loadingHushållen slänger mindre ätbar mat nu men det finns fortfarande mycket att göra. Livsmedelsindustrin har också potential att nyttja råvaror mer resurseffektivt. Foto: IVL Svenska Miljöinstitutet
Hushållen slänger mindre ätbar mat nu men det finns fortfarande mycket att göra. Livsmedelsindustrin har också potential att nyttja råvaror mer resurseffektivt. Foto: IVL Svenska Miljöinstitutet
Inrikes

Vi slänger fortfarande för mycket mat

Lotta Svedin

Naturvårdsverkets senaste statistik visar att det fortfarande slängs för mycket ätbara livsmedel i landet. Hushållens totala livsmedelsavfall har visserligen minskat till under hälften av det totala livsmedelsavfallet. Avfallet från industrin uppgår till en fjärdedel enligt den nya statistiken.

Enligt Sveriges nationella mål ska livsmedelsavfallet minska med en femtedel från 2020 till 2025. Fram till 2022 var minskningen bara tre procent men hushållens livsmedelsavfall har ändå minskat år för år och står nu för 48 procent.

Tidigare rapporter har hänfört två tredjedelar av matsvinnet till hushållen, men en mer komplett statistik i årets rapport ger enligt Svenska Miljöinstitutet, IVL, en mer korrekt bild av avfallet från livsmedelsindustrin, jordbruket och fisket. Bland annat beräknas livsmedelsindustrins del av avfallet vara sex gånger större än vad man tidigare räknat med.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingHushållen slänger mindre ätbar mat nu men det finns fortfarande mycket att göra. Livsmedelsindustrin har också potential att nyttja råvaror mer resurseffektivt. Foto: IVL Svenska Miljöinstitutet
Hushållen slänger mindre ätbar mat nu men det finns fortfarande mycket att göra. Livsmedelsindustrin har också potential att nyttja råvaror mer resurseffektivt. Foto: IVL Svenska Miljöinstitutet
Inrikes

Vi slänger fortfarande för mycket mat

Lotta Svedin

Naturvårdsverkets senaste statistik visar att det fortfarande slängs för mycket ätbara livsmedel i landet. Hushållens totala livsmedelsavfall har visserligen minskat till under hälften av det totala livsmedelsavfallet. Avfallet från industrin uppgår till en fjärdedel enligt den nya statistiken.

Enligt Sveriges nationella mål ska livsmedelsavfallet minska med en femtedel från 2020 till 2025. Fram till 2022 var minskningen bara tre procent men hushållens livsmedelsavfall har ändå minskat år för år och står nu för 48 procent.

Tidigare rapporter har hänfört två tredjedelar av matsvinnet till hushållen, men en mer komplett statistik i årets rapport ger enligt Svenska Miljöinstitutet, IVL, en mer korrekt bild av avfallet från livsmedelsindustrin, jordbruket och fisket. Bland annat beräknas livsmedelsindustrins del av avfallet vara sex gånger större än vad man tidigare räknat med.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024