loadingEn kinesisk forskare kontrollerar två stammar av genmodifierat ris som godkänts för fältförsök, på en gård i Wuhan i Kina den 11 juni 2011. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
En kinesisk forskare kontrollerar två stammar av genmodifierat ris som godkänts för fältförsök, på en gård i Wuhan i Kina den 11 juni 2011. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
Utrikes

Kina snubblar in i en framtid med genmodifierade livsmedel

Epoch Times, Zhang Hong

Trots frågor rörande hälsoaspekter driver de kinesiska myndigheterna på GMO-användandet, utan att fullt ut medge det. Den 17 augusti löpte säkerhetstillståndet ut för genmodifierade (GMO) varianter av majs och skulle förnyas av Kinas jordbruksministerium, men deadline kom och gick utan åtgärd.

Passiviteten var tydligen inget förbiseende. Huang Dafang, forskare från Biotechnology Research Institute och medlem av Kinas Biosäkerhetskommitté, sade den 4 september till den statliga nyhetsbyrån Xinhua att de centrala myndigheterna går in för ”aktiv forskning och försiktigt främjande” av GMO-grödor.

Kanada nedsmittat av GMO

Huang sade att eftersom de lokala myndigheterna fruktar en opinion mot GMO så var det ”en mycket långsam procedur att få godkännande” och deadline den 17 augusti missades.

Smyger in GMO-ris

Att inte agera i detta fall är de facto ett godkännande. Den märkliga hanteringen av dessa säkerhetstillstånd stämmer med ett generellt mönster där den kinesiska regimen går mot en bred användning av GMO-livsmedel utan att öppet medge det.

Även om myndigheterna aldrig har godkänt kommersiell distribution av GMO-ris i Kina, så rapporterade miljögruppen Greenpeace att GMO-ris hittades i 4 av 15 prover som i november 2013 köpts av aktivister i slumpvis utvalda livsmedelsbutiker i Wuhan, huvudstad i Hubeiprovinsen i centrala Kina.

Förra året rapporterade det kinesiska kommunistpartiets språkrör Folkets Dagblad att 27 länder i Europa har hittat GMO-uppblandat ris i exporten från Kina, däribland 46 sändningar år 2010, och 19 sändningar under de första 10 månaderna år 2011. Även om alla sändningarna returnerades och skulle förstöras, såldes de faktiskt på den inhemska kinesiska marknaden, enligt Folkets Dagblad,.

Den 31 juli publicerade China News en artikel med rubriken, ”GMO-ris odlas i Hubei i stor skala, odlare vägrar äta det själva.”

Enligt artikeln säljer jordbrukare som odlar GMO-ris alltihop, och vägrar äta det själva. Istället odlar de en liten mängd vanligt ris åt sig själva och sina familjer. Som resultat har GMO-ris tagit över.

En risbonde vid namn Dong Kejiang sade till China News: ”Det är svårt att hitta vanligt risutsäde nu.”


En kinesisk forskare kör tester på två stammar av genmodifierat ris som godkänts för fältexperiment, på ett laboratorium i Wuhan i Kina den 11 juni 2011. Tjänstemän har medgett att genmodifierat ris har spridits olagligt i flera år i Kina. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

En kinesisk forskare kör tester på två stammar av genmodifierat ris som godkänts för fältexperiment, på ett laboratorium i Wuhan i Kina den 11 juni 2011. Tjänstemän har medgett att genmodifierat ris har spridits olagligt i flera år i Kina. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Fler genmodifierade grödor

Economic Observer, en tidning i Kina, rapporterade i juni 2011 att en forskare vid Kinas Akademi för Jordbruksvetenskap (CAAS) sade vid ett forum anordnat av Jordbruksdepartementet att GMO-grödor såsom majs och ris länge har odlats olagligt i Kina.

Hur man undviker genetiskt modifierade organismer (GMO)

Varianter av GMO-majs finns över hela landet, bland annat i provinserna Sichuan, Hunan, Guizhou, Liaoning och Jilin, enligt Economic Observer.

Mycket av den GMO-mat som konsumeras i Kina är importerad.

Professor Sun Wenguang från Shandong University Department of Economics sade till Epoch Times att Kommunistpartiet importerar stora mängder GMO-grödor för att mildra livsmedelsbristen, eftersom GMO-livsmedel är relativt billiga. Partiet döljer avsiktligt data såsom vilka sorter det rör sig om såväl som labbresultaten för GMO-livsmedel, enligt Sun.

Enligt Kina-baserade Science Net, sade Li Guoxiang, forskare vid Kinas Akademi för Samhällsvetenskap, att Kina importerar över 70 procent av sina sojabönor och över 90 procent av sina grönsaksfröer, och det mesta av detta är genmodifierat.

Staten driver på GMO-livsmedel i en utsträckning som kan ses i budgetsiffror som nämns i en rapport från 2010.

Den Kina-baserade tidskriften Science and Technology Daily citerade en medlem av Nationella folkkongressen, som också är chef för ett risforskningsinstitut, och denne säger att regeringen hade godkänt 30 miljarder yuan (ungefär lika mycket i kronor) för forskning och utveckling av GMO-grödor, men bara 180 miljoner yuan för icke-GMO-grödor.

Statens officiella siffror avslöjar inte omfattningen av GMO-användningen i Kina.

Enligt de uppgifter som publicerats av jordbruksministeriet år 2013 har Kina utfärdat GMO-säkerhetstillstånd för åtta inhemskt utvecklade, genmodifierade grödor, bland annat sorter av tomat, bomull, petunia, paprika, chilipeppar, papaya, ris och majs.

Men enligt Plant Genetic Engineering Center i Hebeiprovinsen, ett statsfinansierat forskningscentrum, har jordbruksministeriet faktiskt utfärdat så många som 1110 tillstånd sedan 1996.

Detta störtdyk rakt ner i genmodifierade organismer kan ha ställt det kinesiska samhället inför fullbordat faktum.

”GMO har kommit in på så många områden i samhället att det är nästan omöjligt att förbjuda det nu,” säger Li Guoxiang.


En gatuförsäljare öser upp majs i sitt stånd för att säljas på en marknad i Peking. Arkivfoto. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)

En gatuförsäljare öser upp majs i sitt stånd för att säljas på en marknad i Peking. Arkivfoto. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)

Hur säkert är GMO-ris?

GMO-ris, vars säkerhetstillstånd löpte ut den 17 augusti heter Bt Shanyou 63. Det har fått ett extra protein som kallas Bt, som gör riset motståndskraftigt mot skadedjur.

Forskaren Wang Yuedan vid Department of Medicine vid Pekings universitet påpekade att Bt är en typ av bakterieprotein som dödar insekter och ohyra genom att lösa upp och ”smälta” deras tarmar.

”Bt-proteinet är inte en naturlig komponent i ris”, säger Wang. ”Det är ett bakterieprotein. Det har inte gjorts tillräckliga laboratorietester för att avgöra hur säker den här rissorten är.”

”Vi vet ännu inte vilka eventuella effekter på den mänskliga fysiologin som kan komma av att man äter denna rissort, särskilt när detta bakterieprotein tas upp i blodet”, säger Wang. ”Detta bakterieprotein kan, när det är helt integrerat i människokroppen, orsaka allergier och försvaga immunförsvaret.”

Efter att Wang injicerat sina labbråttor med Bt-protein fyra gånger under en fyramånadersperiod, fann han att deras immunförsvar blev onormalt, deras mjältar förtvinade, och deras vita blodkroppar förändrades. Han säger att det här visar att Bt-proteinet allvarligt påverkar däggdjur.

Yuan Longping är jordbruksforskare och kallas populärt för Kinas ”hybrid-ris-fader.” Han är också kritisk mot Bt-ris.

Under China Development Forum 2014 berättade Yuan för Xinhua att ”Ett antal transgena, insektsresistenta rissorter innehåller ett giftigt protein. Om insekter dör efter att ha ätit det, vad händer när människor äter det? Vi måste vara särskilt försiktiga.”

Kinas miljökatastrof

Professor i biovetenskap vid Fudans Universitet,Yang Jinshui, sade nyligen till tidningen Shanghai Daily att ”Bakteriegener i GMO-ris inte kan metaboliseras och elimineras helt”. Yang är också medlem av genetikforskargruppen vid Kinas Akademi för Jordbruksvetenskap.

”Ris är basföda för kineserna”, säger Yang. ”Om [GMO ris] industrialiseras och kommersialiseras i stor skala så finns det ingen återvändo i vårt land. Så vi måste vara ytterst försiktiga.”

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri

Mest lästa

Rekommenderat

loadingEn kinesisk forskare kontrollerar två stammar av genmodifierat ris som godkänts för fältförsök, på en gård i Wuhan i Kina den 11 juni 2011. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
En kinesisk forskare kontrollerar två stammar av genmodifierat ris som godkänts för fältförsök, på en gård i Wuhan i Kina den 11 juni 2011. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
Utrikes

Kina snubblar in i en framtid med genmodifierade livsmedel

Epoch Times, Zhang Hong

Trots frågor rörande hälsoaspekter driver de kinesiska myndigheterna på GMO-användandet, utan att fullt ut medge det. Den 17 augusti löpte säkerhetstillståndet ut för genmodifierade (GMO) varianter av majs och skulle förnyas av Kinas jordbruksministerium, men deadline kom och gick utan åtgärd.

Passiviteten var tydligen inget förbiseende. Huang Dafang, forskare från Biotechnology Research Institute och medlem av Kinas Biosäkerhetskommitté, sade den 4 september till den statliga nyhetsbyrån Xinhua att de centrala myndigheterna går in för ”aktiv forskning och försiktigt främjande” av GMO-grödor.

Kanada nedsmittat av GMO

Huang sade att eftersom de lokala myndigheterna fruktar en opinion mot GMO så var det ”en mycket långsam procedur att få godkännande” och deadline den 17 augusti missades.

Smyger in GMO-ris

Att inte agera i detta fall är de facto ett godkännande. Den märkliga hanteringen av dessa säkerhetstillstånd stämmer med ett generellt mönster där den kinesiska regimen går mot en bred användning av GMO-livsmedel utan att öppet medge det.

Även om myndigheterna aldrig har godkänt kommersiell distribution av GMO-ris i Kina, så rapporterade miljögruppen Greenpeace att GMO-ris hittades i 4 av 15 prover som i november 2013 köpts av aktivister i slumpvis utvalda livsmedelsbutiker i Wuhan, huvudstad i Hubeiprovinsen i centrala Kina.

Förra året rapporterade det kinesiska kommunistpartiets språkrör Folkets Dagblad att 27 länder i Europa har hittat GMO-uppblandat ris i exporten från Kina, däribland 46 sändningar år 2010, och 19 sändningar under de första 10 månaderna år 2011. Även om alla sändningarna returnerades och skulle förstöras, såldes de faktiskt på den inhemska kinesiska marknaden, enligt Folkets Dagblad,.

Den 31 juli publicerade China News en artikel med rubriken, ”GMO-ris odlas i Hubei i stor skala, odlare vägrar äta det själva.”

Enligt artikeln säljer jordbrukare som odlar GMO-ris alltihop, och vägrar äta det själva. Istället odlar de en liten mängd vanligt ris åt sig själva och sina familjer. Som resultat har GMO-ris tagit över.

En risbonde vid namn Dong Kejiang sade till China News: ”Det är svårt att hitta vanligt risutsäde nu.”


En kinesisk forskare kör tester på två stammar av genmodifierat ris som godkänts för fältexperiment, på ett laboratorium i Wuhan i Kina den 11 juni 2011. Tjänstemän har medgett att genmodifierat ris har spridits olagligt i flera år i Kina. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

En kinesisk forskare kör tester på två stammar av genmodifierat ris som godkänts för fältexperiment, på ett laboratorium i Wuhan i Kina den 11 juni 2011. Tjänstemän har medgett att genmodifierat ris har spridits olagligt i flera år i Kina. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Fler genmodifierade grödor

Economic Observer, en tidning i Kina, rapporterade i juni 2011 att en forskare vid Kinas Akademi för Jordbruksvetenskap (CAAS) sade vid ett forum anordnat av Jordbruksdepartementet att GMO-grödor såsom majs och ris länge har odlats olagligt i Kina.

Hur man undviker genetiskt modifierade organismer (GMO)

Varianter av GMO-majs finns över hela landet, bland annat i provinserna Sichuan, Hunan, Guizhou, Liaoning och Jilin, enligt Economic Observer.

Mycket av den GMO-mat som konsumeras i Kina är importerad.

Professor Sun Wenguang från Shandong University Department of Economics sade till Epoch Times att Kommunistpartiet importerar stora mängder GMO-grödor för att mildra livsmedelsbristen, eftersom GMO-livsmedel är relativt billiga. Partiet döljer avsiktligt data såsom vilka sorter det rör sig om såväl som labbresultaten för GMO-livsmedel, enligt Sun.

Enligt Kina-baserade Science Net, sade Li Guoxiang, forskare vid Kinas Akademi för Samhällsvetenskap, att Kina importerar över 70 procent av sina sojabönor och över 90 procent av sina grönsaksfröer, och det mesta av detta är genmodifierat.

Staten driver på GMO-livsmedel i en utsträckning som kan ses i budgetsiffror som nämns i en rapport från 2010.

Den Kina-baserade tidskriften Science and Technology Daily citerade en medlem av Nationella folkkongressen, som också är chef för ett risforskningsinstitut, och denne säger att regeringen hade godkänt 30 miljarder yuan (ungefär lika mycket i kronor) för forskning och utveckling av GMO-grödor, men bara 180 miljoner yuan för icke-GMO-grödor.

Statens officiella siffror avslöjar inte omfattningen av GMO-användningen i Kina.

Enligt de uppgifter som publicerats av jordbruksministeriet år 2013 har Kina utfärdat GMO-säkerhetstillstånd för åtta inhemskt utvecklade, genmodifierade grödor, bland annat sorter av tomat, bomull, petunia, paprika, chilipeppar, papaya, ris och majs.

Men enligt Plant Genetic Engineering Center i Hebeiprovinsen, ett statsfinansierat forskningscentrum, har jordbruksministeriet faktiskt utfärdat så många som 1110 tillstånd sedan 1996.

Detta störtdyk rakt ner i genmodifierade organismer kan ha ställt det kinesiska samhället inför fullbordat faktum.

”GMO har kommit in på så många områden i samhället att det är nästan omöjligt att förbjuda det nu,” säger Li Guoxiang.


En gatuförsäljare öser upp majs i sitt stånd för att säljas på en marknad i Peking. Arkivfoto. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)

En gatuförsäljare öser upp majs i sitt stånd för att säljas på en marknad i Peking. Arkivfoto. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)

Hur säkert är GMO-ris?

GMO-ris, vars säkerhetstillstånd löpte ut den 17 augusti heter Bt Shanyou 63. Det har fått ett extra protein som kallas Bt, som gör riset motståndskraftigt mot skadedjur.

Forskaren Wang Yuedan vid Department of Medicine vid Pekings universitet påpekade att Bt är en typ av bakterieprotein som dödar insekter och ohyra genom att lösa upp och ”smälta” deras tarmar.

”Bt-proteinet är inte en naturlig komponent i ris”, säger Wang. ”Det är ett bakterieprotein. Det har inte gjorts tillräckliga laboratorietester för att avgöra hur säker den här rissorten är.”

”Vi vet ännu inte vilka eventuella effekter på den mänskliga fysiologin som kan komma av att man äter denna rissort, särskilt när detta bakterieprotein tas upp i blodet”, säger Wang. ”Detta bakterieprotein kan, när det är helt integrerat i människokroppen, orsaka allergier och försvaga immunförsvaret.”

Efter att Wang injicerat sina labbråttor med Bt-protein fyra gånger under en fyramånadersperiod, fann han att deras immunförsvar blev onormalt, deras mjältar förtvinade, och deras vita blodkroppar förändrades. Han säger att det här visar att Bt-proteinet allvarligt påverkar däggdjur.

Yuan Longping är jordbruksforskare och kallas populärt för Kinas ”hybrid-ris-fader.” Han är också kritisk mot Bt-ris.

Under China Development Forum 2014 berättade Yuan för Xinhua att ”Ett antal transgena, insektsresistenta rissorter innehåller ett giftigt protein. Om insekter dör efter att ha ätit det, vad händer när människor äter det? Vi måste vara särskilt försiktiga.”

Kinas miljökatastrof

Professor i biovetenskap vid Fudans Universitet,Yang Jinshui, sade nyligen till tidningen Shanghai Daily att ”Bakteriegener i GMO-ris inte kan metaboliseras och elimineras helt”. Yang är också medlem av genetikforskargruppen vid Kinas Akademi för Jordbruksvetenskap.

”Ris är basföda för kineserna”, säger Yang. ”Om [GMO ris] industrialiseras och kommersialiseras i stor skala så finns det ingen återvändo i vårt land. Så vi måste vara ytterst försiktiga.”

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024