Zink kan lindra förkylning
Ägg innehåller zink. (Foto: AFP/Saul Loeb)


Det är strävt i halsen, näsan är täppt och huvudet känns tungt. Ni känner säkert igen symtomen? Men för den som tar zinktillskott kan förkylningen gå över snabbare och besvären blir också lindrigare, visar en ny sammanställning av forskningsrapporter.

Sedan 1984 har forskare testat zinkens effekt vid förkylningssymtom men resultaten har varierat.

Nu har forskarnätverket Cochrane Collaboration granskat och sammanställt 15 olika studier där vissa personer fick ta zinktillskott och andra placebo. Totalt deltog 1 360 personer.

Resultatet visade att de som tog tillskott av zink förkortade sjukdomstiden jämfört med dem som fick placebo. Viktigt var dock att börja behandlingen inom 24 timmar efter att man börjat känna symtom.

Regelbundet intag av zinktillskott under minst fem månader visade sig minska insjuknandet i förkylning, minska sjukfrånvaron och minska förskrivning av antibiotika.

Zinktillskott kan ge biverkningar i form av illamående och smakförändringar.

Forskarna vid Cohcrane kan inte ge några generella rekommendationer när det gäller användning av zinktillskott. Det krävs mer forskning för att kunna fastställa lämplig dosering, beredningsform och optimal behandlingstid av zinktillskott, framgår det i rapporten.

Zink finns naturligt i bland annat skaldjur, kött, mjölk, ägg, ost, grovt bröd, bönor, nötter och frön.