loadingI ett projekt lett av Svensk dagligvaruhandel har de stora svenska livsmedelsjättarna lyckats sänka halten salt i falukorv och köttbullar, mat som är populär bland barnfamiljer. (Foto: Krister Larsson/TT-arkivbild)
I ett projekt lett av Svensk dagligvaruhandel har de stora svenska livsmedelsjättarna lyckats sänka halten salt i falukorv och köttbullar, mat som är populär bland barnfamiljer. (Foto: Krister Larsson/TT-arkivbild)
Hälsa & Livsstil

Livsmedelsbolag jagar saltet i maten

TT

Flera ton salt som aldrig hamnar i magarna på svenska barn. Det är resultatet av flera projekt där de stora livsmedelsproducenterna aktivt har minskat användningen av salt i bland annat falukorv och köttbullar. Salt i maten är en av de största orsakerna till ohälsa.

I dag har 27 procent av alla svenskar, och hälften av alla över 65 år, högt blodtryck, med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke som följd. En av de faktorer som kan ha stor påverkan på en individs blodtryck är intaget av natrium, som finns i maten i form av salt.

FAKTA: Maten med mest salt
Den som vill sänka sitt intag av salt kan med fördel leta efter nyckelhålsmärkta produkter. De får inte innehålla för höga salthalter.
De största bovarna när det gäller salt är charkprodukter, frukostflingor, bröd, ost samt hel- och halvfabrikat.

Två gånger för mycket

Livsmedelsverket rekommenderar ett maxintag av sex gram natrium per dag, men en genomsnittlig svensk äter mellan tio och tolv gram varje dag.

– Det vore en jättestor folkhälsovinst om man kunde få ner intaget av salt. När det gäller risker i maten är det salt som kan påverka folkhälsan mest faktiskt, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Tack vare ett projekt i regi av branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel har de största livsmedelskedjorna lyckats minska användandet av salt i falukorv och köttbullar med nio ton.

”Krävs ännu mer”

Utöver det har livsmedelsjätten Coop på egen hand minskat saltinnehållet i en rad produkter som riktar sig till barnfamiljer. Coop inledde arbetet förra året och sedan dess har företaget lyckats minska användningen av salt i 49 populära produkter.

Köttbullar är ett omistligt inslag i vardagskosten i många svenska hem. Genom ett projekt lett av Svensk dagligvaruhandel har de stora livsmedelsjättarna lyckat sänka halten salt i köttbullar och falukorv. (Foto: Heiko Junge /arkivbild)

Köttbullar är ett omistligt inslag i vardagskosten i många svenska hem. Genom ett projekt lett av Svensk dagligvaruhandel har de stora livsmedelsjättarna lyckat sänka halten salt i köttbullar och falukorv. (Foto: Heiko Junge /arkivbild)

– Vi har inte sett resultatet av det här i någon undersökning ännu. Vi gläds åt det som Coop och Svensk dagligvaruhandel gör, men för att få ner intaget av salt i befolkningen krävs ännu mer, säger Anette Jansson som menar att hon inte kan uttala sig om huruvida nio ton salt i köttbullar och korv är mycket eller lite förrän hon ser resultatet ”på tallriken”.

– Saltmängden skulle behöva sänkas i alla produkter.

TT: Vad ska man göra som konsument för att minska sitt saltintag?
– Man får läsa innehållsförteckningen på produkter och försöka välja dem med minst salt. Det är bra att undvika halv- och helfabrikat, men många tycker förstås att det är svårt. Att välja nyckelhålsmärkta produkter är ett annat sätt att få i sig mindre mängd salt.

 

Mest lästa

Rekommenderat

loadingI ett projekt lett av Svensk dagligvaruhandel har de stora svenska livsmedelsjättarna lyckats sänka halten salt i falukorv och köttbullar, mat som är populär bland barnfamiljer. (Foto: Krister Larsson/TT-arkivbild)
I ett projekt lett av Svensk dagligvaruhandel har de stora svenska livsmedelsjättarna lyckats sänka halten salt i falukorv och köttbullar, mat som är populär bland barnfamiljer. (Foto: Krister Larsson/TT-arkivbild)
Hälsa & Livsstil

Livsmedelsbolag jagar saltet i maten

TT

Flera ton salt som aldrig hamnar i magarna på svenska barn. Det är resultatet av flera projekt där de stora livsmedelsproducenterna aktivt har minskat användningen av salt i bland annat falukorv och köttbullar. Salt i maten är en av de största orsakerna till ohälsa.

I dag har 27 procent av alla svenskar, och hälften av alla över 65 år, högt blodtryck, med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke som följd. En av de faktorer som kan ha stor påverkan på en individs blodtryck är intaget av natrium, som finns i maten i form av salt.

FAKTA: Maten med mest salt
Den som vill sänka sitt intag av salt kan med fördel leta efter nyckelhålsmärkta produkter. De får inte innehålla för höga salthalter.
De största bovarna när det gäller salt är charkprodukter, frukostflingor, bröd, ost samt hel- och halvfabrikat.

Två gånger för mycket

Livsmedelsverket rekommenderar ett maxintag av sex gram natrium per dag, men en genomsnittlig svensk äter mellan tio och tolv gram varje dag.

– Det vore en jättestor folkhälsovinst om man kunde få ner intaget av salt. När det gäller risker i maten är det salt som kan påverka folkhälsan mest faktiskt, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Tack vare ett projekt i regi av branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel har de största livsmedelskedjorna lyckats minska användandet av salt i falukorv och köttbullar med nio ton.

”Krävs ännu mer”

Utöver det har livsmedelsjätten Coop på egen hand minskat saltinnehållet i en rad produkter som riktar sig till barnfamiljer. Coop inledde arbetet förra året och sedan dess har företaget lyckats minska användningen av salt i 49 populära produkter.

Köttbullar är ett omistligt inslag i vardagskosten i många svenska hem. Genom ett projekt lett av Svensk dagligvaruhandel har de stora livsmedelsjättarna lyckat sänka halten salt i köttbullar och falukorv. (Foto: Heiko Junge /arkivbild)

Köttbullar är ett omistligt inslag i vardagskosten i många svenska hem. Genom ett projekt lett av Svensk dagligvaruhandel har de stora livsmedelsjättarna lyckat sänka halten salt i köttbullar och falukorv. (Foto: Heiko Junge /arkivbild)

– Vi har inte sett resultatet av det här i någon undersökning ännu. Vi gläds åt det som Coop och Svensk dagligvaruhandel gör, men för att få ner intaget av salt i befolkningen krävs ännu mer, säger Anette Jansson som menar att hon inte kan uttala sig om huruvida nio ton salt i köttbullar och korv är mycket eller lite förrän hon ser resultatet ”på tallriken”.

– Saltmängden skulle behöva sänkas i alla produkter.

TT: Vad ska man göra som konsument för att minska sitt saltintag?
– Man får läsa innehållsförteckningen på produkter och försöka välja dem med minst salt. Det är bra att undvika halv- och helfabrikat, men många tycker förstås att det är svårt. Att välja nyckelhålsmärkta produkter är ett annat sätt att få i sig mindre mängd salt.

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024