En dansk gymnasieskola utanför Århus har delat in förstaårseleverna efter ursprung. Några få klasser består av enbart etniskt danska elever, medan andra klasser har enbart elever med invandrarbakgrund.
Langkaer gymnasieskolas rektor, Yago Bundgaard, anser inte att skolan har gjort sig skyldig till diskriminering, vilket de beskylls för. Syftet var enligt rektorn att förebygga att de etniskt danska eleverna lämnar skolan, och därmed ”främja integration” .
– Men det är den minst dåliga av de idéer jag har att välja mellan, sade Bundgaard till Jyllandsposten.
Danmark ska rösta fram vad som är typiskt danskt
Enligt The Local berättade Bundgaard att eleverna hade uppdelats i klasserna baserat på huruvida de hade ett ”dansk-klingande namn”. Han tycker dock själv att distinktionen är ”flytande”.
Nanna Krusaa som är jurist vid det danska Institutet för mänskliga rättigheter säger att skolans agerande är olagligt:
– Om man placerar elever enbart utifrån dess ras eller etnicitet, det är efter min tydliga bedömning olagligt, sade hon till Jyllandsposten.
Den turkiskfödda kommentatorn och tidigare lagstiftaren Özlem Cekic kommer att anmäla skolan till jämställdhetsnämnden. På sin Facebooksida skriver hon:
”När man placerar vita barn i en klass och bruna i den andra så bygger man inga broar, man gräver diken mellan dem.”
IS förbjuder kvinnor att bära burka
Skolan förklarar sig med att andelen elever med invandrarbakgrund har ökat till nästan 80 procent bland förstaårseleverna. 2007 var andelen 25 procent.
Rektor Yago Bundgaard skulle gärna se att man begränsar det fria valet av gymnasieskola, för att ”sätta ett tak för andelen tvåspråkiga elever på varje skola”.
Danmarks utbildningsminister Ellen Trane Nørby ser över möjligheten till en lagstiftning som kan göra Danmarks gymnasieskolor mer etniskt blandade.
”Det grundläggande problemet är när det går för många tvåspråkiga på samma skola. Det skapar ghettogymnasier och är dåligt för integrationen,” skrev Nørby på sin Facebooksida.
Videon är Langkaer gymnasieskolas promotionvideo.