”Zombiekött” och te med gummibollar bland fjolårets kinesiska matskandaler
Kina fortsätter att ha stora problem med livsmedelssäkerheten. Kött och bubbel-te (dock inte det som syns på de här bilderna) spelade huvudrollerna i några av 2015 års kinesiska matskandaler. (Foto: STR/AFP/Getty Images och Sean Gallup/Getty Images)


Livsmedelsskandaler är vanliga i Kina sedan flera år tillbaka, och 2015 blev inget undantag. Förutom en del gamla trick (som att att ha olämpliga ämnen i mjölkpulver) har smugglare och mindre nogräknade producenter även ägnat sig åt nya, märkliga saker, såsom att sälja urgammalt kött och injicera en ätlig gel i räkor för att få dem att väga mer.

Här är fem av de större matincidenterna i Kina under 2015:

”Zombiekött”

Det här bisarra fallet fick den kinesiske tjänsteman som utförde inspektionen att ”nästan kräkas”.

I juni greps en smugglarliga i Hunanprovinsen i centrala Kina, och hittade då fruset fläsk- nöt- och kycklingkött från 70-talet (!) enligt kinesiska statliga medier. För att ge ett historiskt perspektiv så levde alltså en av Hunanprovinsens mest ökända invånare, kinesiska kommunistpartiets store ledare Mao Zedong, fortfarande när det köttet var färskt.

Smugglingsverksamheten, som det här var en del av, spände över hela landet, och var värd över 4 miljarder kronor, enligt statliga People’s Daily. Man transporterade ”zombieköttet” i bilar utan kylning och frös om det innan det såldes till kunderna.

Gummibollar i bubbel-te

”Pärlorna” i kinesiskt bubbel-te ska normalt vara gjorda av tapiokastärkelse. (Foto: Sean Gallup/Getty Images)

”Pärlorna” i kinesiskt bubbel-te ska normalt vara gjorda av tapiokastärkelse. (Foto: Sean Gallup /Getty Images)

”Bubbel-te”, som är populärt i både Kina och ”chinatowns” världen över, har små söta, tuggiga bollar av tapiokastärkelse i sig.

De här bollarna, som liksom är själva grejen med bubbel-te, beslöt sig ägarna av ett tehus i Shandongprovinsen i östra Kina att byta ut mot något bokstavligen osmältbart.

I oktober gjorde en reporter på en TV-station i Shandong en datortomografiundersökning, och upptäckte då att de alldeles för tuggiga bollarna i en kopp bubbel-te hon hade druckit låg kvar osmälta i magen. Vetenskapsmän vid det lokala universitetet kunde inte identifiera vad bollarna var gjorda av, mer än att materialet var ”väldigt klibbigt”.

TV-stationen gjorde intervjuer med dold mikrofon och då avslöjade en av tehusägarna att bollarna gjordes på en kemifabrik, av gamla däck och gummisulor.

Fyllda räkor

Räkor till försäljning i Peking i Kina. (Foto: Teh Eng Koon /AFP/ Getty Images)

Räkor till försäljning i Peking i Kina. (Foto: Teh Eng Koon /AFP/ Getty Images)

I den sydliga hamnstaden Guangzhou upptäcktes i oktober att skrupelfria mathandlare hade injicerat en gel i räkor för att göra dem större och tyngre, och därmed kunna sälja dem dyrare.

Nyheten fick snabbt viral spridning på internet i Kina. Lyckligtvis, till skillnad från gummibollarna i teet, så var den här gelen åtminstone ätlig – i alla fall i de fall som hittills avslöjats.

Besmittat bacon

En kinesisk hälsovårdsinspektör kollar fläsk. (Foto: China Photos /Getty Images)

En kinesisk hälsovårdsinspektör kollar fläsk. (Foto: China Photos /Getty Images)

I januari meddelade den kinesiska polisen att man hade beslagtagit över 1 000 ton otjänligt kött, och 48 ton olja som tillverkats av detta kött, efter razzior mot över 100 personer involverade i en landsomfattande operation.

De misstänkta hade enligt uppgift köpt sjuka grisar billigt från bönder, och sedan gjort skinka, bacon och matlagningsolja av det otjänliga köttet.

Förorenat mjölkpulver

Bröstmjölksersättning i Kina har varit en minst sagt känslig fråga sedan 2008, då 300 000 spädbarn blev sjuka av mjölkpulver som blandats ut med industrikemikalien melamin. Sex av dem dog.

Mjölkpulver har inte varit någon säker vara i Kina på senare år. (Foto: Fiona Goodall /Getty Images)

Mjölkpulver har inte varit någon säker vara i Kina på senare år. (Foto: Fiona Goodall /Getty Images)

Trots detta hittade kinesiska livsmedelsmyndigheter stora mängder nitrater, som kan vara cancerframkallande i stora mängder i mat, i mjölkpulver från tre tillverkare i Shaanxiprovinsen i nordvästra Kina.

Numera köper kineser ofta mjölkpulver utomlands, vilket har lett till problem med brist på mjölkpulver i till exempel Hongkong. Att smuggla mjölkpulver till Kina har även blivit en lukrativ bransch för utlandskineser.

VIDEO: Så här tillverkas falska hönsägg i Kina

GRANSKNING: Dödens sjukhus