loadingFiskhandlare Tycko Broman har fullt upp med lutfisken. (Foto: Norrlandsbild/ Gunnar Westerlind,/ Sundsvalls museum)
Fiskhandlare Tycko Broman har fullt upp med lutfisken. (Foto: Norrlandsbild/ Gunnar Westerlind,/ Sundsvalls museum)
Hälsa & Livsstil

Dags att lägga lutfisken i blöt

Epoch Times

Lutfisken är en klassiker på svenska julbord. Av gammal tradition lade man fisken i blöt på ”Anna”-dagen den 9 december, för att fisken skulle bli klar till jul.

Lutfisken serveras ofta med kokt potatis och béchamelsås, i Skåne med senapssås och i vissa delar av Jämtland på tunnbröd med messmör.

Idag lutas främst långa eller sej. Sejen ger en grövre konsistens och en mer utpräglad smak.

Så klarar du julen som sockerberoende – experttips från LCHF-ingenjören

Enligt Allt om Lutfisk går beredningen till så att man lägger den torkade fisken i kallvatten i 4–6 dygn med skinnsidan upp. Vattnet byts varannan dag och får inte bli varmare än 10 grader.

Efter det häller man lutblandat vatten över fisken. Fiskarna ligger i lutkaret i 4–6 dagar, beroende på kvalitét och konsistens. Två gånger om dagen lyfter lutmästaren på fiskarna så att vattenblandningen får en jämn fördelning.

Torkade lutfiskar på hög. (Foto: Norrlandsbilder/ Gunnar Westerlind/ Sundsvalls museum)

Fiskhandlaren Tycko Broman framför torkade lutfiskar på hög. (Foto: Norrlandsbilder/ Gunnar Westerlind/ Sundsvalls museum)

Därefter avlutas fisken i rent vatten. De sköljs av innan de de läggs i ett vattenkar för att lakas ur. Man byter vatten varannan dag, totalt 2–3 gånger.

Det tar sammanlagt 3–4 veckor att bereda en lutfisk.

Älg och vagn drog turister i Uppland 1908

Lutfisken har fått ett dåligt rykte, antagligen på grund av att personer ätit dåligt avlutad fisk. Den kan då få en egenartad, genomskinlig lyster och en dallrande konsistens.

Maträtten är känd sedan sen medeltid, och härstammar antagligen från Nederländerna och norra Tyskland.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFiskhandlare Tycko Broman har fullt upp med lutfisken. (Foto: Norrlandsbild/ Gunnar Westerlind,/ Sundsvalls museum)
Fiskhandlare Tycko Broman har fullt upp med lutfisken. (Foto: Norrlandsbild/ Gunnar Westerlind,/ Sundsvalls museum)
Hälsa & Livsstil

Dags att lägga lutfisken i blöt

Epoch Times

Lutfisken är en klassiker på svenska julbord. Av gammal tradition lade man fisken i blöt på ”Anna”-dagen den 9 december, för att fisken skulle bli klar till jul.

Lutfisken serveras ofta med kokt potatis och béchamelsås, i Skåne med senapssås och i vissa delar av Jämtland på tunnbröd med messmör.

Idag lutas främst långa eller sej. Sejen ger en grövre konsistens och en mer utpräglad smak.

Så klarar du julen som sockerberoende – experttips från LCHF-ingenjören

Enligt Allt om Lutfisk går beredningen till så att man lägger den torkade fisken i kallvatten i 4–6 dygn med skinnsidan upp. Vattnet byts varannan dag och får inte bli varmare än 10 grader.

Efter det häller man lutblandat vatten över fisken. Fiskarna ligger i lutkaret i 4–6 dagar, beroende på kvalitét och konsistens. Två gånger om dagen lyfter lutmästaren på fiskarna så att vattenblandningen får en jämn fördelning.

Torkade lutfiskar på hög. (Foto: Norrlandsbilder/ Gunnar Westerlind/ Sundsvalls museum)

Fiskhandlaren Tycko Broman framför torkade lutfiskar på hög. (Foto: Norrlandsbilder/ Gunnar Westerlind/ Sundsvalls museum)

Därefter avlutas fisken i rent vatten. De sköljs av innan de de läggs i ett vattenkar för att lakas ur. Man byter vatten varannan dag, totalt 2–3 gånger.

Det tar sammanlagt 3–4 veckor att bereda en lutfisk.

Älg och vagn drog turister i Uppland 1908

Lutfisken har fått ett dåligt rykte, antagligen på grund av att personer ätit dåligt avlutad fisk. Den kan då få en egenartad, genomskinlig lyster och en dallrande konsistens.

Maträtten är känd sedan sen medeltid, och härstammar antagligen från Nederländerna och norra Tyskland.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024