loadingLivsmedelsverket rekommenderar att man alltid spolar kallvattnet innan man dricker det, framför allt på morgonen då vattnet har stått stilla under natten. (Foto: Christine Olsson /TT-arkivbild)
Livsmedelsverket rekommenderar att man alltid spolar kallvattnet innan man dricker det, framför allt på morgonen då vattnet har stått stilla under natten. (Foto: Christine Olsson /TT-arkivbild)
Inrikes

Risk för metaller i ljummet vatten

Epoch Times Sverige

Du har säkert hört att man inte ska dricka ljummet kranvatten eller koka pasta med varmvatten direkt från kranen.

Men har du koll på varför denna rekommendation gäller?

När vi lagar mat eller när vi dricker vatten direkt ur kranen är Livsmedelsverket stående rekommendation att vi använder kallvatten.

– Att vi rekommenderar att man inte använder varmvatten är för att varmt vatten lättare kan fälla ut metaller ur ledningarna i fastigheter, säger Christer Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Det finns olika typer av metaller som kan hamna i våra dricksglas, ett exempel är koppar.

– Koppar är en vanlig metall då det finns mycket kopparledningar i fastigheter. Höga kopparhalter misstänks kunna ge kräkningar eller diarréer, framför allt hos små barn.

Metaller kan även hittas i kallt vatten och Livsmedelsverkets tips är därför att alltid låta det kalla kranvattnet rinna en stund innan du dricker det.

– Det kan vara bra att ha det som vana, speciellt när vattnet har stått stilla över natten.

Vi rekommenderar att spola vattnet tills det att man har fått en jämn och kall temperatur. Det kan röra sig om 30-60 sekunder så att man spolar ut det stillastående vattnet, säger Christer Johansson.

(TT)

Varmt kranvatten
Varmt kranvatten är primärt avsett att användas för andra hushållsändamål än dryck och matlagning.
Varmvatten ur kranen ökar risken för förhöjda metallhalter.
Metaller kan även följa med kallvattnet om vattnet har stått stilla ett tag, exempelvis under natten. Livsmedelsverket rekommenderar därför att man alltid spolar det kalla vattnet, runt 30-60 sekunder, innan det används för mat och dryck.
Källa: Livsmedelsverket

Mest lästa

Rekommenderat

loadingLivsmedelsverket rekommenderar att man alltid spolar kallvattnet innan man dricker det, framför allt på morgonen då vattnet har stått stilla under natten. (Foto: Christine Olsson /TT-arkivbild)
Livsmedelsverket rekommenderar att man alltid spolar kallvattnet innan man dricker det, framför allt på morgonen då vattnet har stått stilla under natten. (Foto: Christine Olsson /TT-arkivbild)
Inrikes

Risk för metaller i ljummet vatten

Epoch Times Sverige

Du har säkert hört att man inte ska dricka ljummet kranvatten eller koka pasta med varmvatten direkt från kranen.

Men har du koll på varför denna rekommendation gäller?

När vi lagar mat eller när vi dricker vatten direkt ur kranen är Livsmedelsverket stående rekommendation att vi använder kallvatten.

– Att vi rekommenderar att man inte använder varmvatten är för att varmt vatten lättare kan fälla ut metaller ur ledningarna i fastigheter, säger Christer Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Det finns olika typer av metaller som kan hamna i våra dricksglas, ett exempel är koppar.

– Koppar är en vanlig metall då det finns mycket kopparledningar i fastigheter. Höga kopparhalter misstänks kunna ge kräkningar eller diarréer, framför allt hos små barn.

Metaller kan även hittas i kallt vatten och Livsmedelsverkets tips är därför att alltid låta det kalla kranvattnet rinna en stund innan du dricker det.

– Det kan vara bra att ha det som vana, speciellt när vattnet har stått stilla över natten.

Vi rekommenderar att spola vattnet tills det att man har fått en jämn och kall temperatur. Det kan röra sig om 30-60 sekunder så att man spolar ut det stillastående vattnet, säger Christer Johansson.

(TT)

Varmt kranvatten
Varmt kranvatten är primärt avsett att användas för andra hushållsändamål än dryck och matlagning.
Varmvatten ur kranen ökar risken för förhöjda metallhalter.
Metaller kan även följa med kallvattnet om vattnet har stått stilla ett tag, exempelvis under natten. Livsmedelsverket rekommenderar därför att man alltid spolar det kalla vattnet, runt 30-60 sekunder, innan det används för mat och dryck.
Källa: Livsmedelsverket

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024