loadingSofia Helin är ambassadör för WaterAid, som arbetar för att alla ska få rent vatten, sanitet och hygien. Har man inte dessa behov tillfredsställda är det svårt att orka höja rösten inför andra problem, säger Sofia. (Foto: Carolina Romare/WaterAid)
Sofia Helin är ambassadör för WaterAid, som arbetar för att alla ska få rent vatten, sanitet och hygien. Har man inte dessa behov tillfredsställda är det svårt att orka höja rösten inför andra problem, säger Sofia. (Foto: Carolina Romare/WaterAid)
Utrikes

En av tre saknar toalett – Sofia Helin hjälper utsatta kvinnor

Eva Sagerfors - Epoch Times

FN instiftade 2014 den internationella världstoalettdagen, som infaller den 19 november. Skådespelerskan Sofia Helin engagerar sig för att flickor ska kunna gå i skolan alla dagar och för att kvinnor och flickor inte ska bli våldtagna, för att de inte har en säker toalett.

En tredjedel av världens människor saknar tillgång till en duglig toalett.

– Tänk en minut, hur skulle det vara om jag inte hade en toalett att gå till? säger Sofia Helin, skådespelerska och ambassadör för organisationen WaterAid.

Fler får rent vatten genom Världsvattendagen

Det var när hon reste till Ungern hösten 2015 och mötte flyktingar på vandring, som Sofia kände att hon ville göra något för att hjälpa. I flyktingtälten fanns inte möjlighet för de boende att sköta hygien och leva värdigt. Hon kunde känna kroppslukterna och kände frustration över att dessa människor inte hade getts möjlighet att sköta personlig hygien. Det gav ett starkt intryck.

Sofia kom senare i kontakt med några personer från WaterAid, som arbetar för att alla ska få tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. På lång sikt löser man många problem genom att se till att människor har den tillgången. Vatten är grundläggande för alla människor och att arbeta för just den mänskliga rättigheten kändes bra för Sofia, så hon ville gärna bli ambassadör för WaterAid.

”Eftersom de inte har toaletter där de kan vara privata, väntar många kvinnor och flickor med att uträtta sina behov tills det har blivit mörkt. Det gör dem mer utsatta för överfall och våldtäkt.”

Kvinnor särskilt utsatta

Det är över 2,3 miljarder människor som saknar tillgång till toalett. Det medför många problem, och kvinnor är särskilt utsatta.

– Tjejer blir utsatta på ett annat sätt eftersom vi har mens. När vi kissar måste vi dra ner byxorna, och vi är mycket mer utsatta generellt. Till exempel i Indien är det ett problem när tjejer går ut i skogen och ska göra sina behov. Då blir de våldtagna för att de inte har en säker plats att göra sina behov på, säger Sofia.

Eftersom de inte har toaletter där de kan vara privata, väntar många kvinnor och flickor med att uträtta sina behov tills det har blivit mörkt. Det gör dem mer utsatta för överfall och våldtäkt.

Många flickor avstår från att gå i skolan när de har mens, eftersom de inte har möjlighet att sköta sin hygien. För vuxna kvinnor blir det också problem. I många länder får kvinnorna hålla sig hemma de dagar de har mens, eftersom de anses orena. De här dagarna kan de alltså inte arbeta.

Det kan också uppstå svårigheter om man inte kan hålla sig ren efter en förlossning. Kvinnor kan blöda upp till åtta veckor efter en förlossning, och på många håll finns det inte rent vatten för att sköta hygienen.

FN:s Jan Eliasson: Toaletter räddar liv

Tärande på människan

Att inte ha tillgång till toalett medför förstås också personliga problem.

– Om man hela tiden ska gå och smyga och ha det besvärligt med att sköta det mest basala, så måste det påverka en människa totalt sett också. Jag tycker att man märker på barn, att vid en viss ålder vill de stänga dörren om sig på toaletten. Det verkar ligga i människans natur att göra så.

”Innan jag engagerade mig förstod jag inte vilken enorm fråga vatten är. När man sätter sig in mer, förstår man.”

– Sofia Helin, skådespelerska och ambassadör för organisationen WaterAid

Bristen på rent vatten och sanitet gör att den mesta tiden för många människor upptas av de problem det medför. Och det är säkert inte de enda svårigheter som finns. Men om man inte har de grundläggande behoven tillfredsställda, kanske man inte har kraft att höja sin röst för andra mänskliga rättigheter, till exempel vad gäller kvinnlig omskärelse, menar Sofia.

– Man tänker inte på sin utbildning om man måste hämta vatten varje dag. Allt det som är förutsättning för att det ska uppstå demokrati och fred i världen, helt enkelt.

Roselyn Kwesi, Business, returns after bath at the over water God Comes First Private Latrine situated over water in Fanti Town, Monrovia, Liberia. September 14th 2016. WaterAid/Ahmed Jallanzo

Roselyn Kwesi är på väg hem efter att ha tvättat sig i en anläggning för tvätt och latrin, som släpper ut rakt ner i vattnet. Roselyn bor i Liberia i Afrika, i staden Fanti. 14 september 2016. (Foto: Ahmed Jallanzo/WaterAid)

Befolkningsmängden bidrar till problemet

Aldrig förr har vi varit så många människor på jorden. Nu lever också väldigt många människor i storstadsområdena. Problemet med bristande sanitet i de snabbt växande slumområdena är stort.

– När vi vet att det är möjligt att ha en toalett, varför ska bara några ha det, när 2,3 miljarder inte har toalett? Om vi nu ska vara så här många människor på jorden, då får vi faktiskt se till att inte förstöra samtidigt. Vi förorenar ju också med vår avföring, och behöver ta hand om den på ett för alla bra sätt, för vår egen skull och för vår planets skull, säger Sofia.

Den goda nyheten är att FN har fastslagit att det är praktiskt möjligt att alla ska kunna ha rent vatten till år 2030. Men det behövs förstås pengar till det. FN:s medlemsländer har dessutom antagit målet att se till att alla människor har tillgång till en toalett, också det till år 2030.

Rent vatten behövs mer än någonsin på Haiti

Enkla åtgärder gör stor skillnad

Internationellt sett är organisationen WaterAid stor. När det gäller sanitet förser de områden med enkla toalettsystem. Sedan ger de lokalbefolkningen utbildning, så att de kan underhålla systemet själva. Då behövs inget kontinuerligt stöd utifrån.

Toaletter där man kan få vara privat ger en stor trygghet för många människor. Det gör det möjligt för kvinnor att arbeta även de dagar de har menstruation. Flickorna kan också gå i skolan alla skoldagar. Med toaletter minskar risken för förorenat vatten, och då lättar förstås oron för att smittas av sjukdomar. I arbetet med att se till att alla får tillgång till toaletter skapas också nya jobb.

Fint att göra något för att hjälpa

För Sofia känns det fint att kunna hjälpa till genom att vara ambassadör för en hjälporganisation som arbetar med sådana grundläggande rättigheter. Det känns meningsfullt att kunna använda sitt namn, såsom känd person, för ett bra syfte, säger hon.

– Innan jag engagerade mig förstod jag inte vilken enorm fråga vatten är. När man sätter sig in mer, förstår man.

Som ambassadör lyfter hon frågan i media på olika sätt. Framöver kommer hon att åka till ett av de utsatta länderna för att spela in en film. Det ser hon fram emot.

Kinas vattenföroreningar är ”bortom all kontroll”

Sofia Helin
Sofia Helin är just nu aktuell med SVT:s succéserie Bron, och i filmen That Good Night. Tidigare har hon medverkat i storfilmer som Masjävlar och filmerna om Arn, baserade på Jan Guillous böcker. 2014 vann Sofia Kristallen som årets kvinnliga skådespelerska i en TV-produktion.

Källa: Wikipedia

 

Världens toaletter 2016
700 miljoner människor i storstäderna saknar toalett.

100 miljoner av dessa gör sina behov i det fria.

De 10 länder med störst andel människor i storstadsområden utan säkra, privata toaletter ligger alla i Afrika. Sydsudan, Madagaskar, Kongo och Ghana är de fyra länder som har störst andel, där runt 80 procent av storstadsbefolkningen lever utan tillräckliga toaletter.

Indien är det land där flest människor i storstadsområden lever utan dugliga toaletter; drygt 157 miljoner. Kina kommer tvåa med över 104 miljoner människor. I båda länderna växer storstadsområdena mycket snabbt.

I Indien dör över 68 000 barn per år till följd av diarré som hade kunnat förebyggas.

Men det finns länder som trots hög inflyttning till storstäderna lyckats installera så många toaletter att antalet människor utan tillgång till toalett minskar. Här ligger Kina, Brasilien och Nordkorea högst. Mellan år 2000 och 2015 fick över 9 miljoner kineser i storstäderna tillgång till toalett.

Med en enkel toalett menas en toalett som på ett hygieniskt sätt tar hand om avfallet. Utrymmet är människovärdigt och man får vara privat. Det kan vara en toalett där man sköljer bort avfallet till ett avloppsrör eller en septisk tank.

Att installera enkla toaletter i slumområden försvåras både av logistiken och av politiken.

Källa: WaterAids rapport ”Overflowing cities The State of the World´s Toilets 2016”

 

WaterAid
Den internationella hjälporganisationen WaterAid startade 1981 i Storbritannien. De arbetar för att ge människor rent vatten, sanitet och hygien. De utbildar människor i hur man sköter de anläggningar de installerat: pumpar, brunnar och toalettsystem. Men de utbildar också kvinnor om hygien vid mens, jämställdhet med mera.

Svenska WaterAid startade 2009 av bland andra Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN, som blev den förste ordföranden.

Källa: WaterAid

Mest lästa

Rekommenderat

loadingSofia Helin är ambassadör för WaterAid, som arbetar för att alla ska få rent vatten, sanitet och hygien. Har man inte dessa behov tillfredsställda är det svårt att orka höja rösten inför andra problem, säger Sofia. (Foto: Carolina Romare/WaterAid)
Sofia Helin är ambassadör för WaterAid, som arbetar för att alla ska få rent vatten, sanitet och hygien. Har man inte dessa behov tillfredsställda är det svårt att orka höja rösten inför andra problem, säger Sofia. (Foto: Carolina Romare/WaterAid)
Utrikes

En av tre saknar toalett – Sofia Helin hjälper utsatta kvinnor

Eva Sagerfors - Epoch Times

FN instiftade 2014 den internationella världstoalettdagen, som infaller den 19 november. Skådespelerskan Sofia Helin engagerar sig för att flickor ska kunna gå i skolan alla dagar och för att kvinnor och flickor inte ska bli våldtagna, för att de inte har en säker toalett.

En tredjedel av världens människor saknar tillgång till en duglig toalett.

– Tänk en minut, hur skulle det vara om jag inte hade en toalett att gå till? säger Sofia Helin, skådespelerska och ambassadör för organisationen WaterAid.

Fler får rent vatten genom Världsvattendagen

Det var när hon reste till Ungern hösten 2015 och mötte flyktingar på vandring, som Sofia kände att hon ville göra något för att hjälpa. I flyktingtälten fanns inte möjlighet för de boende att sköta hygien och leva värdigt. Hon kunde känna kroppslukterna och kände frustration över att dessa människor inte hade getts möjlighet att sköta personlig hygien. Det gav ett starkt intryck.

Sofia kom senare i kontakt med några personer från WaterAid, som arbetar för att alla ska få tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. På lång sikt löser man många problem genom att se till att människor har den tillgången. Vatten är grundläggande för alla människor och att arbeta för just den mänskliga rättigheten kändes bra för Sofia, så hon ville gärna bli ambassadör för WaterAid.

”Eftersom de inte har toaletter där de kan vara privata, väntar många kvinnor och flickor med att uträtta sina behov tills det har blivit mörkt. Det gör dem mer utsatta för överfall och våldtäkt.”

Kvinnor särskilt utsatta

Det är över 2,3 miljarder människor som saknar tillgång till toalett. Det medför många problem, och kvinnor är särskilt utsatta.

– Tjejer blir utsatta på ett annat sätt eftersom vi har mens. När vi kissar måste vi dra ner byxorna, och vi är mycket mer utsatta generellt. Till exempel i Indien är det ett problem när tjejer går ut i skogen och ska göra sina behov. Då blir de våldtagna för att de inte har en säker plats att göra sina behov på, säger Sofia.

Eftersom de inte har toaletter där de kan vara privata, väntar många kvinnor och flickor med att uträtta sina behov tills det har blivit mörkt. Det gör dem mer utsatta för överfall och våldtäkt.

Många flickor avstår från att gå i skolan när de har mens, eftersom de inte har möjlighet att sköta sin hygien. För vuxna kvinnor blir det också problem. I många länder får kvinnorna hålla sig hemma de dagar de har mens, eftersom de anses orena. De här dagarna kan de alltså inte arbeta.

Det kan också uppstå svårigheter om man inte kan hålla sig ren efter en förlossning. Kvinnor kan blöda upp till åtta veckor efter en förlossning, och på många håll finns det inte rent vatten för att sköta hygienen.

FN:s Jan Eliasson: Toaletter räddar liv

Tärande på människan

Att inte ha tillgång till toalett medför förstås också personliga problem.

– Om man hela tiden ska gå och smyga och ha det besvärligt med att sköta det mest basala, så måste det påverka en människa totalt sett också. Jag tycker att man märker på barn, att vid en viss ålder vill de stänga dörren om sig på toaletten. Det verkar ligga i människans natur att göra så.

”Innan jag engagerade mig förstod jag inte vilken enorm fråga vatten är. När man sätter sig in mer, förstår man.”

– Sofia Helin, skådespelerska och ambassadör för organisationen WaterAid

Bristen på rent vatten och sanitet gör att den mesta tiden för många människor upptas av de problem det medför. Och det är säkert inte de enda svårigheter som finns. Men om man inte har de grundläggande behoven tillfredsställda, kanske man inte har kraft att höja sin röst för andra mänskliga rättigheter, till exempel vad gäller kvinnlig omskärelse, menar Sofia.

– Man tänker inte på sin utbildning om man måste hämta vatten varje dag. Allt det som är förutsättning för att det ska uppstå demokrati och fred i världen, helt enkelt.

Roselyn Kwesi, Business, returns after bath at the over water God Comes First Private Latrine situated over water in Fanti Town, Monrovia, Liberia. September 14th 2016. WaterAid/Ahmed Jallanzo

Roselyn Kwesi är på väg hem efter att ha tvättat sig i en anläggning för tvätt och latrin, som släpper ut rakt ner i vattnet. Roselyn bor i Liberia i Afrika, i staden Fanti. 14 september 2016. (Foto: Ahmed Jallanzo/WaterAid)

Befolkningsmängden bidrar till problemet

Aldrig förr har vi varit så många människor på jorden. Nu lever också väldigt många människor i storstadsområdena. Problemet med bristande sanitet i de snabbt växande slumområdena är stort.

– När vi vet att det är möjligt att ha en toalett, varför ska bara några ha det, när 2,3 miljarder inte har toalett? Om vi nu ska vara så här många människor på jorden, då får vi faktiskt se till att inte förstöra samtidigt. Vi förorenar ju också med vår avföring, och behöver ta hand om den på ett för alla bra sätt, för vår egen skull och för vår planets skull, säger Sofia.

Den goda nyheten är att FN har fastslagit att det är praktiskt möjligt att alla ska kunna ha rent vatten till år 2030. Men det behövs förstås pengar till det. FN:s medlemsländer har dessutom antagit målet att se till att alla människor har tillgång till en toalett, också det till år 2030.

Rent vatten behövs mer än någonsin på Haiti

Enkla åtgärder gör stor skillnad

Internationellt sett är organisationen WaterAid stor. När det gäller sanitet förser de områden med enkla toalettsystem. Sedan ger de lokalbefolkningen utbildning, så att de kan underhålla systemet själva. Då behövs inget kontinuerligt stöd utifrån.

Toaletter där man kan få vara privat ger en stor trygghet för många människor. Det gör det möjligt för kvinnor att arbeta även de dagar de har menstruation. Flickorna kan också gå i skolan alla skoldagar. Med toaletter minskar risken för förorenat vatten, och då lättar förstås oron för att smittas av sjukdomar. I arbetet med att se till att alla får tillgång till toaletter skapas också nya jobb.

Fint att göra något för att hjälpa

För Sofia känns det fint att kunna hjälpa till genom att vara ambassadör för en hjälporganisation som arbetar med sådana grundläggande rättigheter. Det känns meningsfullt att kunna använda sitt namn, såsom känd person, för ett bra syfte, säger hon.

– Innan jag engagerade mig förstod jag inte vilken enorm fråga vatten är. När man sätter sig in mer, förstår man.

Som ambassadör lyfter hon frågan i media på olika sätt. Framöver kommer hon att åka till ett av de utsatta länderna för att spela in en film. Det ser hon fram emot.

Kinas vattenföroreningar är ”bortom all kontroll”

Sofia Helin
Sofia Helin är just nu aktuell med SVT:s succéserie Bron, och i filmen That Good Night. Tidigare har hon medverkat i storfilmer som Masjävlar och filmerna om Arn, baserade på Jan Guillous böcker. 2014 vann Sofia Kristallen som årets kvinnliga skådespelerska i en TV-produktion.

Källa: Wikipedia

 

Världens toaletter 2016
700 miljoner människor i storstäderna saknar toalett.

100 miljoner av dessa gör sina behov i det fria.

De 10 länder med störst andel människor i storstadsområden utan säkra, privata toaletter ligger alla i Afrika. Sydsudan, Madagaskar, Kongo och Ghana är de fyra länder som har störst andel, där runt 80 procent av storstadsbefolkningen lever utan tillräckliga toaletter.

Indien är det land där flest människor i storstadsområden lever utan dugliga toaletter; drygt 157 miljoner. Kina kommer tvåa med över 104 miljoner människor. I båda länderna växer storstadsområdena mycket snabbt.

I Indien dör över 68 000 barn per år till följd av diarré som hade kunnat förebyggas.

Men det finns länder som trots hög inflyttning till storstäderna lyckats installera så många toaletter att antalet människor utan tillgång till toalett minskar. Här ligger Kina, Brasilien och Nordkorea högst. Mellan år 2000 och 2015 fick över 9 miljoner kineser i storstäderna tillgång till toalett.

Med en enkel toalett menas en toalett som på ett hygieniskt sätt tar hand om avfallet. Utrymmet är människovärdigt och man får vara privat. Det kan vara en toalett där man sköljer bort avfallet till ett avloppsrör eller en septisk tank.

Att installera enkla toaletter i slumområden försvåras både av logistiken och av politiken.

Källa: WaterAids rapport ”Overflowing cities The State of the World´s Toilets 2016”

 

WaterAid
Den internationella hjälporganisationen WaterAid startade 1981 i Storbritannien. De arbetar för att ge människor rent vatten, sanitet och hygien. De utbildar människor i hur man sköter de anläggningar de installerat: pumpar, brunnar och toalettsystem. Men de utbildar också kvinnor om hygien vid mens, jämställdhet med mera.

Svenska WaterAid startade 2009 av bland andra Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN, som blev den förste ordföranden.

Källa: WaterAid

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024