Många av er är medvetna om statistik relaterad till ökning av typ 2-diabetes (åldersdiabetes) i väst. Detta tillstånd som karakteriseras av förhöjda blodsockernivåer kan orsaka en rad komplikationer, däribland nerv- och njurskador och ögonsjukdomar.
En språngbräda mellan hälsa och typ 2-diabetes är relaterat till det metabola syndromet. Övervikt runt midjan (bukfetma) är ett kännetecken på detta syndrom. Andra utmärkande drag innefattar förhöjda nivåer av blodfetter, högt blodtryck och höga blodsockernivåer.
Högt blodsocker och övervikt ökar risken för cancer
Ett annat utmärkande drag som är vanligt när det gäller både det metabola syndromet och typ 2-diabetes är insulinresistens. Detta anses bero på förhöjda insulinnivåer under lång tid, som orsakar att kroppen stänger av sin normala respons till insulinet. En konsekvens av insulinresistens är förhöjda blodsockernivåer.
Förekomsten av insulinresistens, metabola syndromet och typ 2-diabetes ökar, så det är inte överraskande att det finns ett myller av råd om hur man förebygger dessa tillstånd. Det föreslås ofta att man ska äta mindre fett. Teorin är att man blir fet genom att äta fett. Problemet är bara det att fettätande inte orsakar viktökning [1], och kosthållning med lågt innehåll av fett är otroligt ineffektiva för viktminskning [2].
Minska på sockret
Insulin frigörs som respons mot höjda sockernivåer i blodomloppet, och detta kommer till stor del från sockret och stärkelsen i kosten. Så om en alltför stor insulinutsöndring är problemet, varför dra ner på fettet?
Skulle det inte vara mer förnuftigt att minska intaget av mat som orsakar utsöndring av insulin och insulinresistens?
Det börjar nu samlas mer forskning som stödjer detta koncept. Bara för ett par veckor sedan skrev jag på min blogg om viss forskning i Storbritannien där man funnit att en ökad konsumtion av kolhydrater (inte fett) har ett samband med en ökad risk för det metabola syndromet hos vuxna [3].
Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin
Övervikten hos fyra-åringar kopplades till sockerintaget
I en svensk forskningsstudie, som nyligen publicerades, undersökte man sambandet mellan kosthållning, vikt och det metabola syndromet hos barn. Kosthållningen och livsstilen hos 182 fyraåringar analyserades. Ungefär 20 av dessa barn konstaterades vara överviktiga eller mycket feta [4]. Malin Haglund Garemo, som utförde denna studie, fann att många av flickorna i denna studie redan började visa tecken på det metabola syndromet, med bukfetma och onormal insulinfunktion.
Barn som åt mest fett var de som med minst sannolikhet blev överviktiga. Och de som konsumerade mest socker var de som med störst sannolikhet blev överviktiga.
Talande nog har författaren till studien sagt: ”Sådana resultat skulle gå emot den vanliga uppfattningen att fett orsakar ökad insulinproduktion som ett resultat av insulinresistens”.
Fettet är inte boven
Varför har etablissemanget blivit så fokuserat på fett? Nåja, ingen tvekan om att vissa forskare och läkare verkligen vill väl, men de har helt enkelt blivit duperade att tro att fettet är det stora spöket i kosthållningen. Min känsla är att det har varit en gemensam ansträngning av vissa grupper inom lantbruks- och matindustrin för att ta bort uppmärksamheten från blodsocker- och insulinstörande mat såsom bröd, ris, pasta och frukostflingor.
Men det sunda förnuftet och åtminstone viss vetenskap föreskriver nuförtiden att det är de stärkelserika basvarorna, inte fettet som är de verkliga bovarna i skapandet av insulinresistens, metabola syndromet och typ 2-diabetes.
Chanserna att uppnå en optimal hälsa och vikt genom att göra sådan mat till en grundval i mathållningen är verkligen små.
VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri
Källor:
- Willett WC. Dietary fat plays a major role in obesity: Obesity
Review. May 2002; 3(2):59-68. Review. - Pirozzo S, et al. Advice on low-fat diets for obesity. Cochrane
Database System Review. 2002; (2):CD003640 - Wannamethee SG, et al. Modifiable lifestyle factors and the metabolic
syndrome in older men: effects of lifestyle changes. Journal of the
American Geriatrics Society. 2006; 54(12):1909-14 - Garemo M H. Nutrition and Health in 4-year-olds in a Swedish
Well-Educated Community. Published by the Swedish Research Council
John Briffa är läkare, författare och hälsoskribent i London, med intresse för kosthållning och naturmedicin.