loadingSpaghetti Bolognese med färs baserad på mjölmask. (Foto: Pavel Houbek)
Spaghetti Bolognese med färs baserad på mjölmask. (Foto: Pavel Houbek)
Hälsa & Livsstil

Legala problem med att servera insekter som mat

Epoch Times

Mat lagad på mask, insekter och lupiner stod på menyn i Grythyttan när klimatsmarta alternativ till protein skulle provas. Men än får man inte bjuda vem som helst på insekter – lagen sätter stopp.

– Vi äter kräftor och krabbor i Sverige men absolut inte spindlar och insekter, men det är inget konstigt i en annan del av världen, det ligger i det kulturella. Utmaningen nu är att få en konsument att testa till exempel mjölmask, säger Lina Gebäck, dietist och matkreatör.

Under onsdagen var hon en av jurymedlemmarna i en tävling där prototyper till framtida alternativ till kött provsmakades.

Stoppas av lag

Projekten i tävlingen stöttas och finansieras av statliga Vinnova (verket för innovationssystem). Men en annan statlig myndighet, Livsmedelsverket, säger nej till samma projekt.

Regelverket säger nämligen att livsmedel som traditionellt inte har ätits i Europa, så kallade nya livsmedel, inte får serveras.

– Livsmedelsverket tolkar reglerna extremt hårt jämfört med till exempel Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Det skadar möjligheterna att bygga upp en industri kring det här och det är synd, säger Sebastian Axelsson på Vinnova.

Han menar att det hindrar innovation och förnyelse inom insektsmat som framhålls av bland annat FN:s mat- och jordbruksorgan som proteinrik, hållbar och klimatsmart.

Jurymedlem Mia Spendrup provar klimatsmart mat. Statliga Vinnova arrangerar tävlingen i Grythyttan. (Foto: Pavel Houbek)

Jurymedlem Mia Spendrup provar klimatsmart mat. Statliga Vinnova arrangerar tävlingen i Grythyttan. (Foto: Pavel Houbek)

Bevakades av inspektörer

Nya livsmedel måste godkännas för försäljning av EU-kommissionen och enligt Livsmedelsverket har någon sådan ansökan inte kommit in.

– Sverige och 24 andra EU-länder följer lagen, det finns enstaka länder som tolererar insekter. Men vi följer lagen för att skydda konsumenten, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Under provsmakningen i Grythyttan hade Lindesbergs kommun sänt ut sina miljöinspektörer för att bevaka eventet. Endast juryn, och ingen annan, fick lov att provsmaka.

(TT)

Nya livsmedel
Nya livsmedel är ett begrepp för livsmedel och livsmedelsingredienser som vi inte ätit i någon större utsträckning inom EU före 15 maj 1997.
Dessa livsmedel måste riskvärderas och godkännas av EU-kommissionen innan de får börja säljas inom EU.
Några exempel på livsmedel som omfattas är stevia, chiafrön och insekter.
Syftet är att skydda konsumenten genom att kontrollera att livsmedlen är säkra.
Källa: Livsmedelsverket

 

Mest lästa

Rekommenderat

loadingSpaghetti Bolognese med färs baserad på mjölmask. (Foto: Pavel Houbek)
Spaghetti Bolognese med färs baserad på mjölmask. (Foto: Pavel Houbek)
Hälsa & Livsstil

Legala problem med att servera insekter som mat

Epoch Times

Mat lagad på mask, insekter och lupiner stod på menyn i Grythyttan när klimatsmarta alternativ till protein skulle provas. Men än får man inte bjuda vem som helst på insekter – lagen sätter stopp.

– Vi äter kräftor och krabbor i Sverige men absolut inte spindlar och insekter, men det är inget konstigt i en annan del av världen, det ligger i det kulturella. Utmaningen nu är att få en konsument att testa till exempel mjölmask, säger Lina Gebäck, dietist och matkreatör.

Under onsdagen var hon en av jurymedlemmarna i en tävling där prototyper till framtida alternativ till kött provsmakades.

Stoppas av lag

Projekten i tävlingen stöttas och finansieras av statliga Vinnova (verket för innovationssystem). Men en annan statlig myndighet, Livsmedelsverket, säger nej till samma projekt.

Regelverket säger nämligen att livsmedel som traditionellt inte har ätits i Europa, så kallade nya livsmedel, inte får serveras.

– Livsmedelsverket tolkar reglerna extremt hårt jämfört med till exempel Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Det skadar möjligheterna att bygga upp en industri kring det här och det är synd, säger Sebastian Axelsson på Vinnova.

Han menar att det hindrar innovation och förnyelse inom insektsmat som framhålls av bland annat FN:s mat- och jordbruksorgan som proteinrik, hållbar och klimatsmart.

Jurymedlem Mia Spendrup provar klimatsmart mat. Statliga Vinnova arrangerar tävlingen i Grythyttan. (Foto: Pavel Houbek)

Jurymedlem Mia Spendrup provar klimatsmart mat. Statliga Vinnova arrangerar tävlingen i Grythyttan. (Foto: Pavel Houbek)

Bevakades av inspektörer

Nya livsmedel måste godkännas för försäljning av EU-kommissionen och enligt Livsmedelsverket har någon sådan ansökan inte kommit in.

– Sverige och 24 andra EU-länder följer lagen, det finns enstaka länder som tolererar insekter. Men vi följer lagen för att skydda konsumenten, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Under provsmakningen i Grythyttan hade Lindesbergs kommun sänt ut sina miljöinspektörer för att bevaka eventet. Endast juryn, och ingen annan, fick lov att provsmaka.

(TT)

Nya livsmedel
Nya livsmedel är ett begrepp för livsmedel och livsmedelsingredienser som vi inte ätit i någon större utsträckning inom EU före 15 maj 1997.
Dessa livsmedel måste riskvärderas och godkännas av EU-kommissionen innan de får börja säljas inom EU.
Några exempel på livsmedel som omfattas är stevia, chiafrön och insekter.
Syftet är att skydda konsumenten genom att kontrollera att livsmedlen är säkra.
Källa: Livsmedelsverket

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024