loading
Barn som får i sig mycket gluten i tidig ålder löper högre risk att utveckla celiaki. (Foto: Fredrik Sandberg / TT-arkivbild
Barn som får i sig mycket gluten i tidig ålder löper högre risk att utveckla celiaki. (Foto: Fredrik Sandberg / TT-arkivbild
Hälsa & Livsstil

Forskning spräcker glutenmyter

Epoch Times

Varför man utvecklar glutenintolerans gäckar forskare världen över. Men Carin Andrén Aronsson vid Lunds universitet har kommit en liten bit på vägen. Hennes forskning har hittat samband mellan sjukdomen och hur mycket gluten barn upp till två år får i sig.

Tidigare har man trott att celiaki (glutenintolerans) har större risk att utvecklas hos barn som börjar äta gluten tidigt och att amning ska ge ett starkare skydd. Men resultat från forskningsprojektet Teddy, som studerar 8 700 barn i Sverige, Finland, Tyskland och USA, har inte kunnat påvisa något sådant samband.

Sex symptom på glutenintolerans och självtestet som ger svar

Sverige högriskland

Däremot verkar det som att mängden gluten barn får i sig i tidig ålder spelar roll för om celiaki utvecklas eller inte.

– När vi tittar på de svenska barnen som är med i Teddy-studien kan vi se att de som fått celiaki hade ett högre glutenintag innan två års ålder, säger Carin Andrén Aronsson, dietist och doktorand vid Lunds universitet.

Det är fortfarande inte känt varför man får celiaki, men Sverige är ett högriskland för glutenintolerans. Det skulle kunna bero på att svenska barn får i sig mycket gluten tidigt. Det verkar även finnas en koppling mellan infektioner i mage och tarm och ett utvecklande av sjukdomen.

VIDEO: Höstens goda LCHF-ostkaka

Okänt varför

I och med de nya forskningsresultaten har man kommit lite närmare svaret på celiaki-gåtan, men Carin Andrén Aronsson kommer att fortsätta gräva i frågan.

– Man måste dels ha riskgenen och dels äta gluten för att utveckla celiaki, men 40 procent av svenskarna bär på den här genen och bara tre procent utvecklar sjukdomen och man vet inte riktigt varför.

Glutenfri mat har blivit något av en hälsotrend, men Carin Andrén Aronsson säger att den som är frisk med gott samvete kan äta glutenrik mat.

– Gluten i sig är inte farligt, det finns ingen anledning att undvika gluten om man inte har celiaki, säger hon.

(TT)

Sanna Ehdin: Mat som kan läka inflammationer

Celiaki
Celiaki, eller glutenintolerans, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn.
Symptom är bland annat trötthet, diarré, viktnedgång och blodbrist.
Obehandlad celiaki har även kopplats till benskörhet och försenat pubertet.
I Sverige visar en screening att fler yngre än äldre verkar ha celiaki.
Två till tre procent av svenskarna har sjukdomen.
Källa: Lunds universitet.

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Barn som får i sig mycket gluten i tidig ålder löper högre risk att utveckla celiaki. (Foto: Fredrik Sandberg / TT-arkivbild
Barn som får i sig mycket gluten i tidig ålder löper högre risk att utveckla celiaki. (Foto: Fredrik Sandberg / TT-arkivbild
Hälsa & Livsstil

Forskning spräcker glutenmyter

Epoch Times

Varför man utvecklar glutenintolerans gäckar forskare världen över. Men Carin Andrén Aronsson vid Lunds universitet har kommit en liten bit på vägen. Hennes forskning har hittat samband mellan sjukdomen och hur mycket gluten barn upp till två år får i sig.

Tidigare har man trott att celiaki (glutenintolerans) har större risk att utvecklas hos barn som börjar äta gluten tidigt och att amning ska ge ett starkare skydd. Men resultat från forskningsprojektet Teddy, som studerar 8 700 barn i Sverige, Finland, Tyskland och USA, har inte kunnat påvisa något sådant samband.

Sex symptom på glutenintolerans och självtestet som ger svar

Sverige högriskland

Däremot verkar det som att mängden gluten barn får i sig i tidig ålder spelar roll för om celiaki utvecklas eller inte.

– När vi tittar på de svenska barnen som är med i Teddy-studien kan vi se att de som fått celiaki hade ett högre glutenintag innan två års ålder, säger Carin Andrén Aronsson, dietist och doktorand vid Lunds universitet.

Det är fortfarande inte känt varför man får celiaki, men Sverige är ett högriskland för glutenintolerans. Det skulle kunna bero på att svenska barn får i sig mycket gluten tidigt. Det verkar även finnas en koppling mellan infektioner i mage och tarm och ett utvecklande av sjukdomen.

VIDEO: Höstens goda LCHF-ostkaka

Okänt varför

I och med de nya forskningsresultaten har man kommit lite närmare svaret på celiaki-gåtan, men Carin Andrén Aronsson kommer att fortsätta gräva i frågan.

– Man måste dels ha riskgenen och dels äta gluten för att utveckla celiaki, men 40 procent av svenskarna bär på den här genen och bara tre procent utvecklar sjukdomen och man vet inte riktigt varför.

Glutenfri mat har blivit något av en hälsotrend, men Carin Andrén Aronsson säger att den som är frisk med gott samvete kan äta glutenrik mat.

– Gluten i sig är inte farligt, det finns ingen anledning att undvika gluten om man inte har celiaki, säger hon.

(TT)

Sanna Ehdin: Mat som kan läka inflammationer

Celiaki
Celiaki, eller glutenintolerans, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn.
Symptom är bland annat trötthet, diarré, viktnedgång och blodbrist.
Obehandlad celiaki har även kopplats till benskörhet och försenat pubertet.
I Sverige visar en screening att fler yngre än äldre verkar ha celiaki.
Två till tre procent av svenskarna har sjukdomen.
Källa: Lunds universitet.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024