Sociala medier ger svenskarna mod att bryta sig loss från en kultur av självcensur, som definierar vad som är okej och inte okej att säga, skriver Laura Hautala i Cnet. Idag diskuteras exempelvis flyktingfrågor öppet på Facebook och Twitter.
Den amerikanska journalisten Laura Hautala har undersökt nordiska länders syn på flyktingfrågan. Hon upptäckte att hennes svenska väninna reagerade starkt på vissa frågor som i många länder är helt oladdade politiska ståndpunkter – som att kritisera teorin om att flyktingar är bra för ekonomin, eller att vilja stänga landets gränser.
Hon skriver i Cnet att Sverige har en kultur där man censurerar sig själv och är väldigt noga med vad man får och inte får säga. Traditionellt sett är en ”bra diskussion” i Sverige en diskussion där alla håller med varandra.
”Det är därför som poster och tweets som avviker från landets humanitära ideologi är så chockerande,” skriver Hautala.
Facebook och Twitter ger folk mod att uttrycka åsikter som de inte vågat tidigare, till exempel i flyktingfrågan.
Tills nyligen fick alla som pratade öppet om immigrationens baksidor onda ögat. Idag är det helt legitimt att vilja stänga landets gränser. Det som händer på sociala medier har även reflekterats på regeringsnivå, skriver Hautala – i juni i år drog Sverige åt sina tidigare generösa asyllagar.
Laura Hautala kallar Facebook och Twitter för ”ideologi-feeden”.