Förskolans uppdrag är att ge alla barn en likvärdig och god start i livet, och nästan alla barn i Sverige går i förskola idag. Stora barngrupper har varit en följetong i förskolan under ganska lång tid.
Många kommuner utlovar att alla som önskar en plats ska få det inom tre månader. Men det är svårt för kommunerna att hinna med att bygga ut och hitta utbildad personal till alla som önskar plats, vilket gör att barn tvingas vistas i alldeles för stora grupper och personalen får svårt att hinna med att tillgodose alla barns behov. I många kommuner tar tre pedagoger hand om minst 20 barn.
Enkel och respektfull metod vänta tills du talat till punkt
På Sörby förskola i Gävle finns tre avdelningar med 19-20 barn i åldrarna ett till fem år. Personalen där upplever att det är svårt att hinna tillgodose allas behov på ett önskvärt sätt.
– Alla barn är olika individer och behöver olika saker. Man skulle vilja ge var och en mer tid. Hinna lyssna klart när de kommer och vill berätta, säger Ann-Louise Broberg.
En konsekvens med stora grupper är att många barn som är ”duktiga” att leka och sysselsätta sig och klarar sig bra själva, får göra det mer än vad som är önskvärt.
– Det är lätt att glömma de tysta barnen som inte kräver så mycket, men vi försöker hinna med alla så gott vi kan, säger Ann-Louise.

Det är barnen som leker bra och sysselsätter sig själva som riskerar att få minst uppmärksamhet i för stora barngrupper. (Foto: Pixabay)
En annan konsekvens är den ökade olycksrisken när personalen är för få för att kunna ha överblick över alla barn hela tiden. På Sörby Förskola upplever man inte att incidenterna ökat nämnvärt, men visst händer det saker även om det inte är allvarligt. Personalen har också blivit vana vid stora barngrupper eftersom det varit så länge.
– Det blir en inre stress när man inte har uppsikt över alla och jag vill gärna ha dem nära, säger Elisabeth Rigvald.
Det är också svårt att hinna med alla områden som enligt läroplanen ska finnas i den dagliga verksamheten. Personalen upplever att det blivit mer administrativa uppgifter och möten.
– Administration, individuella utvecklingsplaner, utvärdering och uppföljning tar mycket tid. Det är också väldigt många nätverksträffar som tar tid från barnen och ökar trycket på kollegorna, säger Elisabeth Rigvald.
Ge barnen goda egenskaper – Finland visar vägen
Personalen känner sig ofta trött och slutkörd efter en arbetsdag. Men det är stor skillnad för både barn och personal de dagar många barn är borta och barngruppen mindre.
Skolverkets rekommendationer
”Studier visar att förskolepersonal i många fall upplever att barngrupperna är för stora och att det leder till att pedagogiken blir lidande. Studier visar också att barn som har gått i stora förskolegrupper oftare är inblandade i konflikter när de sedan går i skolan. Personaltäthet är viktigt men stora barngrupper är i sig ett problem, i synnerhet för de yngsta barnen. Stora barngrupper leder till att barnen tvingas ha relationer till för många andra barn och vuxna vilket påverkar tryggheten”, skriver Skolverket.
Redan i februari i år gick Skolverket ut med nya riktmärken för att minska barngrupperna i den svenska förskolan. Där rekommenderas att barn mellan ett och tre år ska vara i en grupp på sex till tolv barn. För fyra- och femåringar är riktmärket nio till 15 barn.
– Vi utgår ifrån att riktmärkena och stödmaterialen påverkar kommuner och fristående förskolor så att de barngrupper som är för stora blir lagom stora. De måste försäkra sig om att de lever upp till kravet att förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för barnen, säger Ulrika Lundqvist enhetschef på Skolverket i ett pressmeddelande från februari.
För bidragsåret 2016/17 fanns totalt 970 miljoner i statsbidrag att ansöka om för att minska barngrupperna. Det räckte inte till för alla som ansökte och de med de största barngrupperna prioriterades.