loadingEn kost bestående av mycket fisk, olivolja och grönt är bra för hjärtat - även för de som redan drabbats av hjärtsjukdom. (Foto: Katie Workman)
En kost bestående av mycket fisk, olivolja och grönt är bra för hjärtat - även för de som redan drabbats av hjärtsjukdom. (Foto: Katie Workman)
Hälsa & Livsstil

Medelhavskost bra för hjärtsjuka

Epoch Times

En så kallad medelhavskost – en diet bestående av mycket grönsaker, frukt, fisk, nötter och olivolja – är bra även för de som redan drabbats av hjärt-kärlsjukdom. Risken att dö i förtid minskar markant, visar en studie som presenteras vid den pågående europeiska hjärtkongressen i Rom.

I den aktuella undersökningen följde forskarna 1 197 personer som hade drabbats av hjärt-kärlsjukdom, som hjärtinfarkt eller slaganfall.

Matintaget uppskattades med hjälp av ett frågeformulär och i vilken utsträckning personerna åt en medelhavskost uppskattades med hjälp av en niogradig poängskala.
Efter i snitt 7,3 år hade 208 personer dött.

Det visade sig att de som hade ätit en större andel medelhavskost löpte en signifikant lägre risk att dö under uppföljningstiden. Ju mer, desto bättre.

Om följsamheten till kosten ökade med två poäng, minskade risken att dö i förtid med 21 procent. Och om de med sämst följsamhet (0-3 poäng) jämfördes med de som hade högst följsamhet (6-9 poäng), minskade risken med hela 37 procent.

”Detta var en observationsstudie så vi kan inte säga att det finns ett orsakssamband. Men resultatet uppmuntrar oss att undersöka de mekanismer som kan ligga bakom att en medelhavskost skyddar mot död (i förtid).”, säger professor Giovanni de Gaetano, en av forskarna bakom studien.

(TT)

Fisk och grönt
Forskning visar att du bör äta mer av:
Grönsaker. Kalorisnåla och tillför gelbildande fibrer (betaglukaner) som sänker blodtryck och skadligt kolesterol.
Frukt och bär. Oftast fiberrika och innehåller vitaminer och antioxidanter. Sockret i frukt och bär ger lägre och långsammare blodsockerhöjning än rent socker och gör att man känner sig mätt längre.
Ärtor och bönor. Innehåller mycket gelbildande fibrer, vitaminer, antioxidanter och proteiner.
Fullkornsbröd, gärna av havre, korn eller råg.
Fisk. Omega 3 har flera hjärtskyddande effekter.
Nötter och mandlar kan vara ett bra mellanmål.
Källa: Karolinska institutet, med flera.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingEn kost bestående av mycket fisk, olivolja och grönt är bra för hjärtat - även för de som redan drabbats av hjärtsjukdom. (Foto: Katie Workman)
En kost bestående av mycket fisk, olivolja och grönt är bra för hjärtat - även för de som redan drabbats av hjärtsjukdom. (Foto: Katie Workman)
Hälsa & Livsstil

Medelhavskost bra för hjärtsjuka

Epoch Times

En så kallad medelhavskost – en diet bestående av mycket grönsaker, frukt, fisk, nötter och olivolja – är bra även för de som redan drabbats av hjärt-kärlsjukdom. Risken att dö i förtid minskar markant, visar en studie som presenteras vid den pågående europeiska hjärtkongressen i Rom.

I den aktuella undersökningen följde forskarna 1 197 personer som hade drabbats av hjärt-kärlsjukdom, som hjärtinfarkt eller slaganfall.

Matintaget uppskattades med hjälp av ett frågeformulär och i vilken utsträckning personerna åt en medelhavskost uppskattades med hjälp av en niogradig poängskala.
Efter i snitt 7,3 år hade 208 personer dött.

Det visade sig att de som hade ätit en större andel medelhavskost löpte en signifikant lägre risk att dö under uppföljningstiden. Ju mer, desto bättre.

Om följsamheten till kosten ökade med två poäng, minskade risken att dö i förtid med 21 procent. Och om de med sämst följsamhet (0-3 poäng) jämfördes med de som hade högst följsamhet (6-9 poäng), minskade risken med hela 37 procent.

”Detta var en observationsstudie så vi kan inte säga att det finns ett orsakssamband. Men resultatet uppmuntrar oss att undersöka de mekanismer som kan ligga bakom att en medelhavskost skyddar mot död (i förtid).”, säger professor Giovanni de Gaetano, en av forskarna bakom studien.

(TT)

Fisk och grönt
Forskning visar att du bör äta mer av:
Grönsaker. Kalorisnåla och tillför gelbildande fibrer (betaglukaner) som sänker blodtryck och skadligt kolesterol.
Frukt och bär. Oftast fiberrika och innehåller vitaminer och antioxidanter. Sockret i frukt och bär ger lägre och långsammare blodsockerhöjning än rent socker och gör att man känner sig mätt längre.
Ärtor och bönor. Innehåller mycket gelbildande fibrer, vitaminer, antioxidanter och proteiner.
Fullkornsbröd, gärna av havre, korn eller råg.
Fisk. Omega 3 har flera hjärtskyddande effekter.
Nötter och mandlar kan vara ett bra mellanmål.
Källa: Karolinska institutet, med flera.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024