Forskning visar att våra matvanor har starkt samband med risker för kroniska sjukdomar som fetma, hjärtsjukdomar och diabetes.
Nu har en studie, som delvis finansierats av USA:s jordbruksdepartement (USDA) och sponsrats av den amerikanska hälsomyndigheten (NIH), funnit ett samband mellan kosthållning och åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), som innebär kroniska förändringar i gula fläcken.
AMD är en vanlig ögonsjukdom och den vanligaste orsaken till blindhet bland personer i åldrarna 65 år och äldre.
Studien visade på ökad risk att utveckla AMD hos människor som äter en kost som är vanlig i utvecklade västländer.
Vad innefattar en västerländsk diet? Forskare lade märke till ett mönster där man äter mycket rött kött, bearbetat kött, fettrika mejeriprodukter, pommes frites, och raffinerade spannmål.
Samtidigt visade det sig att människor som åt en typisk asiatisk kost med hög konsumtion av grönsaker, baljväxter, frukt, fullkornsprodukter, tomater och skaldjur, hade en lägre risk att utveckla makuladegeneration.
Gula fläcken är en grupp med ljuskänsliga celler på baksidan av ögats näthinna. När våra ögon åldras, samlas skadade proteiner och lipider (fetter), som kallas för drusen i gula fläcken. Höga nivåer av drusen är en indikator på risk för AMD.
Studien baserades på matvanorna hos 4000 deltagare, vilka hade endast lite eller inga drusen i gula fläcken, medelhöga eller höga nivåer av drusen, eller en degenererad gula fläcken (långt gången AMD).
Vetenskapliga studier har tidigare visat att konsumtion av en asiatisk kost kan minska risken för ett antal olika kroniska sjukdomar.
Att äta mycket av gröna bladgrönsaker som bok choy, kinesisk broccoli, och kinakål bidra till att förebygga hjärtsjukdomar.
I stället för den västerländska dieten där man äter mycket kött, som innehåller en hög halt av mättade fetter, äter människor i Asien traditionellt mycket fisk som lax och makrill, som innehåller omega-3 fettsyror. Den kosthållningen kan även minska risken för cancer.
Cancerforskningscentret i San Fransisco, University of California (San Francisco Cancer Resource Center), rekommenderar också att dricka en till tre koppar grönt te varje dag. Studier har visat att grönt te kan förebygga cancer och typ 2-diabetes.