loadingPater Noster är en av de fyrar som ritats av Gustav von Heidenstam. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)
Pater Noster är en av de fyrar som ritats av Gustav von Heidenstam. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)
Hälsa & Livsstil

Nytt liv spirar på Pater Noster-skären

Epoch Times Sverige, Susanne Willgren

En knapp mil, ungefär fem distansminuter, från Marstrand i Bohus skärgårds södra delar ligger Pater Noster-skären. Pater Nosters ‘Hamneskär’ bildades för 1 600 miljoner år sedan och har fått nytt liv sedan den resliga, nästan 150 år gamla Heidenstam-fyren tändes igen efter att ha varit släckt i 30 år. En restaurang, ett litet pensionat och en kurs- och konferensanläggning har öppnats – ”Kurs Pater Noster”.

Pater Noster-skären består av 97 öar. Namnet ‘Pater Noster’ är latin och betyder ‘fader vår’, vilket vittnar om ögruppens dramatiska historia. Här har många fartyg förlist innan sjökortens tid. Starka havsströmmar och förrädiska grund gjorde området till en passage där man gärna bad en bön till högre makter för en säker seglats in till hamn. ‘Pater Noster, qui es in caelis…’

Den knappa bebyggelsen på Hamneskär, som sedans slutet av 80-talet är en av Statens Fastighetsverks ‘kronoholmar’, står välbevarad kvar sedan fyrvaktarens tid under 1800-talets andra hälft. Att öppna en restaurang på detta karga lilla skär kan vid första anblick tyckas vara ett våghalsigt företag. Här finns ingen gästhamn, men i en liten naturhamn på skärets östsida kan man lägga till med båtar som inte sticker så djupt ned. Ytterligare en naturhamn finns på öns södra sida.

Kyrkstallar i Ångermanland

Lugnet i köket

I köket står Thomas Norman, nyss fyllda 45, och tillagar västkustens läckerheter. Igår kom en fiskebåt förbi med stora, härliga torskar, nyfångade i vattnet här utanför. En stor gryta med färskpotatis står och kokar på spisen. Färska ostron förvarar restaurangen i korgar i havet eftersom de fortfarande lever. Västkusten är känd för sin fisk- och skaldjursmeny.

– Igår var det full rulle vid lunch, det var enstaka båtar som hade kommit hit. Sedan kom en svensexa som har bott här på pensionatet, berättar Thomas.

Han gillar utsikten från köket. Hav, klippor, tystnad. Det är bra för själen att komma bort från bruset i stan, menar han, pulsen går ned.

– Det är fantastiskt oavsett årstid; ljuset och havet skiftar karaktär. Jag skulle vilja se ett ‘höstkoncept’ här, att människor kunde komma hit och uppleva hur det viner i fyren, hur saltet spolas upp på glasrutorna.

Livet som bofast

Det är svårt att föreställa sig att människor har varit bofasta här. Väder och vind isolerade Hamneskärs befolkning då och då. Det var fyrmästaren, fyrvaktaren, fyrbiträdet och deras familjer. Fram till 1938 hade man skola för barnen, ifall de var fler än tre. Den ambulerande lärarinnan åkte runt mellan fyrplatserna. Fyrarbetet pågick dygnet runt och bestod bland annat i att putsa speglar och linser, klippa vekar och dra upp och smörja urverk. Var det dimma signalerade man med klockor, kanonskott eller mistlurar. En av klockorna intill fyren bar inskriptionen:

”Icke som bygdens vänliga klocka
bjuder jag mödans söner till andrum och ro,
icke som templets till frid.
Seglare, hör du, i dimmorna villad mot farliga
blindskär,
ljud av min varning, vänd om! Kämpa och vaka och bed.”

De odlade potatis, kål och rabarber på jord de med stor möda forslat hit med båt, och drygade ut matförrådet med fiske och jakt. Vattenförsörjningen var ett av de stora problemen på ön. De ledde regnvatten med stuprör ned i en brunn. Vid långvarig torka fick vattenbåten komma och fylla brunnen. Idag har de byggt en osmos-anläggning under restaurangen, det som då var bostadshuset, i vilken de leder in havsvatten för filtrering och rening. Vattnet kan tjäna som dricksvatten. De uppmanar sina gäster att vara sparsamma, det är dyrbara vattendroppar.

Jonna bytte storstaden mot by i Norrland

Nyrenoverad fyr

Nu under sommaren är de flesta restaurangbesökarna sådana som hittat hit med egna båtar. De räknar med att ha öppet till 17 augusti i år. Före och efter säsong kommer personalen ut bara när det är förbokade konferenser. Det tar många år att sätta en sådan här plats på kartan, menar Thomas. Det arrangerade upplevelseutbudet på Västkusten växer. Med ribbåt, en sorts gummibåt med rader av säten, kan de snabbt forsla människor iklädda specialvästar och skyddsglasögon till olika destinationer. Det är inte speciellt miljövänligt, säger Thomas, men snabbt går det!

Fyren har varit på fastlandet för restaurering i några år, och ställdes tillbaka i början av juli förra året. När fyren 1977 släcktes och hotades av rivning inleddes ett starkt engagemang för fyrens bevarande. Tack vare Föreningen Pater Nosters Vänner finns fyren kvar idag. Sedan 26 september förra året är den åter i bruk och för en liten peng kan man få en guidad tur upp i fyren och blicka ut över de förrädiska Pater Noster-skären.

Inne i det som idag fungerar som konferenslokal kan man läsa en liten historia, från 1912-1916, om en fruktansvärd storm då man fick se ett litet fartyg komma drivande bland skären. Med detaljrikedom beskrivs hur tre ur fartygets besättning räddas ur skeppsbrottet. Det kan kännas som en avlägsen tid, men väder och vind är desamma, skären är desamma, även när man använder sig av modern teknik.

Naturen bestämmer

Thomas började jobba här i januari i år. Då höll de fortfarande på att bygga färdigt, och i början av maj kom de första grupperna ut. På en sådan här plats kommer man närmare sina gäster än på en sedvanlig restaurang, det blir många möten, berättar han.

– Tidigare i år hade vi ett inblåst sällskap från Karlstad här, de fick stanna en natt till. Här är det naturen som bestämmer.

Så här i begynnelsestadiet håller personalen på Pater Noster på att lära sig hur det här ska fungera.
– Ibland när det blåser för mycket får vi stänga ned. Logistiskt sett är det väldigt speciellt, allt ska ut med båt, det ska stämma med leverantör, bil, allt ska packas om, det är mycket extra jobb. Soporna ska forslas bort, det är lite som att vara på en fjälltopp, säger Thomas.

För många av dem som upplevde den övergivna stämningen på ön för ett par år sedan är det glädjefullt att se att nytt liv spirar i husen.

Linda Hammarberg – Familj på äventyr: Saker man lär av fyra år på havet

Mer plast än fisk i haven år 2050 spår ny rapport


Utsikt mot väster (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Utsikt mot väster (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)


Thomas Norman, köks- och driftansvarig (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Thomas Norman, köks- och driftansvarig (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)


Östra naturhamnen, den nuvarande restaurangbyggnaden och Heidenstam-fyren. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Östra naturhamnen, den nuvarande restaurangbyggnaden och Heidenstam-fyren. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)


Hamneskärs säregna berggrund är en mosaikblandning av granit och diabas. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Hamneskärs säregna berggrund är en mosaikblandning av granit och diabas. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)


Hamneskärs signalsystem - fyren och mistlurarna. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Hamneskärs signalsystem – fyren och mistlurarna. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)


Hamneskär. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Hamneskär. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Mest lästa

Rekommenderat

loadingPater Noster är en av de fyrar som ritats av Gustav von Heidenstam. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)
Pater Noster är en av de fyrar som ritats av Gustav von Heidenstam. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)
Hälsa & Livsstil

Nytt liv spirar på Pater Noster-skären

Epoch Times Sverige, Susanne Willgren

En knapp mil, ungefär fem distansminuter, från Marstrand i Bohus skärgårds södra delar ligger Pater Noster-skären. Pater Nosters ‘Hamneskär’ bildades för 1 600 miljoner år sedan och har fått nytt liv sedan den resliga, nästan 150 år gamla Heidenstam-fyren tändes igen efter att ha varit släckt i 30 år. En restaurang, ett litet pensionat och en kurs- och konferensanläggning har öppnats – ”Kurs Pater Noster”.

Pater Noster-skären består av 97 öar. Namnet ‘Pater Noster’ är latin och betyder ‘fader vår’, vilket vittnar om ögruppens dramatiska historia. Här har många fartyg förlist innan sjökortens tid. Starka havsströmmar och förrädiska grund gjorde området till en passage där man gärna bad en bön till högre makter för en säker seglats in till hamn. ‘Pater Noster, qui es in caelis…’

Den knappa bebyggelsen på Hamneskär, som sedans slutet av 80-talet är en av Statens Fastighetsverks ‘kronoholmar’, står välbevarad kvar sedan fyrvaktarens tid under 1800-talets andra hälft. Att öppna en restaurang på detta karga lilla skär kan vid första anblick tyckas vara ett våghalsigt företag. Här finns ingen gästhamn, men i en liten naturhamn på skärets östsida kan man lägga till med båtar som inte sticker så djupt ned. Ytterligare en naturhamn finns på öns södra sida.

Kyrkstallar i Ångermanland

Lugnet i köket

I köket står Thomas Norman, nyss fyllda 45, och tillagar västkustens läckerheter. Igår kom en fiskebåt förbi med stora, härliga torskar, nyfångade i vattnet här utanför. En stor gryta med färskpotatis står och kokar på spisen. Färska ostron förvarar restaurangen i korgar i havet eftersom de fortfarande lever. Västkusten är känd för sin fisk- och skaldjursmeny.

– Igår var det full rulle vid lunch, det var enstaka båtar som hade kommit hit. Sedan kom en svensexa som har bott här på pensionatet, berättar Thomas.

Han gillar utsikten från köket. Hav, klippor, tystnad. Det är bra för själen att komma bort från bruset i stan, menar han, pulsen går ned.

– Det är fantastiskt oavsett årstid; ljuset och havet skiftar karaktär. Jag skulle vilja se ett ‘höstkoncept’ här, att människor kunde komma hit och uppleva hur det viner i fyren, hur saltet spolas upp på glasrutorna.

Livet som bofast

Det är svårt att föreställa sig att människor har varit bofasta här. Väder och vind isolerade Hamneskärs befolkning då och då. Det var fyrmästaren, fyrvaktaren, fyrbiträdet och deras familjer. Fram till 1938 hade man skola för barnen, ifall de var fler än tre. Den ambulerande lärarinnan åkte runt mellan fyrplatserna. Fyrarbetet pågick dygnet runt och bestod bland annat i att putsa speglar och linser, klippa vekar och dra upp och smörja urverk. Var det dimma signalerade man med klockor, kanonskott eller mistlurar. En av klockorna intill fyren bar inskriptionen:

”Icke som bygdens vänliga klocka
bjuder jag mödans söner till andrum och ro,
icke som templets till frid.
Seglare, hör du, i dimmorna villad mot farliga
blindskär,
ljud av min varning, vänd om! Kämpa och vaka och bed.”

De odlade potatis, kål och rabarber på jord de med stor möda forslat hit med båt, och drygade ut matförrådet med fiske och jakt. Vattenförsörjningen var ett av de stora problemen på ön. De ledde regnvatten med stuprör ned i en brunn. Vid långvarig torka fick vattenbåten komma och fylla brunnen. Idag har de byggt en osmos-anläggning under restaurangen, det som då var bostadshuset, i vilken de leder in havsvatten för filtrering och rening. Vattnet kan tjäna som dricksvatten. De uppmanar sina gäster att vara sparsamma, det är dyrbara vattendroppar.

Jonna bytte storstaden mot by i Norrland

Nyrenoverad fyr

Nu under sommaren är de flesta restaurangbesökarna sådana som hittat hit med egna båtar. De räknar med att ha öppet till 17 augusti i år. Före och efter säsong kommer personalen ut bara när det är förbokade konferenser. Det tar många år att sätta en sådan här plats på kartan, menar Thomas. Det arrangerade upplevelseutbudet på Västkusten växer. Med ribbåt, en sorts gummibåt med rader av säten, kan de snabbt forsla människor iklädda specialvästar och skyddsglasögon till olika destinationer. Det är inte speciellt miljövänligt, säger Thomas, men snabbt går det!

Fyren har varit på fastlandet för restaurering i några år, och ställdes tillbaka i början av juli förra året. När fyren 1977 släcktes och hotades av rivning inleddes ett starkt engagemang för fyrens bevarande. Tack vare Föreningen Pater Nosters Vänner finns fyren kvar idag. Sedan 26 september förra året är den åter i bruk och för en liten peng kan man få en guidad tur upp i fyren och blicka ut över de förrädiska Pater Noster-skären.

Inne i det som idag fungerar som konferenslokal kan man läsa en liten historia, från 1912-1916, om en fruktansvärd storm då man fick se ett litet fartyg komma drivande bland skären. Med detaljrikedom beskrivs hur tre ur fartygets besättning räddas ur skeppsbrottet. Det kan kännas som en avlägsen tid, men väder och vind är desamma, skären är desamma, även när man använder sig av modern teknik.

Naturen bestämmer

Thomas började jobba här i januari i år. Då höll de fortfarande på att bygga färdigt, och i början av maj kom de första grupperna ut. På en sådan här plats kommer man närmare sina gäster än på en sedvanlig restaurang, det blir många möten, berättar han.

– Tidigare i år hade vi ett inblåst sällskap från Karlstad här, de fick stanna en natt till. Här är det naturen som bestämmer.

Så här i begynnelsestadiet håller personalen på Pater Noster på att lära sig hur det här ska fungera.
– Ibland när det blåser för mycket får vi stänga ned. Logistiskt sett är det väldigt speciellt, allt ska ut med båt, det ska stämma med leverantör, bil, allt ska packas om, det är mycket extra jobb. Soporna ska forslas bort, det är lite som att vara på en fjälltopp, säger Thomas.

För många av dem som upplevde den övergivna stämningen på ön för ett par år sedan är det glädjefullt att se att nytt liv spirar i husen.

Linda Hammarberg – Familj på äventyr: Saker man lär av fyra år på havet

Mer plast än fisk i haven år 2050 spår ny rapport


Utsikt mot väster (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Utsikt mot väster (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)


Thomas Norman, köks- och driftansvarig (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Thomas Norman, köks- och driftansvarig (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)


Östra naturhamnen, den nuvarande restaurangbyggnaden och Heidenstam-fyren. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Östra naturhamnen, den nuvarande restaurangbyggnaden och Heidenstam-fyren. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)


Hamneskärs säregna berggrund är en mosaikblandning av granit och diabas. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Hamneskärs säregna berggrund är en mosaikblandning av granit och diabas. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)


Hamneskärs signalsystem - fyren och mistlurarna. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Hamneskärs signalsystem – fyren och mistlurarna. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)


Hamneskär. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Hamneskär. (Foto: Susanne Willgren/ Epoch Times)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024