loadingDen som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid. Inte ens ett högt intag av frukt och grönt kan ta bort risken helt, enligt en ny studie.  Foto: Fredrik Sandberg/TT-arkivbild
Den som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid. Inte ens ett högt intag av frukt och grönt kan ta bort risken helt, enligt en ny studie.  Foto: Fredrik Sandberg/TT-arkivbild
Vetenskap

Ny studie: Mycket mjölk förkortar livet

Epoch Times

Den som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid. Det enligt forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet som studerat mjölkdrickande bland närmare 106 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län.

Inte ens ett högt intag av frukt och grönt kan ta bort risken helt, skriver Upsala Nya Tidning.

– Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation, i synnerhet hos kvinnor, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till tidningen.

Studien, som publiceras i American Journal of Epidemiology, har följt upp en annan tidigare studie som slår fast att mjölkdrickare inte har något förbättrat skydd mot frakturer, men däremot löper större risk att dö i förtid jämfört med de som dricker lite eller ingen mjölk alls. Risken för att dö en förtida död är enligt studien störst bland kvinnor som dricker mycket mjölk.

Enligt forskarna kan en tänkbar förklaring vara att mjölken innehåller laktos, som bryts ner till galaktos när den hamnar i vår kropp. Galaktos har i tidigare djurförsök kunnat kopplas till så kallad oxidativ stress, inflammation, tidigt åldrande och död.

(TT)

Studiens resultat – skillnader mellan könen
Enligt studien så var risken för att dö en förtida död lägst hos kvinnor som inte drack mjölk alls, eller drack högst ett glas per dag, men åt frukt och grönsaker minst fem gånger per dag.
Risken för att dö en förtida död var nästan tre gånger högre för kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag och åt frukt och grönsaker högst en gång per dag.
För män som drack minst tre glas mjölk per dag var risken för förtida död ”bara” drygt 30 procent högre än för män som sällan eller aldrig drack mjölk. Intaget av frukt och grönt verkade inte påverka förloppet.
Källa: Upsala Nya Tidning, studien: Milk, Fruit and Vegetable, and Total Antioxidant Intakes in Relation to Mortality Rates: Cohort Studies in Women and Men. (2017)

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDen som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid. Inte ens ett högt intag av frukt och grönt kan ta bort risken helt, enligt en ny studie.  Foto: Fredrik Sandberg/TT-arkivbild
Den som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid. Inte ens ett högt intag av frukt och grönt kan ta bort risken helt, enligt en ny studie.  Foto: Fredrik Sandberg/TT-arkivbild
Vetenskap

Ny studie: Mycket mjölk förkortar livet

Epoch Times

Den som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid. Det enligt forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet som studerat mjölkdrickande bland närmare 106 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län.

Inte ens ett högt intag av frukt och grönt kan ta bort risken helt, skriver Upsala Nya Tidning.

– Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation, i synnerhet hos kvinnor, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till tidningen.

Studien, som publiceras i American Journal of Epidemiology, har följt upp en annan tidigare studie som slår fast att mjölkdrickare inte har något förbättrat skydd mot frakturer, men däremot löper större risk att dö i förtid jämfört med de som dricker lite eller ingen mjölk alls. Risken för att dö en förtida död är enligt studien störst bland kvinnor som dricker mycket mjölk.

Enligt forskarna kan en tänkbar förklaring vara att mjölken innehåller laktos, som bryts ner till galaktos när den hamnar i vår kropp. Galaktos har i tidigare djurförsök kunnat kopplas till så kallad oxidativ stress, inflammation, tidigt åldrande och död.

(TT)

Studiens resultat – skillnader mellan könen
Enligt studien så var risken för att dö en förtida död lägst hos kvinnor som inte drack mjölk alls, eller drack högst ett glas per dag, men åt frukt och grönsaker minst fem gånger per dag.
Risken för att dö en förtida död var nästan tre gånger högre för kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag och åt frukt och grönsaker högst en gång per dag.
För män som drack minst tre glas mjölk per dag var risken för förtida död ”bara” drygt 30 procent högre än för män som sällan eller aldrig drack mjölk. Intaget av frukt och grönt verkade inte påverka förloppet.
Källa: Upsala Nya Tidning, studien: Milk, Fruit and Vegetable, and Total Antioxidant Intakes in Relation to Mortality Rates: Cohort Studies in Women and Men. (2017)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024