Zimbabwes diktator fick kinesiskt fredspris
Zimbabwes president Robert Mugabe besöker Kina 2014. Mugabe, som har goda kontakter med Kina, har nu tilldelats ett kontroversiellt kinesiskt fredspris. (Diego Azubel-Pool/Getty Images)


Robert Mugabe, Zimbabwes diktator, kan verka som en märklig kandidat för ett fredspris. Men så är inte Confucius Peace Prize riktigt vilket fredspris som helst. Och de som vinner det hämtar sällan ut det, har det visat sig.

Vid en prisceremoni i Peking förra månaden tilldelades alltså Zimbabwes president sedan 1987, Robert Mugabe, Confucius Peace Prize, rapporterar Shanghaiist.

Den 91-årige diktatorn är något av en internationell paria efter att ha kört sitt lands ekonomi i botten och förföljt oliktänkande. Men enligt prismotiveringen har han ”aktivt befrämjat fred på den afrikanska kontinenten och blåst nytt liv i mänsklighetens fredsideal i det 21:a århundradet”.

Mugabe var dock själv inte på plats för att ta emot priset, och han är inte ensam om detta. Tidigare pristagare som Vladimir Putin, Kofi Annan och Fidel Castro har inte heller tagit emot priset personligen. Det har faktiskt nästan ingen av pristagarna gjort sedan det kontroversiella priset instiftades 2010.

Confucius Peace Prize skapades av Kina som en reaktion på att Nobels fredspris gick till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Enligt ordföranden för priskommittén, Tan Changliu, ska priset ”främja världsfred från ett österländskt perspektiv”.