loadingAtlético Madrid är klart för final i Champions League. (Foto: Michael Probst/AP/TT)
Sport

Atlético till final efter drama

TT

1-2-förlusten räckte. Tack vare bortamålsregeln och det alltid lika bländande försvarsspelet tog sig Atlético till final i Champions League.

– Jag är stolt över laget, säger Fernando Torres till Viasat efter semifinalreturen mot Bayern.

Atlético kom till München med en 1-0-ledning från den första semifinalen mot Bayern och med en klar matchplan:
Täpp till försvarsspelet.

Den spanska lilla storklubben hade inte släppt in något mål på över tio timmars fotbollsspel och att laget litade till defensiven mot det anfallssprudlande Bayern stod tidigt klart.

Hemmalaget tilläts ha bollen mest hela tiden, och skapade också ett par tidiga målchanser. Men gästernas målvakt Jan Oblak stod emot.

– Vi kom inte upp i den höga pressen som vi ville, säger Fernando Torres till Viasat.

– Alla såg att de var bättre än vi i första halvlek.

Och det övertaget gav till slut utdelning.

Giménez otursgubbe

I den 30:e minuten stegade Bayerns elegante mittfältare Xabi Alonso upp och tryckte iväg en frispark. Bollen gick mellan benen på den olycklige försvararen José Giménez och i nät. I det läget var Bayern ikapp.

Bara minuter senare fick de chansen att gå ifrån.

Giménez var olycklig på nytt, drog omkull Javi Martinez i samband med en hörna – och domaren pekade på straffpunkten.

Thomas Müller tog hand om elvameterssparken, men svarade för en svag sådan. Oblak räddade utan större problem.

– Man måste vara stark i målet och inte tänka för mycket, säger han.

”Vi vågade”

De flesta på Allianz Arena förväntade sig nog att Bayern skulle trumma på i andra halvlek. Den tidiga Atlético-kvitteringen kom därför som en chock.

Fernando Torres smekte fram bollen till Antoine Griezmann, som fick en hel planhalva för sig själv – och kyligt placerade in 1-1.

Bayern behövde då två mål till för att gå vidare.

De lyckades bara göra ett.

Robert Lewandowski nickade in 2-1 från nära håll, men närmare än så kom inte Bayern. Atlético höll undan – tack vare försvarsspelet.

– Vi snackade i pausen om att våga. Och det gjorde vi. Men i slutet blev vi trötta och då orkade vi inte pressa, säger Torres som kostade på sig att missa en straff i slutskedet.

– Jag kunde ha avgjort där, men Neuer (Manuel), räddade.

Finalen blir Atléticos tredje i historien. Laget har dock aldrig vunnit mästarcupen. Både säsongen 1973-74 och 2013-14 blev det förlust.

– Vi har gått en tuff väg för att nå final, det spelar ingen roll vilka vi möter där, säger Fernando Torres.

I den andra semifinalen möter Real Madrid Manchester City. Det första mötet slutade 0-0.