loadingAtt till fullo kunna uppskatta taiwanesiskt te handlar lika mycket om sinnesupplevelsen som om smaken. (Foto: Richard Sun/The Epoch Times)
Att till fullo kunna uppskatta taiwanesiskt te handlar lika mycket om sinnesupplevelsen som om smaken. (Foto: Richard Sun/The Epoch Times)
Hälsa & Livsstil

Stilla stunder i Taiwans tehus

Ben Hurley, Epoch Times Australien

I Taiwans intensiva stadsmiljö är te någonting som tilltalar många av dem som längtar efter naturen och en stunds stillhet. Tehuset är som en glasbubbla av stilla lugn, anspråkslöst inrett med prydliga växter, bergsmålningar, trämöbler och enkla tekannor i lera vid sidan av puttrande kastruller.

För att få en fullständig upplevelse av teet måste man lägga allt åt sidan för en liten stund. Med långsamma, jämna rörelser lägger servitören först teet i blöt och värmer sedan de små kopparna. Därefter fyller han dem varsamt var och en med den ljusgröna, aromatiska drycken. Till sist häller han upp en kopp åt sig själv.

Allt vatten hälls ut från tekannan. Bladen hålls torra till nästa omgång, då de återigen läggs i blöt precis så länge som behövs för att få en perfekt smak.

Taiwan har en förbluffande mängd olika tesorter. Skillnaderna avgörs utifrån vilken sorts växt det är, vilken plats odlingen ligger på, säsongen, samt hur tillredningsprocessen går till. Precis som inom vinkulturen i väst krävs omfattande skickligheter för att kunna producera bra te.

Dong ding Oolong (isig topp) är långsamt rostat vilket ger det en söt men träig smak. Eastern beauty Oolong ligger närmare det som västerlänningar känner igen som svart te. Den har en distinkt honungssötma och en fruktig arom. Alla dessa smaker kommer från själva tebladen i sig och alltså inte från några extra tillsatser.

De billigaste teerna är skarpa och tunna och ger inte så mycket smak. Mellanvarianterna är mjukare, sötare och mer aromatiska.

De bästa teerna, såsom det berömda
Li mountain Oolong, är mer diskreta i smaken och ger en alldeles särskilt mjuk känsla. Smaken är inget extraordinärt eller överdrivet, men en sötma uppstår i samma stund som teet når strupen. Samtidigt upplever man en kittlande känsla, likt känslan av avslappning efter en kraftfull massage.

De finaste teerna är även de mest naturliga och växer högt upp i Taiwans dimtäckta berg. Här behövs nästan inget bekämpningsmedel och bladen plockas för hand.

Hjärtat och sinnet måste vara i harmoni för att man fullständigt ska kunna uppskatta dessa teer. Känslan och upplevelsen vid en teceremoni gör att man glömmer dagens bekymmer. Det är inte konstigt att te har spelat en så viktig roll inom den kinesiska andligheten. Enkelhetens filosofi har varit en stor del av kinesiska religiösa ceremonier.

Denna filosofi, vilken finns inristad som poesi i tekannor och koppar och som präglar hela tekulturen gör att gästen, då han lämnat tehuset, får möjlighet att hantera spänningarna i det moderna livet med ett lugnare sinne.

Översatt och bearbetad från originalartikel på engelska

Mest lästa

Rekommenderat

loadingAtt till fullo kunna uppskatta taiwanesiskt te handlar lika mycket om sinnesupplevelsen som om smaken. (Foto: Richard Sun/The Epoch Times)
Att till fullo kunna uppskatta taiwanesiskt te handlar lika mycket om sinnesupplevelsen som om smaken. (Foto: Richard Sun/The Epoch Times)
Hälsa & Livsstil

Stilla stunder i Taiwans tehus

Ben Hurley, Epoch Times Australien

I Taiwans intensiva stadsmiljö är te någonting som tilltalar många av dem som längtar efter naturen och en stunds stillhet. Tehuset är som en glasbubbla av stilla lugn, anspråkslöst inrett med prydliga växter, bergsmålningar, trämöbler och enkla tekannor i lera vid sidan av puttrande kastruller.

För att få en fullständig upplevelse av teet måste man lägga allt åt sidan för en liten stund. Med långsamma, jämna rörelser lägger servitören först teet i blöt och värmer sedan de små kopparna. Därefter fyller han dem varsamt var och en med den ljusgröna, aromatiska drycken. Till sist häller han upp en kopp åt sig själv.

Allt vatten hälls ut från tekannan. Bladen hålls torra till nästa omgång, då de återigen läggs i blöt precis så länge som behövs för att få en perfekt smak.

Taiwan har en förbluffande mängd olika tesorter. Skillnaderna avgörs utifrån vilken sorts växt det är, vilken plats odlingen ligger på, säsongen, samt hur tillredningsprocessen går till. Precis som inom vinkulturen i väst krävs omfattande skickligheter för att kunna producera bra te.

Dong ding Oolong (isig topp) är långsamt rostat vilket ger det en söt men träig smak. Eastern beauty Oolong ligger närmare det som västerlänningar känner igen som svart te. Den har en distinkt honungssötma och en fruktig arom. Alla dessa smaker kommer från själva tebladen i sig och alltså inte från några extra tillsatser.

De billigaste teerna är skarpa och tunna och ger inte så mycket smak. Mellanvarianterna är mjukare, sötare och mer aromatiska.

De bästa teerna, såsom det berömda
Li mountain Oolong, är mer diskreta i smaken och ger en alldeles särskilt mjuk känsla. Smaken är inget extraordinärt eller överdrivet, men en sötma uppstår i samma stund som teet når strupen. Samtidigt upplever man en kittlande känsla, likt känslan av avslappning efter en kraftfull massage.

De finaste teerna är även de mest naturliga och växer högt upp i Taiwans dimtäckta berg. Här behövs nästan inget bekämpningsmedel och bladen plockas för hand.

Hjärtat och sinnet måste vara i harmoni för att man fullständigt ska kunna uppskatta dessa teer. Känslan och upplevelsen vid en teceremoni gör att man glömmer dagens bekymmer. Det är inte konstigt att te har spelat en så viktig roll inom den kinesiska andligheten. Enkelhetens filosofi har varit en stor del av kinesiska religiösa ceremonier.

Denna filosofi, vilken finns inristad som poesi i tekannor och koppar och som präglar hela tekulturen gör att gästen, då han lämnat tehuset, får möjlighet att hantera spänningarna i det moderna livet med ett lugnare sinne.

Översatt och bearbetad från originalartikel på engelska

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024