loadingMånga med björkpollenallergi är också allergiska mot vissa födoämnen. Vanligast är det med reaktioner på hasselnötter och äpplen. (Foto: Mychele Daniau/AFP)
Många med björkpollenallergi är också allergiska mot vissa födoämnen. Vanligast är det med reaktioner på hasselnötter och äpplen. (Foto: Mychele Daniau/AFP)
Hälsa & Livsstil

Vanligt med korsallergi bland pollenallergiker

Susanne Larsson - Epoch Times

Det är besvärligt att vara allergisk mot pollen, och som om det inte vore nog är många pollenallergiker dessutom allergiska mot andra födoämnen. Det kallas korsallergi.

Många som har pollenallergi är också allergiska mot hasselnötter, valnötter, paranötter och mandel. Många reagerar också på äpplen och stenfrukter, som körsbär, plommon, persikor och aprikoser. Man kan också få reaktioner av morötter, potatisskal och selleri, skriver Livsmedelsverket på sin informationssida.

Fenomenet kallas korsallergi och beror på att ämnena i de nämnda livsmedlen liknar de allergiframkallande ämnena i pollen i så hög grad att det kan framkalla en allergisk reaktion.

För björkpollenallergiker är det vanligt att man får klåda i mun, svalg och kanske svullna läppar när man äter det man är känslig för. Ännu allvarligare allergiska reaktioner kan uppstå när man inte tål nötter.

Koka frukten

Enligt Livsmedelsverket kan det vara lättare att tåla upphettad eller kokad frukt och grönsaker på grund av att det allergiframkallande proteinet förstörs vid upphettning. Man kan också prova att skala frukten.

Symtom på pollenallergi kan vara svårt att skilja från vanlig förkylning, men en skillnad är att snuvan vid allergi är vattning hela tiden. Vid vanlig förkylning brukar den tjockna efter ett tag. Ögonen blir röda och kliar och man får ofta nysattacker.

Trötthet, huvudvärk, koncentationssvårigheter och irritation kan uppträda. En del reagerar med symtom från luftvägarna som astma. Det finns också de som får hudreaktioner i form av kliande röda nässelutslag på kroppen.

40 procent av alla allergiker i Sverige är allergiska mot pollen (frömjöl). Både ärftliga faktorer och miljön kan ha betydelse, och risken att få allergi och astma ökar om man som barn utsätts för tobaksrökning i sin omgivning.

I Skandinavien är de flesta allergiska mot både gräs- och lövträdspollen.

Råd för pollenallergiker

  • Följ pollenrapporterna
  • Stanna inomhus under de värsta pollendagarna
  • Sov inte med öppet fönster
  • Veva upp rutorna och stäng av luftkonditioneringen när du åker bil
  • Häng inte tvätten på tork utomhus under den säsong då du har mest problem
  • Skölj gärna håret innan du går och lägger dig
  • Undvik att sitta i gräs om du är gräsallergiker
  • Gosa inte med pälsdjur som varit utomhus i gräs och buskar och fått pollen i pälsen
  • Om du använder kontaktlinser bör du vara försiktig under pollensäsongen. Hör efter med din optiker

Källor: Livsmedelsverket, Vårdguiden

Mest lästa

Rekommenderat

loadingMånga med björkpollenallergi är också allergiska mot vissa födoämnen. Vanligast är det med reaktioner på hasselnötter och äpplen. (Foto: Mychele Daniau/AFP)
Många med björkpollenallergi är också allergiska mot vissa födoämnen. Vanligast är det med reaktioner på hasselnötter och äpplen. (Foto: Mychele Daniau/AFP)
Hälsa & Livsstil

Vanligt med korsallergi bland pollenallergiker

Susanne Larsson - Epoch Times

Det är besvärligt att vara allergisk mot pollen, och som om det inte vore nog är många pollenallergiker dessutom allergiska mot andra födoämnen. Det kallas korsallergi.

Många som har pollenallergi är också allergiska mot hasselnötter, valnötter, paranötter och mandel. Många reagerar också på äpplen och stenfrukter, som körsbär, plommon, persikor och aprikoser. Man kan också få reaktioner av morötter, potatisskal och selleri, skriver Livsmedelsverket på sin informationssida.

Fenomenet kallas korsallergi och beror på att ämnena i de nämnda livsmedlen liknar de allergiframkallande ämnena i pollen i så hög grad att det kan framkalla en allergisk reaktion.

För björkpollenallergiker är det vanligt att man får klåda i mun, svalg och kanske svullna läppar när man äter det man är känslig för. Ännu allvarligare allergiska reaktioner kan uppstå när man inte tål nötter.

Koka frukten

Enligt Livsmedelsverket kan det vara lättare att tåla upphettad eller kokad frukt och grönsaker på grund av att det allergiframkallande proteinet förstörs vid upphettning. Man kan också prova att skala frukten.

Symtom på pollenallergi kan vara svårt att skilja från vanlig förkylning, men en skillnad är att snuvan vid allergi är vattning hela tiden. Vid vanlig förkylning brukar den tjockna efter ett tag. Ögonen blir röda och kliar och man får ofta nysattacker.

Trötthet, huvudvärk, koncentationssvårigheter och irritation kan uppträda. En del reagerar med symtom från luftvägarna som astma. Det finns också de som får hudreaktioner i form av kliande röda nässelutslag på kroppen.

40 procent av alla allergiker i Sverige är allergiska mot pollen (frömjöl). Både ärftliga faktorer och miljön kan ha betydelse, och risken att få allergi och astma ökar om man som barn utsätts för tobaksrökning i sin omgivning.

I Skandinavien är de flesta allergiska mot både gräs- och lövträdspollen.

Råd för pollenallergiker

  • Följ pollenrapporterna
  • Stanna inomhus under de värsta pollendagarna
  • Sov inte med öppet fönster
  • Veva upp rutorna och stäng av luftkonditioneringen när du åker bil
  • Häng inte tvätten på tork utomhus under den säsong då du har mest problem
  • Skölj gärna håret innan du går och lägger dig
  • Undvik att sitta i gräs om du är gräsallergiker
  • Gosa inte med pälsdjur som varit utomhus i gräs och buskar och fått pollen i pälsen
  • Om du använder kontaktlinser bör du vara försiktig under pollensäsongen. Hör efter med din optiker

Källor: Livsmedelsverket, Vårdguiden

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024