Zimbabwe: Regimkritiker misshandlad
Zimbabwe:s partiledare för demokratisk förändring (MDC) Morgan Tsvangiraiert, svårt misshandlad av polis. (Foto: AFP/STR)


Ledaren för det zimbabwiska oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC), Morgan Tsvangirai, har enligt sin advokat misshandlats mycket svårt av polisen.

-Morgan Tsvangirai är i mycket dålig kondition och hans ansikte är rejält svullet. Han har ett bandage runt huvudet och han verkar inte kunna se ordentligt, säger oppositionsledarens advokat, Innocent Chagonda, till Reuters efter att ha skymtat sin klient på cirka tio meters avstånd inne i en polisstation i huvudstaden Harare.

En domstol i Zimbabwe har beordrat polisen att låta Tsvangirai träffa sin advokat, rapporterar Reuters.

-Jag är mycket orolig över vad som kan ha hänt Morgan Tsvangirai, förklarade Sveriges ambassadör i Zimbabwe Sten Rylander för TT.

Han hade tillsammans med den brittiska och den tyska ambassadören ägnat eftermiddagen och kvällen till att försöka bringa klarhet i vad som hänt MDC-ledaren Morgan Tsvangirai, som greps av polis i samband med ett protestmöte i söndags. Men ambassadörerna kunde inte hitta Tsvangirai på någon av de polisstationer de sökte upp.

-Helt klart ville de inte att vi skulle se honom i det skick han förmodligen är i, säger Sten Rylander som räknar de senaste dagarnas händelser till de många exemplen på att den zimbabwiska regimen totalt tappat kontrollen.

-De har till exempel inte någon kontroll över vad polismakten har för sig, och det är uppenbart att det finns mycket motstridiga viljor inom regeringspartiet Zanu-PF. Många där är mycket bekymrade över det som sker i Zimbabwe i dag.

Tidigare i dag höll MDC en presskonferens i Harare och partiets vice ordförande, Thokozani Khupe, förklarade då att Morgan Tsvangirai ”kämpade för sitt liv på polisstationen i Borrowdale efter att ha misshandlats svårt”.

-Borrowdale var en av de polisstationer vi besökte, men vi fick inget besked om Tsvangirai när vi var där, säger Sten Rylander som understryker att det ändå fanns en poäng med att han och hans kolleger åkte runt på polisstationer och därmed visade för regimen att de ”tar det här på djupaste allvar”.

Oroligheterna, då minst en människa dödades, började i samband med att den så kallade Rädda Zimbabwe-kampanjen kallat till ett stort bönemöte i Harare i går.

Zimbabwe befinner sig i en extremt svår politisk och ekonomisk kris. Inflationen ligger på ofattbara 1 700 procent och arbetslösheten på lika ogripbara 80 procent.

Landets president, 83-årige Robert Mugabe, har förklarat att han för sin del inte har några som helst planer på att lämna sin post inom de närmaste åren.