loadingDe tre vännerna Sebastian Palmdahl, Daniel Hugin och Mikael Tronvik öppnar Göteborgs första helveganska butik på Olivedalsgatan 2 i Linnéstaden. (Foto: Danielle Schönborn)
De tre vännerna Sebastian Palmdahl, Daniel Hugin och Mikael Tronvik öppnar Göteborgs första helveganska butik på Olivedalsgatan 2 i Linnéstaden. (Foto: Danielle Schönborn)
Miljö

Happy Vegan blir Göteborgs nya helveganska butik

Susanne W Lamm - Epoch Times

Fasadskylten saknas och alla varor har inte kommit in ännu, men nästa vecka öppnar Göteborgs nya helveganska matbutik. Mycket tack vare hunden Dante.

I Göteborg har den mycket engagerade gruppen veganer åkt runt i hela stan för att få tag på olika veganprodukter. Happy Vegan vill göra livet lättare för dem.

Om hållbarhet: Kan vi vända klimatutvecklingen?

– Vi kommer att ha ett så stort sortiment som möjligt, allt under samma tak, säger en av grundarna, Mikael Tronvik.

I butiken kommer alla produkter som veganerna är vana vid att finnas, plus en del spännande vegannyheter, som veganska ägg och en mängd olika godisalternativ och köttsubstitut.

Tre vänner

Bakom affären står tre unga män i 30-årsåldern som är vänner sedan länge: Mikael Tronvik, Sebastian Palmdahl och Daniel Hugin. För en dryg månad sedan hade de alla chefspositioner och karriärsjobb.

– Vi hoppade av allt det andra för att vi tror på den här livsstilen. Världen kommer långsamt gå mot veganism, det är det logiska alternativet, säger Tronvik.

”Det är en kulinarisk upplevelse att testa ost som inte är ost.”

– Mikael Tronvik, grundare till Happy Vegan

Killarna har forskningen bakom sig. Forskare på KTH uppger att klodioxidutsläppen till exempel är 30 gånger större för en nötbiff än för samma mängd baljväxter, och enligt Livsmedelsverket står djurproduktionen för nästan 15 procent av världens totala utsläpp.

Tronvik säger att uppemot en tiondel av Sveriges befolkning är veganer, och alltfler väljer veganism av såväl djuretiska som miljömässiga skäl. Barn och ungdomar får lära sig om köttproduktionens baksidor i skolan, och i åldersgruppen 15-25 år är uppemot 20 procent veganer idag. Tronvik har intervjuat 17-åringar om hur de ser på veganism.

– Om man som ungdom är vegan så gör man något bra. Det är nästan så att de andra får skämmas, säger han.

Vänder sig till allmänheten

Happy Vegan tycker dock inte att man behöver skämmas för att man äter kött. De vill lyfta fram det positiva med plantbaserade alternativ, och få fler att få upp ögonen för det.

– Det är en kulinarisk upplevelse att testa ost som inte är ost. Man kan producera så mycket med soja och andra alternativ – det ser ut som korv, det ser ut som kött, det ser ut som ost men det är något helt annat.

De fyra vännerna - Dante, Sebastian, Mikael och Daniel. (Foto: Danielle Schönborn)

De fyra vännerna – Dante, Sebastian, Mikael och Daniel. (Foto: Danielle Schönborn)

Att köttsubstituten ser ut som vanliga köttprodukter gör det lätt att veta vad man ska göra med varorna. Idag har man till och med skapat äggimitationer – med skal och bindande egenskaper – och biffar för den mest inbitne köttälskaren.

– Den är extremt lik en vanlig köttbiff – den blöder till och med. Det kanske inte är så smakfullt för veganer, men om vi vill göra övergången lätt för vanliga människor som vill ha den här känslan, så varför inte? säger Tronvik.

Den blodiga biffen har dock inte kommit till Sverige ännu.

Tacka Dante

Tronvik är fortfarande på sin resa mot veganism och hoppas kunna göra andra intresserade. Han är en stor djurvän.

– Kollar man på kor, katter eller vad det än är så har de liknande beteenden. De tycker om att bli klappade, de känner igen dig, de leker och bryr sig om sina barn. De är som hundar! säger han.

Och det är just en hund som man kan spåra uppkomsten av butiken Happy Vegan till. Det är en amstaff-terrier vid namn Dante, som levt med Sebastian Palmdahl i elva år.

”Det såg ut som ett krigsdrabbat område, med kratrar i golvet.”

– Mikael Tronvik, grundare till Happy Vegan

Plötsligt en dag för fem år sedan tittade Palmdahl på sin hund och tänkte: ”Om jag inte kan äta Dante, hur kan jag då äta andra djur?” Sedan den dagen är han vegetarian. Det senaste året har han övergått till en vegansk diet, och tankarna på en vegansk matvarubutik mognade från frö till färdig butik. Eller nåväl, nästan färdig.

På en månad har de hittat lokal, renoverat och hittat ett designtema. Det såg ut som ett krigsdrabbat område, med kratrar i golvet, berättar Tronvik. Men även om det har gått snabbt så har de lyckats färdigställa det mesta och det viktigaste, semestertiderna till trots. Fasadskylten låter dock vänta på sig, eftersom den kräver bygglov.

Hur gärna vill handlarna egentligen sälja ekologiskt?

Nu kommer de tre vännerna att flytta ihop, för att spara pengar och kunna fokusera till hundra procent.

– Tror inte det har sjunkit in helt och hållet. Vi har gått från chefspositioner till arbete i butik. Nästa vecka kommer vi att stå där i kassan och säga ”hej, köp lite mer av den här tofun”, säger Mikael Tronvik och skrattar.

 Några av Happy Vegans miljösatsningar
Happy Vegan är en kontantfri butik där endast elektronisk betalning fungerar. De förespråkar och erbjuder digitala kvitton. Alla plastpåsar, tygpåsar och även butikskorgar är helt återvinningsbara.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDe tre vännerna Sebastian Palmdahl, Daniel Hugin och Mikael Tronvik öppnar Göteborgs första helveganska butik på Olivedalsgatan 2 i Linnéstaden. (Foto: Danielle Schönborn)
De tre vännerna Sebastian Palmdahl, Daniel Hugin och Mikael Tronvik öppnar Göteborgs första helveganska butik på Olivedalsgatan 2 i Linnéstaden. (Foto: Danielle Schönborn)
Miljö

Happy Vegan blir Göteborgs nya helveganska butik

Susanne W Lamm - Epoch Times

Fasadskylten saknas och alla varor har inte kommit in ännu, men nästa vecka öppnar Göteborgs nya helveganska matbutik. Mycket tack vare hunden Dante.

I Göteborg har den mycket engagerade gruppen veganer åkt runt i hela stan för att få tag på olika veganprodukter. Happy Vegan vill göra livet lättare för dem.

Om hållbarhet: Kan vi vända klimatutvecklingen?

– Vi kommer att ha ett så stort sortiment som möjligt, allt under samma tak, säger en av grundarna, Mikael Tronvik.

I butiken kommer alla produkter som veganerna är vana vid att finnas, plus en del spännande vegannyheter, som veganska ägg och en mängd olika godisalternativ och köttsubstitut.

Tre vänner

Bakom affären står tre unga män i 30-årsåldern som är vänner sedan länge: Mikael Tronvik, Sebastian Palmdahl och Daniel Hugin. För en dryg månad sedan hade de alla chefspositioner och karriärsjobb.

– Vi hoppade av allt det andra för att vi tror på den här livsstilen. Världen kommer långsamt gå mot veganism, det är det logiska alternativet, säger Tronvik.

”Det är en kulinarisk upplevelse att testa ost som inte är ost.”

– Mikael Tronvik, grundare till Happy Vegan

Killarna har forskningen bakom sig. Forskare på KTH uppger att klodioxidutsläppen till exempel är 30 gånger större för en nötbiff än för samma mängd baljväxter, och enligt Livsmedelsverket står djurproduktionen för nästan 15 procent av världens totala utsläpp.

Tronvik säger att uppemot en tiondel av Sveriges befolkning är veganer, och alltfler väljer veganism av såväl djuretiska som miljömässiga skäl. Barn och ungdomar får lära sig om köttproduktionens baksidor i skolan, och i åldersgruppen 15-25 år är uppemot 20 procent veganer idag. Tronvik har intervjuat 17-åringar om hur de ser på veganism.

– Om man som ungdom är vegan så gör man något bra. Det är nästan så att de andra får skämmas, säger han.

Vänder sig till allmänheten

Happy Vegan tycker dock inte att man behöver skämmas för att man äter kött. De vill lyfta fram det positiva med plantbaserade alternativ, och få fler att få upp ögonen för det.

– Det är en kulinarisk upplevelse att testa ost som inte är ost. Man kan producera så mycket med soja och andra alternativ – det ser ut som korv, det ser ut som kött, det ser ut som ost men det är något helt annat.

De fyra vännerna - Dante, Sebastian, Mikael och Daniel. (Foto: Danielle Schönborn)

De fyra vännerna – Dante, Sebastian, Mikael och Daniel. (Foto: Danielle Schönborn)

Att köttsubstituten ser ut som vanliga köttprodukter gör det lätt att veta vad man ska göra med varorna. Idag har man till och med skapat äggimitationer – med skal och bindande egenskaper – och biffar för den mest inbitne köttälskaren.

– Den är extremt lik en vanlig köttbiff – den blöder till och med. Det kanske inte är så smakfullt för veganer, men om vi vill göra övergången lätt för vanliga människor som vill ha den här känslan, så varför inte? säger Tronvik.

Den blodiga biffen har dock inte kommit till Sverige ännu.

Tacka Dante

Tronvik är fortfarande på sin resa mot veganism och hoppas kunna göra andra intresserade. Han är en stor djurvän.

– Kollar man på kor, katter eller vad det än är så har de liknande beteenden. De tycker om att bli klappade, de känner igen dig, de leker och bryr sig om sina barn. De är som hundar! säger han.

Och det är just en hund som man kan spåra uppkomsten av butiken Happy Vegan till. Det är en amstaff-terrier vid namn Dante, som levt med Sebastian Palmdahl i elva år.

”Det såg ut som ett krigsdrabbat område, med kratrar i golvet.”

– Mikael Tronvik, grundare till Happy Vegan

Plötsligt en dag för fem år sedan tittade Palmdahl på sin hund och tänkte: ”Om jag inte kan äta Dante, hur kan jag då äta andra djur?” Sedan den dagen är han vegetarian. Det senaste året har han övergått till en vegansk diet, och tankarna på en vegansk matvarubutik mognade från frö till färdig butik. Eller nåväl, nästan färdig.

På en månad har de hittat lokal, renoverat och hittat ett designtema. Det såg ut som ett krigsdrabbat område, med kratrar i golvet, berättar Tronvik. Men även om det har gått snabbt så har de lyckats färdigställa det mesta och det viktigaste, semestertiderna till trots. Fasadskylten låter dock vänta på sig, eftersom den kräver bygglov.

Hur gärna vill handlarna egentligen sälja ekologiskt?

Nu kommer de tre vännerna att flytta ihop, för att spara pengar och kunna fokusera till hundra procent.

– Tror inte det har sjunkit in helt och hållet. Vi har gått från chefspositioner till arbete i butik. Nästa vecka kommer vi att stå där i kassan och säga ”hej, köp lite mer av den här tofun”, säger Mikael Tronvik och skrattar.

 Några av Happy Vegans miljösatsningar
Happy Vegan är en kontantfri butik där endast elektronisk betalning fungerar. De förespråkar och erbjuder digitala kvitton. Alla plastpåsar, tygpåsar och även butikskorgar är helt återvinningsbara.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024