Att stå på marken och få hästen att frivilligt följa dig utan att ens använda grimskaft eller träns kan för många tyckas vara en ouppnåelig dröm. Men om du lär känna din häst, har ett stort mått av respekt och kärlek och inte är rädd för lite ansträngning – då kan du få uppleva frihetsdressyrens magi.
Tobbe Larsson som är en av Sveriges största och mest omtyckta hästprofiler har levt med hästar sedan han var sju år. I över femton år har han arbetat professionellt med frihetsdressyr, och blivit omåttligt populär både i Sverige och utomlands. Med TV-programmet ”Ponnyakuten” och ”Tobbes guldbiljetter” har han dessutom nått ut till de flesta hästintresserade barn och ungdomar i hela Sverige.
Kroppsspråk och känsla
Redan som barn hade Tobbe ett stort djurintresse, men att det blev just hästar han skulle ägna sig åt var mest en slump. På den tiden spenderade han mer tid med djuren än med människor, vilket han tror beror på sin dyslexi.
– Jag lade mer tid på att försöka förstå deras språk som inte går ut på siffror och bokstäver utan mer på kroppsspråk och känsla. Djur är heller aldrig dömande, de kan inte tänka baktankar som vi människor.
Med den här bakgrunden var det naturligt att frihetsdressyren skulle bli Tobbes stora passion. Frihetsdressyr handlar just om att kommunicera med hästen genom kroppsspråk. Hästen är lös och samarbetet bygger på respekt och förtroende mellan häst och människa.
Jag kan inte alltid sätta fingret på vad det är jag gör. Det är som mystik
Tobbes omtanke och kärlek till djuren är enorm, och kanske är det just det som är den främsta anledningen till hans framgångar. Han lyssnar för att förstå vad hästen tycker om och vill – den måste känna sig fri och glad. Då vill hästen samarbeta naturligt.
Nyligen var Tobbe i Dubai och spelade in ”Tobbes guldbiljetter”. Han berättar om hur han där fick frihetsträna med helt okända hästar. Trots att han aldrig träffat dem tidigare och att de kom från en annan världsdel med annat språk, lyssnade de och följde honom villigt efter bara några minuter.
– Det är det som är så fantastiskt med hästar – att det där tysta magiska kroppspråket och den ömsesidiga respekten funkar direkt. Jag kan inte alltid sätta fingret på vad det är jag gör. Det är som mystik. Samtidigt är det mycket fötterna i jorden, så det är också bara grund.

Foto: Amanda Stiverius
Grunderna först
För att få bra kommunikation och samarbete med hästen måste man lära känna och vara tillsammans med den, vilket ofta glöms bort idag, säger Tobbe.
– Jag tycker att det är sämre hästhållning nu än förr i tiden i bondesamhället. Då umgicks man med och lärde känna hästen och hästens signaler.
Det är också väldigt viktigt att träna det mest grundläggande, såsom att leda och lasta sin häst, eller att bara stå stilla. Men idag handlar det mesta om prestation och att uppnå mål, och då undviker man ofta de här träningsmomenten.
– Mål är bra att ha men man måste först ha grundfundamentet. Många tappar det och fokuserar mer på resultat.
Det handlar om ömsesidig respekt och kärlek, så man kan inte kräva att hästen slaviskt ska lyda, för då är det inte ledarskap utan diktatur
Att vara en god ledare
För att hästen ska vilja följa dig måste du också tänka över ditt ledarskap. En god ledare får andra att känna sig bra, kan lyssna, samarbeta och ser sig inte som förmer.
– Det handlar om ömsesidig respekt och kärlek, så man kan inte kräva att hästen slaviskt ska lyda, för då är det inte ledarskap utan diktatur.
Själv ser sig Tobbe som en del i flocken av sina hästar, men samtidigt som en ledare. När han kallar på dem kommer de i full fart. De följer honom inte för att de måste, utan för att de vill. Likadant är det när de uppträder.
– Jag har aldrig ett givet schema. De kan rörelserna och är fria, det är det som är hela grejen. Hästen måste veta att den kan springa iväg, och jag vet det också. Det handlar hela tiden om en ömsesidig tillit.

Foto: Amanda Stiverius
Naturligtvis ligger det en hel del svett och hårt arbete bakom Tobbes framgångar med sina hästar, men allt bygger på en grund av respekt, glädje och en stor kärlek till djuren. Att han inte tröttnat på frihetsdressyren efter så många år beror på att det här samarbetet med hästarna skänker honom en lika otrolig upplevelse nästan varje gång.
– Det bästa med frihetsdressyren är att jag fortfarande har den här känslan: Wow, hur fungerar det här egentligen – det är magi över det.
Tobbes 10 tips för att lyckas med frihetsdressyr:
1. Lär känna din häst
Var mycket tillsammans med din häst även när du inte tränar eller rider. Då bygger ni en relation.
2. Ha respekt och kärlek
Lär dig tycka om din häst – det måste vara en ömsesidig kärlek och respekt.
Om du missbrukar din position kommer hästen inte att vilja följa dig.
3. Lyssna på hästen
Lyssna på din häst så att du förstår vad den vill, tycker om, är rädd för och så vidare
4. Träna på grunderna
Träna på att stå still med din häst, att leda och lasta den.
5. Hitta det hästen är bra på och tycker om
Träna mer på det som hästen tycker om och är bra på, då höjer du självförtroendet.
Hitta känslan så att hästen mår bra och tycker att det är kul.
Vissa hästar tycker inte om att uppträda, att hoppa, eller dressyr – då går det inte att tvinga dem.
6. Kräv inte för mycket
Lyssna på hästen och kräv inte för mycket.
Var nöjd med det du presterar.
7. Träna inte när du har en dålig dag
Träna inte när du är irriterad eller arg. Hästarna är otroligt receptiva och känner ens känslor.
8. Tänk som att du tränar en hund
Det kan vara lättare om man tänker sig att man tränar en hund – det går att träna en häst på samma sätt. Man lär den sitt namn, och den blir en personlighet och en individ.
9. Använd beröm och belöning
Jag ger hästarna godis, klapp och röst när jag tränar dem. Man ska förstås inte ”mata ihjäl” dem med godis, men uppmuntra.
10. Ha inte för stora mål
Mål är bra att ha men man måste först ha grundfundamentet. Fokusera inte på resultat.
Läs mer här om Tobbe Larsson – www.tobbelarsson.com