Zimbabwe tillåter inte SVT-filmning
Kooperation Utan Gränser uppger att på grund av den omfattande torkan är nu en tredjedel av landets invånare beroende av matbistånd resten av året. (Foto:AFP/Alexander Joe)


Just nu befinner sig SVT-filmaren Fredrik Sperling i Sydafrika efter att ha nekats inträde till Zimbabwe. Efter flera veckors förhandlingar kom beskedet från informationsministeriet att filmandet han tänkt utföra inte var välkommet.

”Nej, inget filmande i Zimbabwe – bilderna kan användas i felaktigt syfte”, hette det från Zimbabwes informationsministerium.

Filmuppdraget kom från biståndsorganisationen Kooperation Utan Gränser som driver ett projekt på Zimbabwes landsbygd för att hjälpa hiv-smittade och deras familjer. Filminslaget skulle ha visats i helgens kommande Världens Barn-gala, men allt tyder på att man nu tvingas avstå från idén.

– Detta visar på rädslan
för att omvärlden ska få inblick i vad som händer i Zimbabwe. De som blir lidande denna gång är de barn och familjer som genom projektet får ökad tillgång till mat, säger Anna Tibblin, regionchef i Södra Afrika för Kooperation Utan Gränser i ett pressmeddelande.

Försök har gjorts från både svenska ambassaden och Anna Tibblin att övertala myndigheterna. Man har till och med gått med på att låta Mugabes säkerhetspolis övervaka filmandet. Inget av detta har emellertid kunnat ändra beslutet.

– Man ser hur situationen i Zimbabwe hårdnar alltmer. Till och med guvernören i provinsen där projektet pågår har rekommenderat informationsministeriet att låta oss filma men det har inte hjälpt, säger Camilla Lundberg på Kooperation Utan Gränser, till Epoch Times.

Sedan Mugabes jordbruksreformer satte igång för flera år sedan har situationen i landet vänds upp och ner. Jordar har splittrats upp, tagits från markägare och getts till regimvänliga – vilka inte alltid odlar jorden. Av den bördiga marken odlas endast 50 procent. Kooperation Utan Gränser uppger att på grund av den omfattande torkan är nu en tredjedel av landets invånare beroende av matbistånd resten av året.

– Många går och tänker på om de ska äta idag eller imorgon för att spara på förråden, säger organisationens informationsansvarige, Camilla Lundberg.

Det ekonomiska stödet man förväntades få genom helgens TV-gala befaras nu ligga i riskzonen eftersom projektets film uteblivit.

– Vi tror tyvärr inte att det kommer bli något inslag från vårt projekt. Vi har föreslagit för SVT att visa stillbilder istället men vi har ännu inte fått någon respons, säger Camilla Lundberg.