Efter veckans beslut av en Kinatribunal i London, om att det har skett omfattande organstölder från levande människor i Kina, anser Hans Rothenberg (M) att det är hög tid att både Sverige och EU tydligt visar Kina att denna brottsliga verksamhet måste upphöra.
När Kinatribunalen nu sagt sitt lämnade den över stafettpinnen till regeringar och politiker.
Riksdagsledamoten Hans Rothenberg har länge engagerat sig i frågan om Kinas organstölder och har såväl motionerat och haft debatt med utrikesministern i frågan, som fått gehör i EU-nämnden för att illegal organhandel ska tas med i arbetet med EU:s nya Kinastrategi. Men han är inte nöjd.
– Frågan borde ha lyfts i fler sammanhang än vad den har gjort, säger riksdagsledamoten och spekulerar om varför det är svårt att få uppmärksamhet på Kinas statsstödda organplundring från samvetsfångar.
– Det låter fullkomligt absurt så folk tror inte att det kan vara sant. Det är en anledning till att frågan har kunnat flyga under radarn. Handel med människors organ sysslade inte ens tredje riket med.
Rothenberg anser att Sverige borde göra som flera andra länder redan har gjort, och förbjuda organturism.
– Det handlar om att strypa efterfrågan på organ.
Det är också en humanetisk fråga som borde tas upp i olika sammanhang med Kina, och man bör arbeta för att etablera begreppet organstölder i diskussionen om mänskliga rättigheter i Kina.
– Och vi måste tala klarspråk med Kina och säga: Vi vet vad ni sysslar med. Vi tycker inte om det och ni måste sluta med det!
Hans Rothenberg har medarrangerat flera riksdagsseminarier om Kinas mänskliga rättigheter och organstölder. Han har märkt hur Kinas profil på senare år blivit allt skarpare, och att kommunistregimen håller noga reda på hur olika parlament agerar i Kinafrågor.
– Kinas ambassad har skickat mer än ett icke vänligt formulerade mejl till mig, och det har inte bara handlat om mitt engagemang mot organhandeln utan även Tibetfrågan. Det är anmärkningsvärt att att Kina försöker näpsa ett annat lands parlamentariker.
Han tror att Kinatribunalens utlåtande kan få betydelse för möjligheterna att öka uppmärksamheten kring organstölderna.
– Om många länder bedömer tribunalen som legitim blir det lättare att lyfta frågan på EU-nivå. Det blir ju en starkare kraft om 500 miljoner invånare säger ifrån än om enskilda länder gör det, även om det naturligtvis också är viktigt.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.
Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!