Vi försöker lära våra barn dygder, fast vi tänker inte på det som dygder. Till exempel lär vi barnen att de ska vara snälla, omtänksamma och vänta på sin tur – allt det är dygd. I Finland har man gjort ett försök med mer dygd i skolan som slagit väldigt väl ut.
För barn är dygd enkelt, det är normer och regler att leva efter, vilka ger ramar och riktlinjer som i sin tur ger trygghet och säkerhet. Även vuxna och hela det moderna samhället skulle må bra av att införliva mer dygder i det dagliga livet.
Den finska föreläsaren Jari Sarasvuo, säger att tidigare strävade människor efter att leva ett dygdigt liv, men de senaste decennierna har det ersatts av ett slags ”feelgoodism”, strävan efter omedelbar tillfredställelse och njutning i stället för högre mål, skriver Hufvudstadsbladet.
Enkel och respektfull metod att lära barn vänta tills du talat till punkt
Han anser att vi har vänt blicken neråt och inåt som människor och folk, vilket leder oss i fördärvet. Dygder är själva meningen med livet, de är inte medel för ett konkret mål. Att leva i samklang med dygden är det goda livet. Vi kan misslyckas med saker och det kan gå galet i livet, men har man levt som folk (dygdigt), kan man ändå hålla huvudet högt.
För oss vuxna får dygderna oss att lyfta blicken, se lite bortom egot och den egna tillfredsställelsen. Några exempel på dygdiga egenskaper är, ärlighet, vänlighet, måttfullhet, rättrådighet, uppriktighet, anspråkslöshet, lyhördhet och lugn.
Dygd i skolan
I Finland har det gjorts försök med att lite mer aktivt ta in dygdtänkande i uppfostran, och man upplevde häpnadsväckande förändringar. Dygdforskaren Antti Kylliäinen, testade sina tankar på en förskola, en lågstadieskola och en högstadieskola i Helsingfors, skriver Hufvudstadsbladet. Tillsammans med föräldrarna kom man överens om några toppdygder som man skulle satsa på, till exempel uppskattning, rättvisa, strävsamhet och vänlighet.
Resultaten lät inte vänta på sig, redan efter några månader uppvisade barnen empati på ett sätt som överraskade både personal och föräldrar. Mobbing försvann i princip och om det skedde var barnen snabba att stoppa det. Förskolebarnen kunde säga till personalen om de inte var snälla mot varandra i stressen på arbetet.
Shangdynastins kung Wen av Zhou regerade med dygd
När förskolebarnen sedan började skolan var det stor skillnad mellan de som fått lära sig betydelsen av dygder och de andra barnen. Efter några års pilotarbete har Kylliäinen nu gett ut ett verktyg som kallas ”dygderna i livet” som kan användas i skolor och förskolor.
De sju dygderna som vi vanligen känner till är de sju dödssyndernas motsats.
Ödmjukhet – högmod
Generositet – girighet
Kyskhet – vällust
Medmänsklighet – avund
Måttfullhet – frosseri
Tålamod – vrede
Flit – lättja