loadingTraditionella Irländska scones. (Photos.com)
Traditionella Irländska scones. (Photos.com)
Hälsa & Livsstil

Traditionella irländska scones

Bridget Harris, Epoch Times

Irländarna har bakat dessa scones under många år. Med rena, naturliga ingredienser är de mycket lätta att göra.  Irländare serverar de gärna till eftermiddagsteet, varma eller kalla och gärna med sylt.

Ingredienser

4 koppar vetemjöl blandat med 2 tsk bakpulver  (1 kopp = ca 2.4 dl)
3 stora ägg
1 kopp russin, sultanas eller en mix av båda
¼ kopp kanderade apelsin- eller citronskal eller en blandning av skal i små bitar
Några droppar naturlig vaniljessens
Mjölk för att få en mjuk deg
Cirka 6 matskedar grädde

Gör så här:

Häll mjölet i en ganska stor skål. Tillsätt eventuellt lite salt. Lyft upp mjölet med båda händerna och låt det sakta rinna mellan fingrarna tillbaka till skålen. Upprepa detta några gånger, så att allt mjölet luftas.

Blanda i fruktskalen och låt samtidigt bladningen luftas.

Vispa äggen och tillsätt vaniljessens och grädde. Häll sakta i blandningen i mjölet lite i taget och blanda väl. Du kanske måste tillsätta lite extra mjölk för att få en mjuk och smidig deg. När du lyfter upp degen på en sked skall den lätt trilla av.

Mjöla bakbordet och knåda degen ordentligt tills den blir smidig. Platta ut degen lite.

Kavla ut degen så att den blir cirka 30 cm lång, 20 cm bred och 3,5 cm tjock.

Dela degen i 24 rutor. Dela den först på längden och sedan på bredden så att det blir 4 lika stora rutor. Dela sedan ytterligare  2 gånger på längden och 4 gånger på bredden så får du 24 stycken scones.

Pensla sedan på lite mjölk över de 24 bröden och strö över brunt rörsocker om det finns hemma. Om inte så går det bra att ersätta  med farinsocker.

Placera sconesen på en mjölad plåt och sätt in i ugnen på ca 175 grader. Grädda dem i cirka 20 till 25 minuter tills de har fått en fin gyllene färg.

De är klara när de är lätta att få bort från plåten eller om de verkar ihåliga när du slår på dem med fingret. Om du tycker skorpan är för hård, sänk ugnsvärmen lite nästa gång.

Ta ut plåten och låt sconesen kallna på galler. Servera sconesen med smör.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/news/8-3-17/67532.html

Mest lästa

Rekommenderat

loadingTraditionella Irländska scones. (Photos.com)
Traditionella Irländska scones. (Photos.com)
Hälsa & Livsstil

Traditionella irländska scones

Bridget Harris, Epoch Times

Irländarna har bakat dessa scones under många år. Med rena, naturliga ingredienser är de mycket lätta att göra.  Irländare serverar de gärna till eftermiddagsteet, varma eller kalla och gärna med sylt.

Ingredienser

4 koppar vetemjöl blandat med 2 tsk bakpulver  (1 kopp = ca 2.4 dl)
3 stora ägg
1 kopp russin, sultanas eller en mix av båda
¼ kopp kanderade apelsin- eller citronskal eller en blandning av skal i små bitar
Några droppar naturlig vaniljessens
Mjölk för att få en mjuk deg
Cirka 6 matskedar grädde

Gör så här:

Häll mjölet i en ganska stor skål. Tillsätt eventuellt lite salt. Lyft upp mjölet med båda händerna och låt det sakta rinna mellan fingrarna tillbaka till skålen. Upprepa detta några gånger, så att allt mjölet luftas.

Blanda i fruktskalen och låt samtidigt bladningen luftas.

Vispa äggen och tillsätt vaniljessens och grädde. Häll sakta i blandningen i mjölet lite i taget och blanda väl. Du kanske måste tillsätta lite extra mjölk för att få en mjuk och smidig deg. När du lyfter upp degen på en sked skall den lätt trilla av.

Mjöla bakbordet och knåda degen ordentligt tills den blir smidig. Platta ut degen lite.

Kavla ut degen så att den blir cirka 30 cm lång, 20 cm bred och 3,5 cm tjock.

Dela degen i 24 rutor. Dela den först på längden och sedan på bredden så att det blir 4 lika stora rutor. Dela sedan ytterligare  2 gånger på längden och 4 gånger på bredden så får du 24 stycken scones.

Pensla sedan på lite mjölk över de 24 bröden och strö över brunt rörsocker om det finns hemma. Om inte så går det bra att ersätta  med farinsocker.

Placera sconesen på en mjölad plåt och sätt in i ugnen på ca 175 grader. Grädda dem i cirka 20 till 25 minuter tills de har fått en fin gyllene färg.

De är klara när de är lätta att få bort från plåten eller om de verkar ihåliga när du slår på dem med fingret. Om du tycker skorpan är för hård, sänk ugnsvärmen lite nästa gång.

Ta ut plåten och låt sconesen kallna på galler. Servera sconesen med smör.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/news/8-3-17/67532.html

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024