loadingFörhöjt blodsocker: kosthållning med höga nivåer av kolhydrater kan leda till ökad risk för övervikt och diabetes. (Foto: AFP/ Getty Images/ Marcello Paternostro)
Förhöjt blodsocker: kosthållning med höga nivåer av kolhydrater kan leda till ökad risk för övervikt och diabetes. (Foto: AFP/ Getty Images/ Marcello Paternostro)
Hälsa & Livsstil

Överviktiga barn äter mest socker och minst fett

John Briffa M.D. för Epoch Times England

Många av er är medvetna om statistik relaterad till ökning av typ 2-diabetes (åldersdiabetes) i väst. Detta tillstånd som karakteriseras av förhöjda blodsockernivåer kan orsaka en rad komplikationer, däribland nerv- och njurskador och ögonsjukdomar.

En språngbräda mellan hälsa och typ 2-diabetes är relaterat till det metabola syndromet. Övervikt runt midjan (bukfetma) är ett kännetecken på detta syndrom. Andra utmärkande drag innefattar förhöjda nivåer av blodfetter, högt blodtryck och höga blodsockernivåer.

Högt blodsocker och övervikt ökar risken för cancer

Ett annat utmärkande drag som är vanligt när det gäller både det metabola syndromet och typ 2-diabetes är insulinresistens. Detta anses bero på förhöjda insulinnivåer under lång tid, som orsakar att kroppen stänger av sin normala respons till insulinet. En konsekvens av insulinresistens är förhöjda blodsockernivåer.

Förekomsten av insulinresistens, metabola syndromet och typ 2-diabetes ökar, så det är inte överraskande att det finns ett myller av råd om hur man förebygger dessa tillstånd. Det föreslås ofta att man ska äta mindre fett. Teorin är att man blir fet genom att äta fett. Problemet är bara det att fettätande inte orsakar viktökning [1], och kosthållning med lågt innehåll av fett är otroligt ineffektiva för viktminskning [2].

Minska på sockret

Insulin frigörs som respons mot höjda sockernivåer i blodomloppet, och detta kommer till stor del från sockret och stärkelsen i kosten. Så om en alltför stor insulinutsöndring är problemet, varför dra ner på fettet?

Skulle det inte vara mer förnuftigt att minska intaget av mat som orsakar utsöndring av insulin och insulinresistens?

Det börjar nu samlas mer forskning som stödjer detta koncept. Bara för ett par veckor sedan skrev jag på min blogg om viss forskning i Storbritannien där man funnit att en ökad konsumtion av kolhydrater (inte fett) har ett samband med en ökad risk för det metabola syndromet hos vuxna [3].

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin

Övervikten hos fyra-åringar kopplades till sockerintaget

I en svensk forskningsstudie, som nyligen publicerades, undersökte man sambandet mellan kosthållning, vikt och det metabola syndromet hos barn. Kosthållningen och livsstilen hos 182 fyraåringar analyserades. Ungefär 20 av dessa barn konstaterades vara överviktiga eller mycket feta [4]. Malin Haglund Garemo, som utförde denna studie, fann att många av flickorna i denna studie redan började visa tecken på det metabola syndromet, med bukfetma och onormal insulinfunktion.

Barn som åt mest fett var de som med minst sannolikhet blev överviktiga. Och de som konsumerade mest socker var de som med störst sannolikhet blev överviktiga.

Talande nog har författaren till studien sagt: ”Sådana resultat skulle gå emot den vanliga uppfattningen att fett orsakar ökad insulinproduktion som ett resultat av insulinresistens”.

Fettet är inte boven

Varför har etablissemanget blivit så fokuserat på fett? Nåja, ingen tvekan om att vissa forskare och läkare verkligen vill väl, men de har helt enkelt blivit duperade att tro att fettet är det stora spöket i kosthållningen. Min känsla är att det har varit en gemensam ansträngning av vissa grupper inom lantbruks- och matindustrin för att ta bort uppmärksamheten från blodsocker- och insulinstörande mat såsom bröd, ris, pasta och frukostflingor.

Men det sunda förnuftet och åtminstone viss vetenskap föreskriver nuförtiden att det är de stärkelserika basvarorna, inte fettet som är de verkliga bovarna i skapandet av insulinresistens, metabola syndromet och typ 2-diabetes.

Chanserna att uppnå en optimal hälsa och vikt genom att göra sådan mat till en grundval i mathållningen är verkligen små.

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri

Källor:

  1. Willett WC. Dietary fat plays a major role in obesity: Obesity
    Review. May 2002; 3(2):59-68. Review.
  2. Pirozzo S, et al. Advice on low-fat diets for obesity. Cochrane
    Database System Review. 2002; (2):CD003640
  3. Wannamethee SG, et al. Modifiable lifestyle factors and the metabolic
    syndrome in older men: effects of lifestyle changes. Journal of the
    American Geriatrics Society. 2006; 54(12):1909-14
  4. Garemo M H. Nutrition and Health in 4-year-olds in a Swedish
    Well-Educated Community. Published by the Swedish Research Council

 

John Briffa är läkare, författare och hälsoskribent i London, med intresse för kosthållning och naturmedicin.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFörhöjt blodsocker: kosthållning med höga nivåer av kolhydrater kan leda till ökad risk för övervikt och diabetes. (Foto: AFP/ Getty Images/ Marcello Paternostro)
Förhöjt blodsocker: kosthållning med höga nivåer av kolhydrater kan leda till ökad risk för övervikt och diabetes. (Foto: AFP/ Getty Images/ Marcello Paternostro)
Hälsa & Livsstil

Överviktiga barn äter mest socker och minst fett

John Briffa M.D. för Epoch Times England

Många av er är medvetna om statistik relaterad till ökning av typ 2-diabetes (åldersdiabetes) i väst. Detta tillstånd som karakteriseras av förhöjda blodsockernivåer kan orsaka en rad komplikationer, däribland nerv- och njurskador och ögonsjukdomar.

En språngbräda mellan hälsa och typ 2-diabetes är relaterat till det metabola syndromet. Övervikt runt midjan (bukfetma) är ett kännetecken på detta syndrom. Andra utmärkande drag innefattar förhöjda nivåer av blodfetter, högt blodtryck och höga blodsockernivåer.

Högt blodsocker och övervikt ökar risken för cancer

Ett annat utmärkande drag som är vanligt när det gäller både det metabola syndromet och typ 2-diabetes är insulinresistens. Detta anses bero på förhöjda insulinnivåer under lång tid, som orsakar att kroppen stänger av sin normala respons till insulinet. En konsekvens av insulinresistens är förhöjda blodsockernivåer.

Förekomsten av insulinresistens, metabola syndromet och typ 2-diabetes ökar, så det är inte överraskande att det finns ett myller av råd om hur man förebygger dessa tillstånd. Det föreslås ofta att man ska äta mindre fett. Teorin är att man blir fet genom att äta fett. Problemet är bara det att fettätande inte orsakar viktökning [1], och kosthållning med lågt innehåll av fett är otroligt ineffektiva för viktminskning [2].

Minska på sockret

Insulin frigörs som respons mot höjda sockernivåer i blodomloppet, och detta kommer till stor del från sockret och stärkelsen i kosten. Så om en alltför stor insulinutsöndring är problemet, varför dra ner på fettet?

Skulle det inte vara mer förnuftigt att minska intaget av mat som orsakar utsöndring av insulin och insulinresistens?

Det börjar nu samlas mer forskning som stödjer detta koncept. Bara för ett par veckor sedan skrev jag på min blogg om viss forskning i Storbritannien där man funnit att en ökad konsumtion av kolhydrater (inte fett) har ett samband med en ökad risk för det metabola syndromet hos vuxna [3].

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin

Övervikten hos fyra-åringar kopplades till sockerintaget

I en svensk forskningsstudie, som nyligen publicerades, undersökte man sambandet mellan kosthållning, vikt och det metabola syndromet hos barn. Kosthållningen och livsstilen hos 182 fyraåringar analyserades. Ungefär 20 av dessa barn konstaterades vara överviktiga eller mycket feta [4]. Malin Haglund Garemo, som utförde denna studie, fann att många av flickorna i denna studie redan började visa tecken på det metabola syndromet, med bukfetma och onormal insulinfunktion.

Barn som åt mest fett var de som med minst sannolikhet blev överviktiga. Och de som konsumerade mest socker var de som med störst sannolikhet blev överviktiga.

Talande nog har författaren till studien sagt: ”Sådana resultat skulle gå emot den vanliga uppfattningen att fett orsakar ökad insulinproduktion som ett resultat av insulinresistens”.

Fettet är inte boven

Varför har etablissemanget blivit så fokuserat på fett? Nåja, ingen tvekan om att vissa forskare och läkare verkligen vill väl, men de har helt enkelt blivit duperade att tro att fettet är det stora spöket i kosthållningen. Min känsla är att det har varit en gemensam ansträngning av vissa grupper inom lantbruks- och matindustrin för att ta bort uppmärksamheten från blodsocker- och insulinstörande mat såsom bröd, ris, pasta och frukostflingor.

Men det sunda förnuftet och åtminstone viss vetenskap föreskriver nuförtiden att det är de stärkelserika basvarorna, inte fettet som är de verkliga bovarna i skapandet av insulinresistens, metabola syndromet och typ 2-diabetes.

Chanserna att uppnå en optimal hälsa och vikt genom att göra sådan mat till en grundval i mathållningen är verkligen små.

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri

Källor:

  1. Willett WC. Dietary fat plays a major role in obesity: Obesity
    Review. May 2002; 3(2):59-68. Review.
  2. Pirozzo S, et al. Advice on low-fat diets for obesity. Cochrane
    Database System Review. 2002; (2):CD003640
  3. Wannamethee SG, et al. Modifiable lifestyle factors and the metabolic
    syndrome in older men: effects of lifestyle changes. Journal of the
    American Geriatrics Society. 2006; 54(12):1909-14
  4. Garemo M H. Nutrition and Health in 4-year-olds in a Swedish
    Well-Educated Community. Published by the Swedish Research Council

 

John Briffa är läkare, författare och hälsoskribent i London, med intresse för kosthållning och naturmedicin.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024