xi Jinpings anti-korruptionskampanj, med tanke på hans förbindelser i Shanghai. Efter frisläppandet har Guo vägrat att diskutera detaljerna kring gripandet.

Hur som helst fortsätter Fosun med sin internationella shoppingrunda på marknader som företaget ser som undervärderade. För närvarande ska de sista buden läggas på National Grids gasdistribution i Storbritannien. Fosun meddelade nyligen också att man lägger en miljard dollar för att skapa en kommersiell fastighetsfond i Indien.

Kina vill att CDS:er sprider skuldriskerna

HNA Group

HNA Group flyger bokstavligen under radarn för västobservatörer, samtidigt som det privata kinesiska holdingföretaget i lugn och ro bygger upp en utbredd flygverksamhet, logistik och även ett rekreationsimperium.

HNA är moderbolag till Hainan Airlines, ett kinesiskt flygbolag som huvudsakligen fokuserar på inrikes rutter och är baserat i den sydliga semesterprovinsen Hainan. Men HNA:s har växt rejält från sin blygsamma start. Bara i år har gruppen spenderat 20 miljarder dollar på förvärv.

Det enskilt största köpet i år var när HNA:s bolag för flygplansleasing, Avolon Holdings, förvärvade CIT Groups leasingverksamhet för flygplan. Prislappen blir 10 miljarder dollar, och när avtalet slutförs i början av 2017 blir Avolon världens tredje största inom flygplansleasing, med 910 flygplan värderade till över 43 miljarder dollar, enligt en uppskattning av Bloomberg.

CIT-affären avslutar en kavalkad av affärer under året, inkluderande köpet av den amerikanska IT-distributören Ingram Micro (6 miljarder dollar), förvärvet av Carlson Hotels (som äger Radisson och Park Plaza Hotels) för en okänd summa pengar, en minoritetsandel i Virgin Australia Airline-gruppen och det senaste köpet som bestod av åtta golfbanor nära Seattle för omkring 137 miljoner dollar, en affär som avslutades helt nyligen.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024