Hälsa

Kinesisk medicin: Tips för en god hälsa i sommar

Jennifer Dubowsky

Av de fem elementen inom den kinesiska medicinen är det inte helt överraskande eld som hänger ihop med sommaren. Det är ett speciellt element av den anledningen att det ger den där gnistan som inspirerar till kärlek till andra, liksom entusiasm för nya idéer och kanske till och med ett äventyr.

Sommar är den årstid på året där yang dominerar mest. Mycket yang innebär hetta, full aktivitet och expansion.

När eld-elementet är i balans, då är hjärtat starkt och friskt, sinnet är lugnt, själen är glad.

Solens strålar når ut för att värma allt som växer i naturen. Det här gäller också våra relationer, eftersom känslan som förknippas med eld-elementet är glädje och ljudet är skratt. Visst låter det härligt?

Balansera elementet eld

För att kunna leva i harmoni med naturen är det enligt den här filosofin särskilt viktigt att vara glad och skratta under sommarmånaderna.

Själv planerar jag att följa det rådet så mycket som möjligt och du är välkommen att göra mig sällskap.

Jordgubbar är svalkande och därför perfekt sommarmat.

Annat som är kopplat till eld är färgen röd, mat som smakar bittert, dynamik, styrka och uthållighet. Eld hänger också samman med hjärtat, inälvorna och tungan.

När eld-elementet är i balans, då är hjärtat starkt och friskt, sinnet är lugnt, själen är glad. Sömnen är god och kreativiteten ökar.

När eld-elementet å andra sidan inte är i balans, kan man antingen sakna glädje (depression) eller ha för mycket glädje (maniskhet). Eld-elementet ger värme och entusiasm, men för mycket av det kan ge aggressivitet, otålighet, rastlöshet och impulsivitet.

Mat som svalkar

Eftersom sommaren är den varmaste årstiden behövs det en svalkande kost för att få balans. Här är mina förslag:

Is-te är svalkande, men välj grönt te. Det är mycket bättre för hälsan än många andra sorter och det smakar gott. Enligt forskare är grönt te anticancerogent och kan hjälpa att sänka kolesterolet. Det är lätt att hitta olika gröna téer i de flesta affärer.

Ät mer jordgubbar. Till sin natur är jordgubbar kylande, vilket gör dem till utmärkt sommarmat. Inom den kinesiska medicinen är de bra mot torrhosta och halsont. De smörjer lungorna, stimulerar produktionen av kroppsvätskor och för de där kvällarna när det blir för mycket alkohol hjälper de till med avgiftningen.

Det bästa är att äta jordgubbarna rumsvarma, detsamma gäller för den mesta frukten.

Precis som annan mat med mycket c-vitamin så ökar jordgubbar järnupptaget från maten. Att ha tillräckligt med järn är viktigt för att näringssätta blodet.

Vattenmelon. Den här frukten betraktades så väl att den fick följa med i graven tillsammans med många av de egyptiska kungarna. Enligt den kinesiska medicinen gör vattenmelonen gott på många sätt. Frukten (Xi Gua) och kärnorna (Xi Gua Ren) används mot huvudvärk, illamående, irritation, dålig aptit, dålig matsmältning och halsont.

Den innehåller också mycket c-vitamin och lykopen. Lykopen är en antioxidant som har en skyddande verkan mot flera typer av cancer. Dessutom ger det tjocka skalet ett bättre skydd mot bekämpningsmedel än vad andra frukter och grönsaker har.

 

Andra exempel på kylande mat är sparris, groddar, majs, gurka, spenat och mint.

Sommaren är inte rätt tid att äta mycket stark mat, dricka mycket alkohol, eller kaffe, eftersom de har en värmande verkan snarare än kylande.

Ha en fin, kreativ och glad sommar!

Jennifer Dubowsky är licentierad akupunktör med praktik i Chicago, USA, sedan 2002. Hon har universitetsexamen i kinesiologi och orientalisk medicin och har gjort praktik i Peking. Jennifer skriver artiklar och håller föreläsningar om kinesisk medicin. Läs mer på hennes hemsida.   

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

Hälsa

Kinesisk medicin: Tips för en god hälsa i sommar

Jennifer Dubowsky

Av de fem elementen inom den kinesiska medicinen är det inte helt överraskande eld som hänger ihop med sommaren. Det är ett speciellt element av den anledningen att det ger den där gnistan som inspirerar till kärlek till andra, liksom entusiasm för nya idéer och kanske till och med ett äventyr.

Sommar är den årstid på året där yang dominerar mest. Mycket yang innebär hetta, full aktivitet och expansion.

När eld-elementet är i balans, då är hjärtat starkt och friskt, sinnet är lugnt, själen är glad.

Solens strålar når ut för att värma allt som växer i naturen. Det här gäller också våra relationer, eftersom känslan som förknippas med eld-elementet är glädje och ljudet är skratt. Visst låter det härligt?

Balansera elementet eld

För att kunna leva i harmoni med naturen är det enligt den här filosofin särskilt viktigt att vara glad och skratta under sommarmånaderna.

Själv planerar jag att följa det rådet så mycket som möjligt och du är välkommen att göra mig sällskap.

Jordgubbar är svalkande och därför perfekt sommarmat.

Annat som är kopplat till eld är färgen röd, mat som smakar bittert, dynamik, styrka och uthållighet. Eld hänger också samman med hjärtat, inälvorna och tungan.

När eld-elementet är i balans, då är hjärtat starkt och friskt, sinnet är lugnt, själen är glad. Sömnen är god och kreativiteten ökar.

När eld-elementet å andra sidan inte är i balans, kan man antingen sakna glädje (depression) eller ha för mycket glädje (maniskhet). Eld-elementet ger värme och entusiasm, men för mycket av det kan ge aggressivitet, otålighet, rastlöshet och impulsivitet.

Mat som svalkar

Eftersom sommaren är den varmaste årstiden behövs det en svalkande kost för att få balans. Här är mina förslag:

Is-te är svalkande, men välj grönt te. Det är mycket bättre för hälsan än många andra sorter och det smakar gott. Enligt forskare är grönt te anticancerogent och kan hjälpa att sänka kolesterolet. Det är lätt att hitta olika gröna téer i de flesta affärer.

Ät mer jordgubbar. Till sin natur är jordgubbar kylande, vilket gör dem till utmärkt sommarmat. Inom den kinesiska medicinen är de bra mot torrhosta och halsont. De smörjer lungorna, stimulerar produktionen av kroppsvätskor och för de där kvällarna när det blir för mycket alkohol hjälper de till med avgiftningen.

Det bästa är att äta jordgubbarna rumsvarma, detsamma gäller för den mesta frukten.

Precis som annan mat med mycket c-vitamin så ökar jordgubbar järnupptaget från maten. Att ha tillräckligt med järn är viktigt för att näringssätta blodet.

Vattenmelon. Den här frukten betraktades så väl att den fick följa med i graven tillsammans med många av de egyptiska kungarna. Enligt den kinesiska medicinen gör vattenmelonen gott på många sätt. Frukten (Xi Gua) och kärnorna (Xi Gua Ren) används mot huvudvärk, illamående, irritation, dålig aptit, dålig matsmältning och halsont.

Den innehåller också mycket c-vitamin och lykopen. Lykopen är en antioxidant som har en skyddande verkan mot flera typer av cancer. Dessutom ger det tjocka skalet ett bättre skydd mot bekämpningsmedel än vad andra frukter och grönsaker har.

 

Andra exempel på kylande mat är sparris, groddar, majs, gurka, spenat och mint.

Sommaren är inte rätt tid att äta mycket stark mat, dricka mycket alkohol, eller kaffe, eftersom de har en värmande verkan snarare än kylande.

Ha en fin, kreativ och glad sommar!

Jennifer Dubowsky är licentierad akupunktör med praktik i Chicago, USA, sedan 2002. Hon har universitetsexamen i kinesiologi och orientalisk medicin och har gjort praktik i Peking. Jennifer skriver artiklar och håller föreläsningar om kinesisk medicin. Läs mer på hennes hemsida.   

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024