loadingRickard Hansson, biodlare som har startat andelsbiodling. I nuläget säljer han andelar i sju samhällen, men förhoppningen är att utöka till nästa år. (Foto: Björn Lindgren/TT)
Rickard Hansson, biodlare som har startat andelsbiodling. I nuläget säljer han andelar i sju samhällen, men förhoppningen är att utöka till nästa år. (Foto: Björn Lindgren/TT)
Inrikes

Köp nu - skörda i sommar

Epoch Times

Köp in dig i en bikupa och få färsk honung i sommar. Andelsodlingar är ett koncept som växer i Sverige.

– Intresset har exploderat under de senaste åren, säger lantbruksrådgivaren Lina Wejdmark.

Biodlaren Rickard Hansson i skånska Vollsjö lyfter på locket till en av sina 30 bikupor. I januari är det ingen febril aktivitet i bisamhället.

– Runt midsommar sker den första skörden. Nu ska bina vakna och komma igång, säger han.

”En väldig rusch”

Skörden i sju kupor är redan såld. I december lade han ut totalt 70 andelar till försäljning för 399 kronor styck och de tecknades snabbt upp.

– Det har varit en väldig rusch – jag skulle lätt ha kunnat ha ett par hundra andelar till. Men det är första gången jag gör något liknande. Jag måste se att det fungerar också, men nästa år kan det bli fler andelar, säger Rickard Hansson.

Andelsodling är en smal, men växande nisch i Sverige. I nuläget finns det 25-30 företag runt om i landet som marknadsför sig som andelsföretag, uppger Lina Wejdmark på länsstyrelsen i Västra Götaland. Länsstyrelsen har sedan 2013 arbetat aktivt med att informera om konceptet.

– När vi började fanns det väl en gård som höll på med det här. Att komma så här långt på tre, fyra år är ganska häftigt. Det rör ju sig om ganska långa tidsperioder för att få fram en produkt. Tittar man på exempelvis grönsaksodling tar det minst en säsong innan man kan skörda, säger lantbruksrådgivare Lina Wejdmark.

I framför allt Nordamerika är det mer vanligt.

– Där finns det 15 000 företag. Där är det ett vedertaget begrepp och ett alternativt sätt att köpa sin mat, säger Wejdmark.
Konceptet innebär att producenter och konsumenter delar på risken, men det finns även andra vinster.

– Det är även ett sätt att visa hur mycket det kostar att producera mat, vad det är för mat vi får och vad det är för kvalité i maten, säger hon.

Får nyhetsbrev

Biodlaren Rickard Hansson kommer att göra sina kunder delaktiga i processen. Fyra gånger om året ska ett nyhetsbrev skickas ut där kunderna kan se vad som händer i bikupan. I april får de välja vilket samhälle de vill ha sin andel i.

– Får jag ett samhälle som ger 90 kilo honung blir det ju en förlust för mig, för det motsvarar runt 9 000 kronor. Men samtidigt säkrar jag ju upp en försäljning av min skörd, säger Rickard Hansson.

(TT)

Vanligast med grönsaker
Andelsodlingar och andelsjordbruk innebär att en konsument köper en andel i en skörd och betalar i förskott.
Vanligast är grönsaksproduktion, men andelskonceptet finns även inom exempelvis köttproduktion och potatisproduktion.
Community Supporter Agriculture är ett internationellt begrepp för konceptet, som innebär att det finns ett direktavtal mellan konsument och producent.
Det är producenten som har ansvar för drift och planering. I de fall konsumenterna ska bidra med en arbetsinsats regleras detta i avtal och det kan då vara en del av betalningen.
Källa: Länsstyrelsen i Västra Götaland

 

Mest lästa

Rekommenderat

loadingRickard Hansson, biodlare som har startat andelsbiodling. I nuläget säljer han andelar i sju samhällen, men förhoppningen är att utöka till nästa år. (Foto: Björn Lindgren/TT)
Rickard Hansson, biodlare som har startat andelsbiodling. I nuläget säljer han andelar i sju samhällen, men förhoppningen är att utöka till nästa år. (Foto: Björn Lindgren/TT)
Inrikes

Köp nu - skörda i sommar

Epoch Times

Köp in dig i en bikupa och få färsk honung i sommar. Andelsodlingar är ett koncept som växer i Sverige.

– Intresset har exploderat under de senaste åren, säger lantbruksrådgivaren Lina Wejdmark.

Biodlaren Rickard Hansson i skånska Vollsjö lyfter på locket till en av sina 30 bikupor. I januari är det ingen febril aktivitet i bisamhället.

– Runt midsommar sker den första skörden. Nu ska bina vakna och komma igång, säger han.

”En väldig rusch”

Skörden i sju kupor är redan såld. I december lade han ut totalt 70 andelar till försäljning för 399 kronor styck och de tecknades snabbt upp.

– Det har varit en väldig rusch – jag skulle lätt ha kunnat ha ett par hundra andelar till. Men det är första gången jag gör något liknande. Jag måste se att det fungerar också, men nästa år kan det bli fler andelar, säger Rickard Hansson.

Andelsodling är en smal, men växande nisch i Sverige. I nuläget finns det 25-30 företag runt om i landet som marknadsför sig som andelsföretag, uppger Lina Wejdmark på länsstyrelsen i Västra Götaland. Länsstyrelsen har sedan 2013 arbetat aktivt med att informera om konceptet.

– När vi började fanns det väl en gård som höll på med det här. Att komma så här långt på tre, fyra år är ganska häftigt. Det rör ju sig om ganska långa tidsperioder för att få fram en produkt. Tittar man på exempelvis grönsaksodling tar det minst en säsong innan man kan skörda, säger lantbruksrådgivare Lina Wejdmark.

I framför allt Nordamerika är det mer vanligt.

– Där finns det 15 000 företag. Där är det ett vedertaget begrepp och ett alternativt sätt att köpa sin mat, säger Wejdmark.
Konceptet innebär att producenter och konsumenter delar på risken, men det finns även andra vinster.

– Det är även ett sätt att visa hur mycket det kostar att producera mat, vad det är för mat vi får och vad det är för kvalité i maten, säger hon.

Får nyhetsbrev

Biodlaren Rickard Hansson kommer att göra sina kunder delaktiga i processen. Fyra gånger om året ska ett nyhetsbrev skickas ut där kunderna kan se vad som händer i bikupan. I april får de välja vilket samhälle de vill ha sin andel i.

– Får jag ett samhälle som ger 90 kilo honung blir det ju en förlust för mig, för det motsvarar runt 9 000 kronor. Men samtidigt säkrar jag ju upp en försäljning av min skörd, säger Rickard Hansson.

(TT)

Vanligast med grönsaker
Andelsodlingar och andelsjordbruk innebär att en konsument köper en andel i en skörd och betalar i förskott.
Vanligast är grönsaksproduktion, men andelskonceptet finns även inom exempelvis köttproduktion och potatisproduktion.
Community Supporter Agriculture är ett internationellt begrepp för konceptet, som innebär att det finns ett direktavtal mellan konsument och producent.
Det är producenten som har ansvar för drift och planering. I de fall konsumenterna ska bidra med en arbetsinsats regleras detta i avtal och det kan då vara en del av betalningen.
Källa: Länsstyrelsen i Västra Götaland

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024