loadingKristina Yngwe (C), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, är kritisk till specifika ekomål för livsmedelsproduktionen.  Foto: Lars Pehrson /SvD/TT
Kristina Yngwe (C), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, är kritisk till specifika ekomål för livsmedelsproduktionen. Foto: Lars Pehrson /SvD/TT
Inrikes

Alliansen sågar mål för ekomat

Epoch Times

Allianspartierna sågar regeringens mål om att produktionen av just ekomat ska öka. Siktet borde vara inställt på att öka matproduktionen totalt, ett ekomål går emot det, anser de.

Kristina Yngwe, vice ordförande (C) i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, understryker att allianspartierna inte har något emot ekologisk mat och produktion. Men de tror att specifika mål kan vara kontraproduktiva.

– Det finns en ökad efterfrågan på ekologiskt, men det är bättre att man stärker jordbrukets konkurrenskraft generellt i stället för att peka ut att konsumtionen av ekologiskt ska öka i offentliga kök, då finns risken att det blir importerade äpplen från Nya Zeeland i stället för att svenska producenter får ta del av marknaden, säger hon.

Bucht styr eko

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) gjorde för en månad sedan ett stort nummer av regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet och de fyra borgerliga allianspartierna om målen för en nationell strategi för livsmedel.

Sedan gick han vidare och presenterade själva strategin i en proposition till riksdagen och en handlingsplan, där det sägs att 30 procent av jordbruksmarken 2030 ska avsättas för ekologisk produktion. Samma år ska ekologiska livsmedel som stat, kommuner och landsting köper in och gör av med utgöra 60 procent av deras totala inköp.

Allianspartierna anser att Bucht har gått vidare på ett sätt som inte går ihop med överenskommelsen om målen för strategin, något som de gemensamt för fram i sina följdmotioner på regeringens proposition. I den finns inte de siffersatta målen med, men det sägs att just den ekologiska produktionen och konsumtionen ska öka.

– Ökar man andelen ekologisk produktion så minskar den totala produktionen av livsmedel, säger Jonas Jacobsson Gjörtler, som företräder Moderaterna i utskottet, och framhåller att det ekomålet därmed strider mot det övergripande, att den totala produktionen ska upp.

Han påpekar att det borde vara konsumenternas efterfrågan som bör styra ekoproduktionen, inte att politiken sätter ett specifikt mål.

(TT)

Livsmedelsstrategin
Regeringen, Vänsterpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna står bakom de långsiktiga målen för en livsmedelsstrategi.
Huvudmålet är att skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet.
Strategin omfattar hela livsmedelskedjan och innehåller mål fram till 2030. Bland annat ska produktionen av livsmedel öka, liksom lönsamheten, exporten och innovationskraften i livsmedelskedjan. Samtidigt ska relevanta nationella miljömål nås.
Produktionsökningen, både konventionell och ekologisk, bör svara mot konsumenternas efterfrågan. En produktionsökning skulle kunna bidra till en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel. Sårbarheten i livsmedelskedjan ska minska.
Källa: Regeringen

 

Mest lästa

Rekommenderat

loadingKristina Yngwe (C), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, är kritisk till specifika ekomål för livsmedelsproduktionen.  Foto: Lars Pehrson /SvD/TT
Kristina Yngwe (C), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, är kritisk till specifika ekomål för livsmedelsproduktionen. Foto: Lars Pehrson /SvD/TT
Inrikes

Alliansen sågar mål för ekomat

Epoch Times

Allianspartierna sågar regeringens mål om att produktionen av just ekomat ska öka. Siktet borde vara inställt på att öka matproduktionen totalt, ett ekomål går emot det, anser de.

Kristina Yngwe, vice ordförande (C) i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, understryker att allianspartierna inte har något emot ekologisk mat och produktion. Men de tror att specifika mål kan vara kontraproduktiva.

– Det finns en ökad efterfrågan på ekologiskt, men det är bättre att man stärker jordbrukets konkurrenskraft generellt i stället för att peka ut att konsumtionen av ekologiskt ska öka i offentliga kök, då finns risken att det blir importerade äpplen från Nya Zeeland i stället för att svenska producenter får ta del av marknaden, säger hon.

Bucht styr eko

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) gjorde för en månad sedan ett stort nummer av regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet och de fyra borgerliga allianspartierna om målen för en nationell strategi för livsmedel.

Sedan gick han vidare och presenterade själva strategin i en proposition till riksdagen och en handlingsplan, där det sägs att 30 procent av jordbruksmarken 2030 ska avsättas för ekologisk produktion. Samma år ska ekologiska livsmedel som stat, kommuner och landsting köper in och gör av med utgöra 60 procent av deras totala inköp.

Allianspartierna anser att Bucht har gått vidare på ett sätt som inte går ihop med överenskommelsen om målen för strategin, något som de gemensamt för fram i sina följdmotioner på regeringens proposition. I den finns inte de siffersatta målen med, men det sägs att just den ekologiska produktionen och konsumtionen ska öka.

– Ökar man andelen ekologisk produktion så minskar den totala produktionen av livsmedel, säger Jonas Jacobsson Gjörtler, som företräder Moderaterna i utskottet, och framhåller att det ekomålet därmed strider mot det övergripande, att den totala produktionen ska upp.

Han påpekar att det borde vara konsumenternas efterfrågan som bör styra ekoproduktionen, inte att politiken sätter ett specifikt mål.

(TT)

Livsmedelsstrategin
Regeringen, Vänsterpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna står bakom de långsiktiga målen för en livsmedelsstrategi.
Huvudmålet är att skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet.
Strategin omfattar hela livsmedelskedjan och innehåller mål fram till 2030. Bland annat ska produktionen av livsmedel öka, liksom lönsamheten, exporten och innovationskraften i livsmedelskedjan. Samtidigt ska relevanta nationella miljömål nås.
Produktionsökningen, både konventionell och ekologisk, bör svara mot konsumenternas efterfrågan. En produktionsökning skulle kunna bidra till en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel. Sårbarheten i livsmedelskedjan ska minska.
Källa: Regeringen

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024