Kina påverkar pressfriheten på andra sidan sundet

En rapport om pressfriheten i världen under 2010, publicerad av forskningsinstitutet Freedom House, visar att pressfriheten i Taiwan har minskat de senaste tre åren. Från att ha varit bäst i Asien och 32:a i världen år 2008 har landet halkat ner till andra platsen i Asien och 43:e i världen 2009. 2010 föll det till åttonde plats i Asien och 47:e i hela välden.

En av orsakerna till försämringen, som belyses i rapporten, är att en viss taiwanesisk affärsman köpt taiwanesisk media. Köpet innebar en ny inriktning för den köpta median, till fördel för regimer på andra sidan Formosasundet, försämrad redaktionell frihet och en svängning i enlighet med köparens politiska inriktning.

Taiwan respekteras internationellt för att det brutit med enväldet på fastlandet och etablerat ett demokratiskt styrelseskick.

I ett demokratiskt system råder en ständig kamp mellan två krafter: regeringens ansvar att skydda rikets säkerhet och folkets rätt till information. Folkets rätt till information beror på journalisternas möjligheter att få tillgång till information

För att nyhetsmedierna ska få allmänhetens förtroende måste journalisterna rapportera korrekt och använda sig av tillförlitliga källor. Pådrivna av särintressen välter emellertid Taiwans medier alltmer i kinesisk riktning. Kina förtrycker medierna och ligger på plats 181 bland totalt 195 länder och regioner i pressfrihetsindexet. Följden kommer definitivt att bli att medierna förlorar sin kontrollerande funktion som allmänhetens tjänare. Det kommer också att begrava en av frukterna av Taiwans demokratisering, pressfriheten.

Utöver påverkan på Taiwans medier använder Peking många olika metoder för att bygga allianser med taiwanesiska politiker.

I en artikel av Chen Xingzhan i den pekingvänliga Hongkongtidningen Mirror påstås att Peking troligen kommer att låta Lien Chan, tidigare ordförande och nuvarande hedersordförande i Taiwans regerande nationalistparti (Kuomintang) bli Kinas vicepresident vid Nationalkongressen år 2013.

“Peking kom inte på denna idé över en natt, och allvaret från Pekings sida är odiskutabelt”, stod i artikeln.

Om detta blev verklighet skulle Taiwan troligen bli en ”särskild administrativ region” (SAR) i Kina, liknande det som Hongkong blivit.

He Qinglian är kinesisk författare och ekonom. För närvarande lever hon i USA och har skrivit China’s Pitfalls” om korruptionen i Kinas ekonomiska reformer under 1990-talet. Hon har också skrivit ”The Fog of Censorship. Media Control in China”, som behandlar manipulationen och begränsningarna av pressen. Hon skriver regelbundet om aktuella sociala och ekonomiska frågor rörande Kina.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47903/

Gilla oss på Facebook!